Pratite nas

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Tehnologija

Majmun odigrao video igru svojim mislima uz pomoć ugrađenih Neuralink čipova

Foto: Neuralink

Novi video koji je objavila tvrtka Neuralink prikazuje majmuna koji igra Pong koristeći svoj um i specijalni interfejs za interakciju mozga s računalom.

Neuralink je neurotehnološka tvrtka Elon Muska koja omogućuje elektrodama smještenim u dijelovima mozga povezivanje s računalima, strojevima, pa čak i mobilnim uređajima, piše Bleeping Computer.

Te se elektrode koriste za bilježenje moždane aktivnosti dok osoba obavlja neku aktivnost ili pokazuje emocije. Ti se signali potom mogu koristiti za osposobljavanje Neuralinka za izvođenje radnji koje um osobe kontrolira.

Na trominutnom snimku kojeg je objavila tvrtka Neuralink prikazan je majmun Pager kojem su ugrađeni čipovi na svakoj strani mozga, što mu omogućuje igranje igre Mind Pong. Pager je sad osposobljen da mislima koristi joystick za igru.

Neuralink funkcionira tako što registrira i dekodira električne signale iz mozga koristeći više od 2000 elektroda ugrađenih u područje motoričkog korteksa koje koordiniraju pokrete ruku.

Elon Musk je istaknuo da je ovo značajan projekt za čovječanstvo, a na svom Twitter profilu napisao je: “Prvi proizvod Neuralinka će pomoći paraliziranim osobama da mislima koriste mobitel i to brže nego osobe koje mogu pomicati prste”.

1 komentar

1 komentar

  1. BTK

    5 svibnja, 2021 u 10:18 pm

    Šteta što nitko normalan ne čita bleeping computer stranicu, pošto je fejkara koja se ne bavi sigurnosnim programima kako uporno tvrde, nego je samo nakupina trolova!

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Možda će vas zanimati

Tehnologija

Znanstvenici su uspjeli kreirati minijaturni model mozga koji bi mogao služiti za proučavanje uzroka Alzheimerove bolesti te za testiranje određenih lijekova koji se koriste...

Svemir

Nade tvrtke SpaceX za pravovremeni orbitalni let Starshipa blago rečeno, nisu išle prema planu, ali možda se ipak pojavila nada. Prema navodima portala TechCrunch,...

Zdravlje i Medicina

Imate li ikad problema s određivanjem što je lijevo, a što desno? Primjerice, kada vozite u autoškoli i instruktor vam kaže da skrenete lijevo,...

Tehnologija

Elon Musk je na Twitteru objavio da bi Starlink trebao izaći iz beta verzije tijekom sljedećeg mjeseca. Tvrtka je ranije za cilj imala ponuditi...

Oglašavanje