Pratite nas

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Mikrobiologija

Matične stanice jajnika zapravo ne postoje?

Istraživači s Karolinskog instituta u Švedskoj analizirali su sve tipove stanica u ljudskom jajniku i otkrili da popularno spominjane takozvane matične stanice jajnika zapravo ne postoje. Rezultati, objavljeni u časopisu „Nature“, otvaraju put istraživanju poboljšanih metoda liječenja neplodnosti žena.

Istraživači su koristili jednostaničnu analizu kako bi proučili više od 24 000 stanica prikupljenih iz uzoraka kore jajnika 21 pacijentice. Također su analizirali stanice sakupljene iz medule jajnika, koje su im omogućile da predstave kompletnu staničnu mapu ljudskog jajnika.

Jedan od ciljeva istraživanja bio je utvrđivanje postojanja ili nepostojanja matičnih stanica jajnika.

“Pitanje je kontroverzno jer neka istraživanja pokazuju da takve stanice postoje, dok druga ukazuju na suprotno”, kaže Fredrik Lanner, istraživač u porodništvu i ginekologiji na odjelu za kliničke znanosti, intervenciju i tehnologiju na Karolinskom institutu, kao jedan od autora istraživanja.

Pitanje postoje li matične stanice jajnika utječe na pitanja koja se odnose na liječenje plodnosti, jer matične stanice imaju svojstva koja se razlikuju od ostalih stanica.

“Neplodnost žena ogromno je područje istraživanja”, dodaje koautorica Pauliina Damdimopoulou, istraživačica porodništva i ginekologije na istom odjelu. “Ovo je kontroverzno pitanje uključivalo testiranje eksperimentalnih tretmana neplodnosti.”

Novo istraživanje potvrđuje prethodno objavljena otkrića iz ispitivanja na životinjama – da matične stanice jajnika ne postoje. Umjesto toga, potencijal matičnih stanica imaju takozvane perivaskularne stanice.

Nova sveobuhvatna karta stanica jajnika može pridonijeti razvoju poboljšanih metoda liječenja neplodnosti žena, kaže Damdimopoulou.

“Nedostatak znanja o tome kako izgleda normalan jajnik suzdržavao je razvoj”, poručuje ona. “Ova studija sada postavlja osnovu za proizvodnju novih metoda koje se usredotočuju na jajne stanice koje već postoje u jajniku. To bi moglo uključivati ​​sazrijevanje jajnih stanica u epruveti ili možda razvijanje umjetnih jajnika u laboratoriju.”

Rezultati novog istraživanja pokazuju da su glavne vrste stanica u jajniku oocite, granulozne stanice, imunološke stanice, endotelne stanice, perivaskularne stanice i stromalne stanice.

Možda će vas zanimati

Biljke i životinje

Zanimljivosti o mačkama mogu nas ne samo zabaviti, nego i proširiti naše znanje o ovim misterioznim i neodoljivim životinjama. Mačke su odavno zauzele posebno...

Klima

U svijetu gdje je svaka sekunda važna, zanimljiva je činjenica da nas upravo promjena oblika našeg planeta Zemlje može dovesti do prave male revolucije...

Društvene znanosti

Uskrs je, bez sumnje, jedan od najvažnijih kršćanskih blagdana, obilježavajući uskrsnuće Isusa Krista iz mrtvih. Ova temeljna vjerska priča nije samo srž kršćanstva, već...

Planete i mjeseci

Pozdrav, svemirski entuzijasti! Jeste li čuli za najnovije vijesti iz svemira? Znanstvenici su otkrili da Mars nije sam na svojem putovanju oko Sunca. Da,...