Ljubav prema kavi ili čaju određena je genima. Ukratko, to bi bio zaključak jedne nedavne studije.
Zbog čega točno više volimo kavu ili čaj? Čime, konkretno, vi započinjete dan? Naš ukus je djelomično određen “genetikom”, kako pokazuje jedna australska studija objavljena u znanstvenom časopisu Nature.
Gorčina
Kava i čaj su, generalno, gorkog okusa, jer sadrže supstancu kofein. Kofein je odličan stimulans koji odgađa umor i pospanost.
“Ova studija je koristila prilično velik uzorak” a cilj joj je bio pokazati kako “percepcija gorčine utječe na konzumaciju kave ili čaja”, rekao je Daniel Liang-Dar Hwang sa sveučilišta u Brisbaneu. On je i koautor studije koja je pokušavala proniknuti u našu ljubav prema ovim toplim napitcima .
U studiji se otkriva kako su one osobe koje su osjetljivije na gorak okus kave (paradoksalno) upravo one koje ju i najviše konzumiraju.
Geni
“Genetika je nešto izraženija u percepciji gorčine nego što je u percepciji slatkoće”, pojasnio je Daniel Liang-Dar Hwang.
Percepcija okusa je također pod utjecajem našeg stajališta.
“Iako ljudi prirodno ne vole gorčinu, mogu naučiti uživati u gorkoj hrani”, ustvrdio je Hwang. Dodao je i da će osobe manje osjetljive na gorčinu moći lakše naučiti kako uživati u okusu gorke hrane.
Studija je temeljena na genetskim podacima približno 438.000 Britanaca koji su sudjelovali u studiji. Autori također tvrde kako nije primjenjiva na druge zemlje i kulture”. Svejedno, rezultati su zanimljivi.