Pratite nas

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Zdravlje i Medicina

Loše vijesti za ljubitelje čokolade: možda ipak ne pomaže vašem vidu

Razočaravajuće vijesti za ljubitelje čokolade – znanstvenici su utvrdili da, unatoč ranijim istraživanjima, konzumiranje tamne čokolade ne popravlja vaš vid.

Ranije istraživanje sugeriralo je da se određeni aspekti vida poboljšavaju već nekoliko sati nakon konzumiranja čokolade, no, novo istraživanje pokazalo je da nema promjena vida ili dotoka krvi u oči nakon konzumiranja oko 20 grama tamne čokolade. Obje studije su, napominju znanstvenici, obuhvaćale mali broj ispitanika.

S obzirom na to da su dvije studije sa sličnim brojem ispitanika polučile suprotne rezultate “potrebna su dodatna istraživanja”, navode autori koje je predvodio dr. Jacob Siedlecki sa sveučilišta Ludwig-Maximilians u Muenchenu.

“S obzirom na to da ova mala studija ne isključuje mogućnost koristi za zdravlje, dodatna istraživanja na većem uzorku potrebna su kako bi se sa sigurnošću potvrdile ili isključile moguće dugotrajne koristi”, napisali su Siedlecki i njegov tim u časopisu JAMA Ophthalmology.

Razlog zbog kojeg su znanstvenici vjerovali da tamna čokolada može pomagati vidu je ta da je prepuna antioksidansa flavonoida.

Studije su pokazale da nadomjesci s visokim udjelima antioksidansa mogu smanjiti rizik problema vida povezanog sa starenjem poznatog kao makularna degeneracija. Pokazalo se i da flavanol u tamnoj čokoladi može širiti krvne žile, napominju znanstvenici.

Kako bi vidjeli mogu li ponoviti rezultate ranijeg istraživanja o čokoladi i vidu Siedlecki i njegov tim okupili su 22 zdrava dobrovoljca u dobi od 20 do 62 godine koji nisu imali problema s vidom.

Dobrovoljci su bili nasumično podijeljeni u dvije skupine od kojih je jedna tjedan dana jela 20 grama tamne čokolade koja sadrži oko 400 miligrama flavanola ili komad mliječne čokolade od 7,5 grama koji sadrži oko 5 mg flavanola, a potom su zamijenili mjesta.

Oči dobrovoljaca pregledane su novom tehnikom sofisticiranog skenera koji detaljno prikazuje krvne žile prije nego što su konzumirali čokoladu i dva sata kasnije. Tim je tražio znakove da je čokolada proširila krvne žile u mrežnici, što bi značilo da je poboljšana opskrba oka krvlju.

Ispitanici su također podvrgnuti istoj vrsti testiranja vida kao u ranijem istraživanju o utjecaju čokolade.

Znanstvenici nisu pronašli nikakve razlike u snimkama mrežnice ili testovima vida između dviju skupina ispitanika.

Dr. Gareth Lema je kazao kako je “razočaran” novim rezultatima. “Volim čokoladu”, dodao je.

Studija nije pokazala koristi od konzumiranja malog komadića čokolade dnevno u kraćem razdoblju no to ne znači da “konzumiranje tijekom duljeg razdoblja nije korisno”, kaže Lema, kirurg specijaliziran za zahvate ne mrežnici na njujorškom Mount Sinaiju.

Možda će vas zanimati

Biljke i životinje

Zanimljivosti o mačkama mogu nas ne samo zabaviti, nego i proširiti naše znanje o ovim misterioznim i neodoljivim životinjama. Mačke su odavno zauzele posebno...

Klima

U svijetu gdje je svaka sekunda važna, zanimljiva je činjenica da nas upravo promjena oblika našeg planeta Zemlje može dovesti do prave male revolucije...

Društvene znanosti

Uskrs je, bez sumnje, jedan od najvažnijih kršćanskih blagdana, obilježavajući uskrsnuće Isusa Krista iz mrtvih. Ova temeljna vjerska priča nije samo srž kršćanstva, već...

Planete i mjeseci

Pozdrav, svemirski entuzijasti! Jeste li čuli za najnovije vijesti iz svemira? Znanstvenici su otkrili da Mars nije sam na svojem putovanju oko Sunca. Da,...