Pratite nas

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Društvene znanosti

Magnetsko produžavanje noge u Teksasu

Devetogodišnja Morgan LaRue prva je pacijentica s rakom u Teksasu na kojoj je primijenjena fantastična metoda koja magnetski produžava njene noge te ju je time vjerojatno poštedjela do 10 operacija koje bi trebala imati dok raste.

Implantacija i produživanje dogodilo se u Texas Children’s Cancer Center u Houstonu u Teksasu. 29. ožujka 2010. Morgan je izgubila dio kosti u gornjem dijelu noge zbog osteosarkoma (rak kostiju) te je trebala imati velik broj operacija kako bi joj lijeva noga ostala jednako duga kao i desna dok raste. Na prvoj operaciji koja se dogodila prije 2 tjedna, dr. Rex Marco (onkološko ortopedski kirurg iz Texas Children’s Hospital i University of Texas Health Science Center u Houstonu, implantirao je prostetički uređaj koji je spasio Morgan od amputacije ekstremiteta i dopustio da se dio kosti napadnut rakom zamjeni metalnim implantatom. Taj uređaj, Stanmore Implants Extendable Distal Femoral Replacement, može se produžiti kako Morgan raste te ju spasiti od stalnih invazivnih postupaka.

Ovaj tjedan u Texas Children’s Cancer Center Morgan je prošla prvu operaciju koja će joj produžiti nogu. Time što su stavili njenu nogu i magnetizirani krug, liječnici su uspjeli produžiti njenu protezu bez operacije. Magnetski produživač, napravljen od strane Stanmore Implants, reverzibilni je produživač i prvi i jedini ove vrste ikad korišten u Teksasu.

“Promjena koju ovaj uređaj čini za Morgan je nevjerojatna”, kaže dr. Marco.”Kvaliteta njenog života puno je viša nego što bi bila da stalno ide na operacije.”

Iako je uređaj odobren i redovno se koristi u Europi, u Americi još uvijek čeka odobrenje U. S. Food and Drug Administration te je korišten na petnaestak osoba u Americi. Dr. Wang, pedijatrijski onkolog na Texas Children’s Cancer Center i profesor asistent na Department of Pediatrics, Section of Hematology/Oncology, Baylor College of Medicine, i Dr. Marco zagovarali su i dobili ‘dozvolu iz milosti’ da ga koriste na ovoj djevojčici.

“Morgan je prošla već puno tretmana za rak”, kaže dr. Wang, Morganin onkolog, “a ovo će ju zaštiti od neugodnih operacija u budućnosti.”

Izvor: Texaschildrens.org

Možda će vas zanimati

Energija i gorivo

Kako nastaje nafta? Ovo pitanje otvara vrata u fascinantni svijet geoloških procesa nafte i tajanstvenog putovanja koje sirova nafta prolazi tijekom milijuna godina prije...

Biljke i životinje

Kada razmišljamo o svijesti, često se ograničavamo na ljudsku perspektivu. No, što ako vam kažemo da svijet oko nas, pun raznolikih životinjskih vrsta, od...

Geografija i geologija

Zašto je more slano? Ovo pitanje jednako intrigira znatiželjnike i znanstvenike, otkrivajući duboku povezanost između geologije, kemije i ekologije naše planete. Oceani pokrivaju preko...

Na rubu znanosti

Fizičar Melvin Vopson nedavno je objavio rezultate svoje studije koja sugerira postojanje novog zakona fizike, zvanog “drugi zakon infodinamike”. Prema Vopsonu, ovaj zakon može...