Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Ekologija i okoliš

Ljudskom kosom u čišćenje naftnih mrlja?

Jeftino i učinkovito, kažu.

Odrezana ljudska kosa može se upotrijebiti za pomoć u očuvanju od ekoloških katastrofa poput izlijevanja nafte, kažu nova istraživanja iz Australije. Zvuči pomalo čudno, ali to bi moglo značiti da koristimo jeftin i prirodan način za čišćenje nafte, umjesto sintetičkih i skupih proizvoda koji se trenutno koriste.

“Postoji mnogo različitih materijala koji se koriste u čišćenju onečišćenja, puno sintetičkih proizvoda, osobito stvari koje su izrađene od polipropilena i drugih vrsta plastičnih polimera”, rekla je Rebecca Pagnucco s UTS Sydney. “Nedavno je postojala velika pozornost medija oko onečišćenja mora plastikom i oko toga rade li neka sredstva više zla nego dobra u pokušaju čišćenja”.

Iako je duga kosa cijenjena za izradu perika, kratke odrezotine, često pronađene na podu frizerskog salona su otpad – i obično idu u odlagalište. Pagnucco i mentorica Megan Phillips smatraju da bi to moglo biti puno korisnije kada se koristi za čišćenje nafte zbog svojstava same kose. Kosa postaje masna – masnoća je uglavnom onda zaglavljena za vlakna kose, a slično će se držati i kod drugih ulja, poput sirove nafte.

Postoji globalni poticaj za korištenje drugih prirodnih stvari za čišćenje izlijevanja nafte, ali opcije trenutno nisu sjajne, jer su pamuk i vuna odlični kandidati, ali su previše cijenjeni u tekstilnoj industriji. Nešto poput odrezane kose nema nikakvu vrijednost i odlazi u otpad. Također postoji mišljenje da bi se kosa mogla ponovno upotrijebiti nekoliko puta – ako ste ikad ispirali kosu, znat ćete da masnoća na njoj ne ostaje vječno.

Pagnucco se nada kako će ovo istraživanje ubiti dvije muhe jednim udarcem – čišćenje opasnih ulja, kao i ograničavanje otpada. “Naša istraživanja su važna jer, ako nastavimo putem kojim idemo, naš otpad će nastaviti rasti i to će imati utjecaj na cijeli okoliš”.

Upotreba kose kao prirodnog sredstva za čišćenje zbog njezinih spužvastih karakteristika nije novost. Ideja se rodila 1989. kad je Phil McCrory poslije tankerske nesreće na Aljasci pomagao čistiti nakon što je skupio kosu iz lokalnih frizerskih salona u najlonke. Slično je ponovljeno 2007. u San Franciscu kad su ljudi nakon izlijevanja nafte reagirali donošenjem otirača načinjenih od ljudske kose.

Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Možda će vas zanimati

Ekologija i okoliš

Koncept koji je stvorila Lenka Petráková prikuplja otpad iz oceana i priprema ga za reciklažu

Ekologija i okoliš

Vlada Japana će ponuditi porezne olakšice i ostalu financijsku podršku.

Ekologija i okoliš

Vatra je buknula na grčkom tankeru na kojem se nalazilo skoro dva milijuna barela sirove nafte.

Ekologija i okoliš

Indija je avionima poslala više od 30 tona tehničke opreme i materijala kako bi pomogla Mauricijusu.

Oglašavanje