Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Kemija

Majke koje rade s otapalima imaju veći rizik za rađanje autistične djece

Izloženost počinje još u maternici

Žene koje su zbog prirode posla izložene različitim otapalima, imaju 1,5 puta veći rizik da će roditi djecu s poremećajem iz autističnog spektra, tvrdi nova studija.

Autizam je u porastu, no i dalje ostaje misteriozno stanje. Uzrok je nepoznat, a rizični faktori su mnogobrojni i različiti.

Studija američke vlade, Nacionalnog instituta za sigurnost i zdravlje na radu, otkrila je bitnu vezu između autistične djece i majki koje rade industrijske poslove gdje su izložene snažnim kemikalijama.

Autori studije vjeruju kako su bebe još u maternici izložene istim kemikalijama kao i njihove majke, što im može izmijeniti razvoj mozga.

U manje od 20 godina broj osmogodišnjaka s poremećajem iz spektra autizma je udvostručen. Znanstvenici su sigurni da genetika ima veze s autizmom. Od te točke su faktori rizika labavi i nepovezani. Autizam je isto tako češći kod dječaka, djece starijih roditelja i djece s intelektualnim teškoćama, a većina dobije dijagnozu tek nakon četvrte godine života.

Znanstvena zajednica je odbacila ideju da su cjepiva faktor rizika, a još manje uzrok za autizam. Neki pripisuju veći broj slučajeva činjenici što smo danas svjesniji postojanja takvog stanja. Istraživanja pokazuju da onečišćenje i drugi toksini mogu uzrokovati epigenetske ili čak promjene u mikrobiomu crijeva koji povećavaju rizik autizma.

Ispravna zaštitna oprema je ključna u radu s kemijskim otapalima, jer veliki broj radnika dolazi u doticaj s njima, kod proizvodnje hrane, plastike, kemijskog čišćenja te u farmaceutskoj industriji. Snažne kemikalije mogu ući u sustav preko kože, udisanjem i mogu se dugo zadržavati u tijelu. Već znamo da su kemijska otapala povezana s poremećajima razvoja ploda u maternici.

Znanstvenici tvrde da su rezultati njihove studije u skladu s ranijim studijama koja su identificirala otapala kao potencijalne faktore rizika za poremećaje iz spektra autizma.

Studija, također, ne objašnjava zašto je rizik za autističnu djecu veći kod majki koje su bile izložene otapalima, nego samo promatra i bilježi stanje.

Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Popularno

Znanost za početnike

Iako se s nama ne bi složila ekipa iz Flat Earth Societyja, Zemlja je okrugla. U redu, ne baš u pravom smislu riječi, ali...

Kemija

One nastaju u oblacima i to na temperaturama nižim od 0°C izravno iz vodene pare u zraku, a ne smrzavanjem vode kako se obično...

Znanost za početnike

Znanstvenici vjeruju da je u najvećem broju slučajeva uzročnik potresa mehanizam tektonike ploča, tj. kretanje litosferskih ploča i njihova međusobna interakcija.

Fizika

Jeste li oduvijek imali goruću želju putovati kroz vrijeme? Dobre vijesti! Putovanje kroz vrijeme je moguće. Zapravo, već to radite. Krećete se kroz vrijeme...

Fizika

Svima nam je dobro poznato da je Albert Einstein, jedan od najznačajnijih fizičara 20. stoljeća, bio uistinu zanimljiva i osebujna ličnost. No, jeste li...

Oglašavanje

Možda će vas zanimati

Oboljenja i poremećaji

Kemijska sredstva djeluju poput cigareta, ali samo na žene

Oboljenja i poremećaji

Znanstveni tim projekta iPSYCH Sveučilišta Aarhus u Danskoj i Broad Instituta u SAD-u otkrio je genetske markere rizika za autizam. Studija je objavljena u...

Znanost

Djeca s razvojnim kašnjenjima, uključujući autizam spektralni poremećaj (ASD), imaju 50% veću vjerojatnost da budu prekomjerne tjelesne težine ili pretili u usporedbi s onima...

Bakterije i virusi

Nisu cjepiva

Oglašavanje