Pratite nas

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Fizika

Magnusov efekt: Što se dogodi kada bacite košarkašku loptu s velike visine i pritom je zavrtite?

Ako košarkašku loptu samo bacite s visine, ona će pasti okomito na zemlju. No ako je bacite s dovoljno velike visine i pri bacanju je malo zavrtite, dogodit će se nešto jako zanimljivo.

Ovaj efekt pojasnio je Derek Muler čiji su prijatelji otišli na 126,5 metara visoku branu u Tasmaniji i s nje bacili dvije lopte. Jedna je pala okomito, dok je druga koju su malo zarotirali padala pod kutom.

Muler je objasnio da je to rezultat Magnusova efekta, koji može uzrokovati da se lopta koju malo zavrtimo ponaša potpuno drugačije od onog što od nje očekujemo. Magnusov efekt utječe na sve rotirajuće lopte i cilindre dok lete kroz zrak.

Heinrich Gustav Magnus je njemački fizičar i kemičar koji je utvrdio da je brzina gibanja struje zraka uz rotirajući valjak veća na onoj strani gdje se smjerovi obaju gibanja podudaraju, a manja na strani gdje su oni suprotni.

Možda će vas zanimati

Društvene znanosti

Prema studiji (PDF) koja je u tijeku u Velikoj Britaniji, četverodnevni radni tjedan mogao bi biti ključ uspjeha za tvrtke i njihove zaposlenike. U...

Biologija

Multidisciplinarni tim istraživača pod vodstvom prof. dr. sc. Ive Tolić s Instituta Ruđer Bošković (IRB) po prvi puta je proveo eksperiment u kojem su...

Zdravlje i Medicina

San ima veliki utjecaj na naše zdravlje i kvalitetu života. Užurbani životni stil često otežava kvalitetno spavanje, a manjak sna utječe na naše raspoloženje,...

Bakterije i virusi

Istraživač Rich Davis svojim je pratiteljima na Twitteru pokazao koliko je važno nošenje zaštitne maske jednostavnim eksperimentom u kojem je koristio agar kulture.