Pratite nas

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Psihologija

Maca pomogla dječaku iskazati emocije

Selektivni mutizam je anksiozni poremećaj koji se javlja u dječjoj dobi. Osnovna mu je značajka da dijete u određenim socijalnim situacijama poput škole, vrtića, u nepoznatoj vršnjačkoj grupi, s nastavnikom ili odgojiteljem ne uspijeva govoriti. Istovremeno u obiteljskom okruženju poremećaj nije posebno izražen. Selektivni mutizam karakterizira paralizirajuća sramežljivost u situacijama kada dijete treba govoriti u javnosti. U tim prilikama dijete je zakočeno pa se ne izražava ni verbalno ni emotivno, te ostaje socijalno izolirano. Uzrok mutizma je anksioznost, a ne govorne smetnje. Mutizam nije posljedica teškoća ili kašnjenja u razvoju, kao što nema naznaka da je povezan s bilo kojim vidom zlostavljanja ili nebrige.

Sedmogodišnjem Lorcanu Dillonu, poremećaj je dijagnosticiran u predškolskoj dobi kada je pošao u vrtić. Osoblje dječje ustanove je zamijetilo da on, ni nakon duljeg razdoblja prilagodbe, ne razgovara ni s odraslima ni s vršnjacima. Istovremeno je u obitelji sa svojim najbližima uspijevao uspostaviti komunikaciju, ali nikad nije pokazivao znakove privrženosti i ljubavi.

U školi su za Lorcana nastupile velike poteškoće. Zakočen u govornoj i emotivnoj komunikaciji ne uspijeva ostvariti kontakt ni s učiteljima, ali ni s učenicima. Sve to nepovoljno djeluje na njegovo savladavanje školskog programa, ali i na njegovo raspoloženje.

U želji da olakša život svome sinu majka je dječaku kupila mačku. Dječak je ubrzo prigrlio životinju i u njoj našao svog prvog prijatelja. Uspio se emotivno otvoriti i vezati uz ljubimca. Tijekom proteklih dviju godina postali su nerazdvojni. Druženje s macom olakšalo je dječaku izražavanje emocija i donijelo sigurnost. Pozitivan pomak uskoro je postao uočljiv i u školi.

Sada nešto lakše komunicira s nepoznatim ljudima, a u školi ga je jedan od nastavnika uspio privoljeti da čita naglas. To je za njega pravo postignuće. Dječak i maca su uspostavili toplu povezanost. On prema njoj pokazuje fizičke znakove simpatije i ljubavi, što još uvijek ne uspijeva ni sa svojim najbližima. Maca velikom privrženošću odgovara na znakove njegove ljubavi i vidljivo uživa u druženju s dječakom.

Otprije je poznato da kućni ljubimci, posebno mačke, djeluju opuštajuće na ljude koji se njima bave. Kod djece zakočene u komunikaciji to može donijeti značajno poboljšanje. Kućni ljubimci povoljno djeluju i na tegobe djece sa specijalnim potrebama, autizmom i sličnim poremećajima.

Premda Lorcan razgovara s ukućanima, još uvijek teško iskazuje svoje emocije prema njima. U odnosu s macom je puno otvoreniji, svojim riječima i gestama s njom uspijeva dobro komunicirati.  Za njega je to potpuno novo iskustvo.

Selektivni mutizam zahvaća jedno na tisuću djece. Oboljelom djetetu poremećaj znatno otežava život, ostavljajući osjećaj osamljenosti i smanjenog samopouzdanja. U ublažavanju psihičkih tegoba djeteta veliku pomoć može pružiti druženje s kućnim ljubimcima. Stvaranje psihičke i fizičke povezanosti s ljubimcem ublažava anksioznost i olakšava djetetu da učini sličan iskorak u komuniciranju s ljudima. Postepeno uklapanje u svijet vršnjaka i drugih ljudi koji ga okružuju oboljelom djetetu donosi olakšanje i čini život ugodnijim i potpunijim.

Možda će vas zanimati

Energija i gorivo

Kako nastaje nafta? Ovo pitanje otvara vrata u fascinantni svijet geoloških procesa nafte i tajanstvenog putovanja koje sirova nafta prolazi tijekom milijuna godina prije...

Biljke i životinje

Kada razmišljamo o svijesti, često se ograničavamo na ljudsku perspektivu. No, što ako vam kažemo da svijet oko nas, pun raznolikih životinjskih vrsta, od...

Geografija i geologija

Zašto je more slano? Ovo pitanje jednako intrigira znatiželjnike i znanstvenike, otkrivajući duboku povezanost između geologije, kemije i ekologije naše planete. Oceani pokrivaju preko...

Na rubu znanosti

Fizičar Melvin Vopson nedavno je objavio rezultate svoje studije koja sugerira postojanje novog zakona fizike, zvanog “drugi zakon infodinamike”. Prema Vopsonu, ovaj zakon može...