Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Wellness i prehrana

Low carb dijete temeljene na mesu skraćuju životni vijek

25-godišnja studija poljuljala utemeljenost demoniziranja ugljikohidrata

Ljudi srednjih godina koji polovicu dnevno potrebnih kalorija unose iz ugljikohidrata – žive nekoliko godina dulje od onih koji prehranu temelje na low carb mesnoj prehrani.

Tako pokazuju rezultati dugogodišnjeg istraživanja objavljeni u časopisu Lancet.

Low carb dijete, temeljene na smanjenom unosu ugljikohidrata i povećanom unosu masti, jako su popularne, jer obećavaju gubitak kilograma i smanjenje opasnosti od razvoja nekih bolesti.

Ljudsko tijelo nesumnjivo treba ugljikohidrate kao važan izvor energije za tijelo, odličan izvor vlakana te sredstvo sprječavanja razvoja brojnih bolesti.

Treba napomenuti i da nisu svi ugljikohidrati isti. Jednostavni ugljikohidrati iz rafiniranih i procesuiranih namirnica vode do pretilosti, dijabetesa, srčanih problema ili čak i do rizika za karcinom. Ipak, ugljikohidrati konzumirani iz pravih izvora (primjerice, smeđa riža ili kruh od cjelovitih žitarica), postaju dio niskokaloričnog i balansiranog načina prehrane.

15.400 Amerikanaca je sudjelovalo u spomenutoj studiji u razdoblju od više od 25 godina.

Ustanovljeno je kako su osobe koje su oko 50-55% energije unosile ugljikohidratima – imale malo bolje izglede za dulji život, od onih kojima su te vrijednosti bile niske.

Znanstvenici su procijenili kako bi nakon pedesete godine života ljudi koji unose umjerenu količinu ugljikohidrata (oko 40%) iz zdravih izvora mogli prosječno proživjeti još 33 godine.

Tvrde i kako unos visokog udjela ugljikohidrata (oko 70%) iz riže, tjestenine, kolača, zaslađenih pića – smanjuje životni vijek, no ipak puno manje u odnosu na onu prehranu u kojoj dominira meso.

“Prehrana s malim udjelom ugljikohidrata koji se zamjenjuju proteinima ili mastima je jako popularna u zadnje vrijeme”, rekla je voditeljica studije Sara Seidelman. “No rezultati ove studije upućuju da se to povezuje s do 4 godine kraćim životnim vijekom”

“Zamjenom mesa mastima iz biljaka, poput avokada ili orašastog voća te proteina poput soje i grahorica, smanjuje rizik od preuranjene smrti”, pojasnila je Seidelman.

Autori studije vjeruju kako je učestala posljedica zapadnjačkih dijeta povećano konzumiranje životinjskih proteina i masti, koji su često povezani s upalama i starenjem organizma.

 

1 komentar

1 komentar

  1. Enes Fazlić

    20 rujna, 2018 u 10:15 am

    Članak je pun neprovjerenih i neistinitih podataka. Iz vlastitog iskustva to mogu sigurno reći. Pozivate se na izvor: The Lancet. Pa evo vam još jedan članak iz The Lanceta koji pobija ovaj prvi članak i ujedno i vaš članak te dokazuje da se niste se potpuno i dovoljno informirali o materijalu o kojem pišete: https://www.thelancet.com/journals/lanpub/article/PIIS2468-2667(18)30160-9/fulltext.
    Mogli biste se i informirati na blogu naše poznate nutricionistice Anite Šupe, za koju ste sigurno čuli.
    Lijepi pozdrav

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Oglašavanje

Možda će vas zanimati

Bakterije i virusi

Iako su prethodna istraživanja pokazala kako unutar našeg genetskog koda postoje neaktivni virusi ili njihovi fragmenti, a koje smo dobili od naših predaka, tim...

Neuroznanost

O svom mozgu često mislimo kao o jednom velikom organu unutar naših lubanja, no on se zapravo sastoji od mnogo malih struktura koje nam...

Psihologija

Tijekom više od pet proteklih desetljeća provođena su temeljita istraživanja o preferencijama žena, odnosno tražen je odgovor na pitanje što to točno nekog muškarca...

Zdravlje i Medicina

Testiraju se kapi za oči s nanočesticama koje će poboljšavati vid

Oglašavanje