Pratite nas

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Kemija

Majke koje rade s otapalima imaju veći rizik za rađanje autistične djece

Izloženost počinje još u maternici

Žene koje su zbog prirode posla izložene različitim otapalima, imaju 1,5 puta veći rizik da će roditi djecu s poremećajem iz autističnog spektra, tvrdi nova studija.

Autizam je u porastu, no i dalje ostaje misteriozno stanje. Uzrok je nepoznat, a rizični faktori su mnogobrojni i različiti.

Studija američke vlade, Nacionalnog instituta za sigurnost i zdravlje na radu, otkrila je bitnu vezu između autistične djece i majki koje rade industrijske poslove gdje su izložene snažnim kemikalijama.

Autori studije vjeruju kako su bebe još u maternici izložene istim kemikalijama kao i njihove majke, što im može izmijeniti razvoj mozga.

U manje od 20 godina broj osmogodišnjaka s poremećajem iz spektra autizma je udvostručen. Znanstvenici su sigurni da genetika ima veze s autizmom. Od te točke su faktori rizika labavi i nepovezani. Autizam je isto tako češći kod dječaka, djece starijih roditelja i djece s intelektualnim teškoćama, a većina dobije dijagnozu tek nakon četvrte godine života.

Znanstvena zajednica je odbacila ideju da su cjepiva faktor rizika, a još manje uzrok za autizam. Neki pripisuju veći broj slučajeva činjenici što smo danas svjesniji postojanja takvog stanja. Istraživanja pokazuju da onečišćenje i drugi toksini mogu uzrokovati epigenetske ili čak promjene u mikrobiomu crijeva koji povećavaju rizik autizma.

Ispravna zaštitna oprema je ključna u radu s kemijskim otapalima, jer veliki broj radnika dolazi u doticaj s njima, kod proizvodnje hrane, plastike, kemijskog čišćenja te u farmaceutskoj industriji. Snažne kemikalije mogu ući u sustav preko kože, udisanjem i mogu se dugo zadržavati u tijelu. Već znamo da su kemijska otapala povezana s poremećajima razvoja ploda u maternici.

Znanstvenici tvrde da su rezultati njihove studije u skladu s ranijim studijama koja su identificirala otapala kao potencijalne faktore rizika za poremećaje iz spektra autizma.

Studija, također, ne objašnjava zašto je rizik za autističnu djecu veći kod majki koje su bile izložene otapalima, nego samo promatra i bilježi stanje.

Možda će vas zanimati

Klima

U svijetu gdje je svaka sekunda važna, zanimljiva je činjenica da nas upravo promjena oblika našeg planeta Zemlje može dovesti do prave male revolucije...

Društvene znanosti

Uskrs je, bez sumnje, jedan od najvažnijih kršćanskih blagdana, obilježavajući uskrsnuće Isusa Krista iz mrtvih. Ova temeljna vjerska priča nije samo srž kršćanstva, već...

Planete i mjeseci

Pozdrav, svemirski entuzijasti! Jeste li čuli za najnovije vijesti iz svemira? Znanstvenici su otkrili da Mars nije sam na svojem putovanju oko Sunca. Da,...

Fizika

Vrijeme je nešto s čime se svakodnevno susrećemo, no rijetko se zapitamo o njegovoj suštini i pravoj prirodi. U svakodnevnom životu, vrijeme percipiramo kao...