Pratite nas

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Geografija i geologija

Magnetsko polje Zemlje se destabilizira

0939803983

Magnetsko polje Zemlje nastaje interakcijom rotacije jezgre planeta i električne struje. Polje tada kreira magnetosferu koja se ponaša poput štita, štiteći planet od solarnih vjetrova. Polje se nalazi i na Sjevernom i na Južnom polu, koji se koriste u navigacijske svrhe, ali ono nije statično. Varijacije u elekričnoj struji pomiču polove za 16 km u godini.

Polje samo po sebi također nije fiksirano, te se svakih 450 00 godina polovi zapravo preokrenu. To znači da je sada Južni pol tamo gdje je nekad bio Sjeverni i obratno. Prošli mjesec tim sa Sveučilišta Kalifornija utvrdio je da se zadnje preokretanje pola odvilo prije otprilike 786 000 godina, i to u manje od 100 godina gotovo za jednog ljudskog života. Inače, takvi se događaji odvijaju tisućama godina.

Preokretanje polova sad se zbiva češće nego što se to zbivalo prije stotina milijuna godina. To je možda zbog rasta unutarnje jezgre, što ometa vanjsku jezgru i stvara nepostojano magnetsko polje.

Dokazi tog preokretanja polova mogu se vidjeti u stijenama. Kad se otopljene stijene ohlade, metalni sastojci stijene usmjereni su prema polju. Istraživanjem slojeva stijena, geolozi mogu vidjeti u kojem smjeru pokazuje metalne molekule i prema tome mogu utvrditi smjer magnetskog pola.

Europska svemirska agencija koristi tri satelita, nazvanih Swarm, koji proučavaju magnetsko polje Zemlje, kao i oceane i unutarnju strukturu planeta. Na znanstvenom sastanku u Kopenhagenu prošlo ljeto objavljeno je da magnetsko polje slabi oko 5% svakih 10 godina. Buđenje nestabilnog magnetskog polja može biti znak da će se uskoro dogoditi preokret. Snaga magnetskog polja ponekad fluktuira, no ova količina slabljenja magnetskog polja veća je nego što je to uobičajeno. Polje slabi deset puta brže nego što se predvidjelo, što upućuje na to da bi preokret zaista mogao ubrzo nastupiti.

Ako se polovi preokrenu, kompas koji pokazuje na jug umjesto na sjever i nije neki problem, ne utječe na ljude, no pitanje je što će se dogoditi s nekim životinjama. Životinje koje migriraju, poput morskih kornjača i ptica, koriste magnetska polja kako bi se orijentirale. Preokret polova mogao bi utjecati na tu sposobnost.

Još jedna zabrinutost oko preokreta polova odnosi se na činjenicu da nas oslabljeno magnetsko polje u vrijeme preokretanja neće moći prikladno zaštititi od Sunčeve radijacije. Iako nema nikakvog dokaza u fosilima o masovnom izumiranju povezanom s preokretom polova ili radijacijom, to će možda utjecati na električne mreže i satelite.

Izvor: IFLScience

Možda će vas zanimati

Astronomija

U srpnju ove godine svjedočili smo neobičnom i bliskom prolasku asteroida pored Zemlje. Ovaj asteroid, čija se procijenjena veličina kreće između 30 i 60...

Geografija i geologija

„Zemljini vitalni indikatori“ pogoršali su se više nego ikad tijekom ljudske povijesti, upozorava globalna skupina znanstvenika, sugerirajući da je život na planeti ugrožen. U...

Znanost za početnike

Odgovoriti na to pitanje nije tako jednostavno kao što se može činiti. Možda mislite da se nebo noću čini mračnim, jer je to vrijeme...

Biljke i životinje

Znanstvenici na Floridi zaključili su da morski psi posjeduju unutarnji navigacijski sustav sličan GPS-u koji im omogućuje da koriste Zemljino magnetsko polje za preciznu...