Pratite nas

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Računarstvo i internet

Likovi iz bojanke uz pomoć nove aplikacije mogu oživjeti

Jeste li ikada poželjeli da su likovi u vašim bojankama barem na trenutak oživjeli – skočili sa stranice i možda malo zaplesali uokolo? Pa, dobra je vijest da postoji aplikacija koja vam može ispuniti tu želju!

Aplikaciju je razvila tvrtka Disney Research (mreža laboratorija povezanih s tvrtkom Walt Disney Company), a ona likove iz vaše bojanke ili s vaših crteža pretvara u virtualne, 3-D likove koji se kreću uokolo na zaslonu kao crtani likovi.

Evo kako aplikacija zapravo radi: obojite jedan od likova u bojanci i pokrenite Disneyjevu aplikaciju za bojanje na svom mobitelu ili tabletu. Aplikacija tada koristi fotoaparat vašeg uređaja kako bi otkrila koji ste lik obojili, a zatim i poseban softver za pretvaranje dvodimenzionalnog lika u 3-D lika, čiju transformaciju vidite na zaslonu uređaja. U prikazu 3D lika koriste se iste one boje koje ste i vi koristili prilikom bojanja. Dakako, cilj ove aplikacije nije zamjena klasičnog bojanja na papiru – ona samo želi poboljšati to iskustvo bojanja dodajući mu “magičan digitalni sloj”.

“Proširena stvarnost ima jedinstven i obećavajući potencijal postati most između stvarnog svijeta i digitalnog iskustva, omogućujući korisnicima da uključe svoju maštu i povećaju kreativnost”, rekao je  Robert Sumner, glavni znanstvenik tvrtke Disney Research.

Preobrazba lika iz bojanke u 3-D lika iz crtića nije bio jednostavan zadatak, pogotovo jer su virtualni likovi 3-D, a navedeni likovi u bojanci samo ”leže” na stranici. Tako su, između ostalog, u Disney Researchu morali smisliti što učiniti sa svim tim 3-D prostorom koji je slijedom toga vidljiv na ekranu, ali ne i u bojanci.

Iako se može činiti kako aplikacija čini bojanje čisto tehnološkim zadatkom, Disney je rekao da je dosad stečena dobra povratna informacija od korisnika. U početnim testovima, većina je njih rekla kako je aplikacija povećala njihovu motiviranost za bojanje, a čak 80% korisnika izjavilo je kako im je aplikacija omogućila da povećaju osjećaj povezanosti s likom.

Aplikacija se zove “Disney Color and Play” te je dostupna na Google Play-u i iTunesu.

Izvor: Discovery

Možda će vas zanimati

Tehnologija

Tvrtka sa sjedištem u Münchenu izrazila je nadu da će započeti novu eru testiranja na koronavirus uz pomoć svog proizvoda koji skeniranjem oka za...

Bakterije i virusi

Ovo bi moglo biti nešto korisno

Psihologija

Danas se u mnogim trgovinama i knjižarama mogu kupiti bojanke za odrasle. Njihovi autori tvrde da su odličan način za opuštanje i rješavanje stresa,...