Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Inženjerstvo

Lonac koji sam miješa hranu

Praktičan lonac, čiji se sadržaj sam miješa, ne oslanja se na novu tehnologiju već je plod domišljatosti izumitelja Hidekija Watanabea. Poznate zakonitosti strujanja tekućina u posudi prilikom zagrijavanja ovaj je izumitelj iskoristio na novi način.

Miješanje hrane pri kuhanju uobičajeni je dio pripreme obroka koji može postati teret ako se u kuhinji istovremeno obavlja više različitih pripremnih poslova.

I za one koji bi vrijeme potrebno za miješanje hrane radije proveli uz televizor prateći novu epizodu omiljene serije novi izum donosi olakšanje.

Ovdje se ne radi o primjeni neke nove pametne tehnologije, već se koristi poznavanje zakonitosti miješanja i strujanja tekućina pri zagrijavanju.


U želji da stvari učini boljima, japanski izumitelj Hideki Watanabe promijenio je izgled posuda za kuhanje. Njihove bočne strane učinio je valovitima. Time se tekućina pri zagrijavanju giba horizontalno pod djelovanjem konvekcijskih sila, a udaranjem u valovite stijenke stvara se vrtložno gibanje. Ono hranu u loncu stalno pokreće i miješa.

U posudama uobičajenog oblika zagrijavanjem dolazi do vertikalnog gibanja tekućine, gore-dolje.

U posudi valovitih stijenki, jelo se zbog stalnog gibanja kuha brže i jednoličnije. Posuda s valovitim stijenkama rješava još jedan problem: zaustavlja stvaranje pjene, čime priječi da hrana prekipi.

Izumitelj lonca sa valovitim stijenkama po profesiji je stomatolog. Da bi njegov pronalazak doživio primjenu i pojavio se na tržištu potreban je investitor koji će pokriti troškove proizvodnje. Ukoliko se Watanabeov izum ikada pojavi na tržištu, kuhanje kao kućanski posao mogao bi postati znatno lakša i jednostavnija zadaća.

10 komentara

10 Comments

 1. Draško Madžarević

  3 lipnja, 2012 u 3:29 pm

  …još da se sam pere…xD

 2. Anita Lozančić Buličić

  3 lipnja, 2012 u 3:39 pm

  Uliješ čistu vodu i dalo deterdženta i staviš kuvat.. 🙂

 3. Katarina Lendarić

  3 lipnja, 2012 u 3:45 pm

  A da kuhamo u kalupu za kuglof odk se ne javi investitor? :))

 4. Biljana Maric

  3 lipnja, 2012 u 3:47 pm

  E,smjesni ste,,,,,,,pozzzzzz

 5. Esad Hodzic

  3 lipnja, 2012 u 4:02 pm

  hehee , uzmes list papira, napises recept, ubacis u lonac i … eto ruckaaaa ;)) hahhaha

 6. Ivica Kos

  3 lipnja, 2012 u 4:08 pm

  jebote pa vise nam netrebaju zene.. 🙂

 7. Mirko Kuric

  3 lipnja, 2012 u 4:09 pm

  alal mu brk što je pametan.

 8. Ante Gambiraža

  3 lipnja, 2012 u 4:50 pm

  Odoh ja kampirati pred dućan. Bolje čekati lonac nego I-phone, ili nešto drugo što počinje na I…

 9. Mario Straga

  3 lipnja, 2012 u 9:31 pm

  !!to već postoji “sto godina” ali za drugu namjenu?..ono staklo da ne prigori mljeko ?!

 10. Dado

  5 lipnja, 2012 u 7:43 pm

  He he pa to postoji… meni to izgleda kao kalup za kuglof okrenut naopak 🙂

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Popularno

Znanost za početnike

Iako se s nama ne bi složila ekipa iz Flat Earth Societyja, Zemlja je okrugla. U redu, ne baš u pravom smislu riječi, ali...

Kemija

One nastaju u oblacima i to na temperaturama nižim od 0°C izravno iz vodene pare u zraku, a ne smrzavanjem vode kako se obično...

Znanost za početnike

Znanstvenici vjeruju da je u najvećem broju slučajeva uzročnik potresa mehanizam tektonike ploča, tj. kretanje litosferskih ploča i njihova međusobna interakcija.

Fizika

Jeste li oduvijek imali goruću želju putovati kroz vrijeme? Dobre vijesti! Putovanje kroz vrijeme je moguće. Zapravo, već to radite. Krećete se kroz vrijeme...

Fizika

Svima nam je dobro poznato da je Albert Einstein, jedan od najznačajnijih fizičara 20. stoljeća, bio uistinu zanimljiva i osebujna ličnost. No, jeste li...

Oglašavanje

Možda će vas zanimati

Biljke i životinje

Dio velike reforme o zaštiti životinja

Energija i gorivo

Izgleda kao da je Majka priroda gubila svoje vrijeme s procesom za proizvodnju sirove nafte koji je trajao više milijuna godina. Znanstvenici s američkog...

Oglašavanje