Pratite nas

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Marihuana ima 30 puta veći potencijal za ublažavanje bolova od Aspirina

Znanstvenici s kanadskog sveučilišta Guelph otkrili su potencijal marihuane u ublažavanju boli, pokazujući koliko jako djelovanje ova biljka može imati.

Na koji način je dotični znanstveni tim otkrio potencijal kanabisa kao lijeka protiv bolova? Zapravo, sve je na molekularnom nivou, koristili su se biokemijom i genomikom.

Na taj način otkrili su da kanabis stvara dvije molekule – cannflavin A i B – također poznate kao flavonoidi. Flavonoidi su vrsta sekundarnih metabolita biljaka, tj. tvari potrebne za metabolizam.

Pažljivim promatranjem otkriveno je da flavonoidi u kanabisu imaju 30 puta jače protuupalne učinke od npr. Aspirina koji se može kupiti bez recepta.

Trenutno se osobe koje pate od kroničnih i jakih bolova uvelike oslanjaju na jake opioidne analgetike, koji blokiraju receptore za bol u mozgu i imaju dosta nuspojava, a postoji i rizik za razvijanje ovisnosti.

Tim surađuje s Anahit International Group, kompanijom iz Toronta, čiji je glavni izvršni direktor, Darren Carrigan, izjavio: “Anahit se raduje bliskoj suradnji sa znanstvenicima Sveučilišta Guelph kako bismo zajedno razvili djelotvorne i sigurne protuupalne lijekove iz fitokemikalija kanabisa kojima bi pružili alternativu nesteroidnim protuupalnim lijekovima”.

Još uvijek ima posla oko dotičnog istraživanja, ali ono mnogo obećava kada je u pitanju razvoj novih alternativa lijekova za ublažavanje boli.

Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Možda će vas zanimati

Jedna studija otkrila je kako su vozači pod utjecajem marihuane nešto sigurniji vozači od onih pod utjecajem alkohola i manje je vjerojatno da će...

Zdravlje i Medicina

Manje svađa i nasilja

Zemlje Jugoistočne Europe imaju dugu povijest uzgoja konoplje. Bivša Jugoslavija je 1949. godine u proizvodnji konoplje bila treća u svijetu, s ukupnom površinom od...

Upotreba kanabidiola (CBD), glavnog nepsihoaktivnog spoja dobivenog iz kanabisa, u ljudskoj i veterinarskoj medicini, kontinuirano se povećavala tijekom posljednjih deset godina, usprkos nedostatku znanstvenih...

Oglašavanje