Pratite nas

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Psihologija

Loše vijesti za one koji se boje zubara

Zubari osjete stres pacijenta i onda im to utječe na kvalitetu izvedbe

Ako ste jedni od onih ljudi koji se boje zubara, ovo bi vas moglo zanimati. Naime, studija objavljena u  Chemical Senses sugerira kako zubari mogu namirisati stres pacijenta, što onda negativno utječe na njihov rad.

Sve se to događa zbog nekih kemijskih signala koje odašiljemo tjelesnim mirisom pa se može reći da se strah može “namirisati” ili u ovom slučaju da se anksioznost osjeti kroz miris. Znanstvenici još uvijek nisu skroz sigurni kako ti signali utječu na ljude, ali tvrde da se emocije mogu prenositi kroz miris.

Za potrebe studije je 24 studenata dentalne medicine moralo dati po dvije svoje majice, jednu koju su nosili tijekom nekog stresnog ispita i jednu koju su imali tijekom ležernog predavanja. Miris majica je potom maskiran spojem zbog kojeg se na prvu više nije mogao raspoznati originalan miris, ali su ti originalni mirisi i dalje bili prisutni.

Majice su potom stavljene na lutke i skupljena je grupa od još 24 studenta, koji su na lutkama trebali vježbati popravak zuba. Profesori su gledali i ocjenjivali. Studenti koji su popravljali zube lutkama sa “stresnim” majicama dobili su gore ocjene i bili su manje uspješni od druge grupe studenata.

Iako iskusni zubari možda ne bi imali iste takve rezultate kao studenti, ovo je, smatraju znanstvenici, malen, ali važan dokaz da čak i mala doza nervoze i anksioznosti može potaknuti lučenje mirisa koji utječe na ljude oko nas.

To ne mora biti slučaj samo kod zubara, isti scenarij je moguć i kad student sjedi i piše ispit pored drugog studenta koji je nervozan ili na pregledu kod nekog drugog liječnika.

Da anksioznost prilikom odlaska zubaru nije izmišljena potvrđuju i razne prijašnje studije.

 

 

 

 

 

Možda će vas zanimati

Biljke i životinje

Zanimljivosti o mačkama mogu nas ne samo zabaviti, nego i proširiti naše znanje o ovim misterioznim i neodoljivim životinjama. Mačke su odavno zauzele posebno...

Veliki znanstvenici

Kada nam na pamet padnu najpoznatiji izumi Nikole Tesle, često nas zapljusne val znatiželje i divljenja prema ovom vizionaru čiji radovi i danas rezoniraju...

Arheologija i paleontologija

Zamislite ovo: anatomija, to čudesno područje koje nas vodi u najskrivenije kutke našeg bića. Možda vas sjećanja odvedu u dane srednje škole, s rukavicama...

Arheologija i paleontologija

U srcu Mezoamerike, Teotihuacan, ogromna urbana sredina, procvjetala je odvojeno od kasnije aztečke civilizacije, nastanjujući centralni Meksiko između 100. pr. Kr. i 800. n....