Pratite nas

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Loše vijesti za one koji se boje zubara

Zubari osjete stres pacijenta i onda im to utječe na kvalitetu izvedbe

Ako ste jedni od onih ljudi koji se boje zubara, ovo bi vas moglo zanimati. Naime, studija objavljena u  Chemical Senses sugerira kako zubari mogu namirisati stres pacijenta, što onda negativno utječe na njihov rad.

Sve se to događa zbog nekih kemijskih signala koje odašiljemo tjelesnim mirisom pa se može reći da se strah može “namirisati” ili u ovom slučaju da se anksioznost osjeti kroz miris. Znanstvenici još uvijek nisu skroz sigurni kako ti signali utječu na ljude, ali tvrde da se emocije mogu prenositi kroz miris.

Za potrebe studije je 24 studenata dentalne medicine moralo dati po dvije svoje majice, jednu koju su nosili tijekom nekog stresnog ispita i jednu koju su imali tijekom ležernog predavanja. Miris majica je potom maskiran spojem zbog kojeg se na prvu više nije mogao raspoznati originalan miris, ali su ti originalni mirisi i dalje bili prisutni.

Majice su potom stavljene na lutke i skupljena je grupa od još 24 studenta, koji su na lutkama trebali vježbati popravak zuba. Profesori su gledali i ocjenjivali. Studenti koji su popravljali zube lutkama sa “stresnim” majicama dobili su gore ocjene i bili su manje uspješni od druge grupe studenata.

Iako iskusni zubari možda ne bi imali iste takve rezultate kao studenti, ovo je, smatraju znanstvenici, malen, ali važan dokaz da čak i mala doza nervoze i anksioznosti može potaknuti lučenje mirisa koji utječe na ljude oko nas.

To ne mora biti slučaj samo kod zubara, isti scenarij je moguć i kad student sjedi i piše ispit pored drugog studenta koji je nervozan ili na pregledu kod nekog drugog liječnika.

Da anksioznost prilikom odlaska zubaru nije izmišljena potvrđuju i razne prijašnje studije.

 

 

 

 

 

Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Možda će vas zanimati

Tehnologija

Depresija, anksioznost i poremećaji spavanja mogu se riješiti stimuliranjem neurona u mozgu. U posljednjih nekoliko godina, vidjeli smo lansiranje proizvoda od tvrtki kao što...

Osobe koje nakon masovnih ubojstava ili prirodnih katastrofa neprekidno u medijima prate njihov razvoj imaju veću vjerojatnost za nastanak simptoma posttraumatskog stresa mjesecima kasnije....

Ljutnja i gnjev škode fizičkom zdravlju starijih osoba više od osjećaja tuge. Znanstvenici tvrde i da mogu pojačati upalne procese povezane s kroničnim bolestima...

U životu se suočavamo sa dovoljno pritiska bez da si ga još i sami radimo, ali to je točno ono što mnogi od nas...

Oglašavanje