Pratite nas

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Kemija

Majke koje rade s otapalima imaju veći rizik za rađanje autistične djece

Izloženost počinje još u maternici

Žene koje su zbog prirode posla izložene različitim otapalima, imaju 1,5 puta veći rizik da će roditi djecu s poremećajem iz autističnog spektra, tvrdi nova studija.

Autizam je u porastu, no i dalje ostaje misteriozno stanje. Uzrok je nepoznat, a rizični faktori su mnogobrojni i različiti.

Studija američke vlade, Nacionalnog instituta za sigurnost i zdravlje na radu, otkrila je bitnu vezu između autistične djece i majki koje rade industrijske poslove gdje su izložene snažnim kemikalijama.

Autori studije vjeruju kako su bebe još u maternici izložene istim kemikalijama kao i njihove majke, što im može izmijeniti razvoj mozga.

U manje od 20 godina broj osmogodišnjaka s poremećajem iz spektra autizma je udvostručen. Znanstvenici su sigurni da genetika ima veze s autizmom. Od te točke su faktori rizika labavi i nepovezani. Autizam je isto tako češći kod dječaka, djece starijih roditelja i djece s intelektualnim teškoćama, a većina dobije dijagnozu tek nakon četvrte godine života.

Znanstvena zajednica je odbacila ideju da su cjepiva faktor rizika, a još manje uzrok za autizam. Neki pripisuju veći broj slučajeva činjenici što smo danas svjesniji postojanja takvog stanja. Istraživanja pokazuju da onečišćenje i drugi toksini mogu uzrokovati epigenetske ili čak promjene u mikrobiomu crijeva koji povećavaju rizik autizma.

Ispravna zaštitna oprema je ključna u radu s kemijskim otapalima, jer veliki broj radnika dolazi u doticaj s njima, kod proizvodnje hrane, plastike, kemijskog čišćenja te u farmaceutskoj industriji. Snažne kemikalije mogu ući u sustav preko kože, udisanjem i mogu se dugo zadržavati u tijelu. Već znamo da su kemijska otapala povezana s poremećajima razvoja ploda u maternici.

Znanstvenici tvrde da su rezultati njihove studije u skladu s ranijim studijama koja su identificirala otapala kao potencijalne faktore rizika za poremećaje iz spektra autizma.

Studija, također, ne objašnjava zašto je rizik za autističnu djecu veći kod majki koje su bile izložene otapalima, nego samo promatra i bilježi stanje.

Možda će vas zanimati

Zdravlje i Medicina

Djeca s razvojnim kašnjenjima, uključujući autizam spektralni poremećaj (ASD), imaju 50% veću vjerojatnost da budu prekomjerne tjelesne težine ili pretili u usporedbi s onima...

Znanost

Prema novoj velikoj studiji Nacionalnog instituta za zdravlje, žene koje koriste kemijske proizvode za ravnanje kose u većoj su opasnosti od raka maternice od...

Oboljenja i poremećaji

Kemijska sredstva djeluju poput cigareta, ali samo na žene

Zdravlje i Medicina

Prema novom istraživanju koje nam dolazi sa Sveučilišta Stanford, izgleda da se organizacija mozga razlikuje kod dječaka i djevojčica s autizmom. Navedene razlike su...