Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Mikrobiologija

Matične stanice jajnika zapravo ne postoje?

Istraživači s Karolinskog instituta u Švedskoj analizirali su sve tipove stanica u ljudskom jajniku i otkrili da popularno spominjane takozvane matične stanice jajnika zapravo ne postoje. Rezultati, objavljeni u časopisu „Nature“, otvaraju put istraživanju poboljšanih metoda liječenja neplodnosti žena.

Istraživači su koristili jednostaničnu analizu kako bi proučili više od 24 000 stanica prikupljenih iz uzoraka kore jajnika 21 pacijentice. Također su analizirali stanice sakupljene iz medule jajnika, koje su im omogućile da predstave kompletnu staničnu mapu ljudskog jajnika.

Jedan od ciljeva istraživanja bio je utvrđivanje postojanja ili nepostojanja matičnih stanica jajnika.

“Pitanje je kontroverzno jer neka istraživanja pokazuju da takve stanice postoje, dok druga ukazuju na suprotno”, kaže Fredrik Lanner, istraživač u porodništvu i ginekologiji na odjelu za kliničke znanosti, intervenciju i tehnologiju na Karolinskom institutu, kao jedan od autora istraživanja.

Pitanje postoje li matične stanice jajnika utječe na pitanja koja se odnose na liječenje plodnosti, jer matične stanice imaju svojstva koja se razlikuju od ostalih stanica.

“Neplodnost žena ogromno je područje istraživanja”, dodaje koautorica Pauliina Damdimopoulou, istraživačica porodništva i ginekologije na istom odjelu. “Ovo je kontroverzno pitanje uključivalo testiranje eksperimentalnih tretmana neplodnosti.”

Novo istraživanje potvrđuje prethodno objavljena otkrića iz ispitivanja na životinjama – da matične stanice jajnika ne postoje. Umjesto toga, potencijal matičnih stanica imaju takozvane perivaskularne stanice.

Nova sveobuhvatna karta stanica jajnika može pridonijeti razvoju poboljšanih metoda liječenja neplodnosti žena, kaže Damdimopoulou.

“Nedostatak znanja o tome kako izgleda normalan jajnik suzdržavao je razvoj”, poručuje ona. “Ova studija sada postavlja osnovu za proizvodnju novih metoda koje se usredotočuju na jajne stanice koje već postoje u jajniku. To bi moglo uključivati ​​sazrijevanje jajnih stanica u epruveti ili možda razvijanje umjetnih jajnika u laboratoriju.”

Rezultati novog istraživanja pokazuju da su glavne vrste stanica u jajniku oocite, granulozne stanice, imunološke stanice, endotelne stanice, perivaskularne stanice i stromalne stanice.

Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Popularno

Znanost za početnike

Iako se s nama ne bi složila ekipa iz Flat Earth Societyja, Zemlja je okrugla. U redu, ne baš u pravom smislu riječi, ali...

Kemija

One nastaju u oblacima i to na temperaturama nižim od 0°C izravno iz vodene pare u zraku, a ne smrzavanjem vode kako se obično...

Znanost za početnike

Znanstvenici vjeruju da je u najvećem broju slučajeva uzročnik potresa mehanizam tektonike ploča, tj. kretanje litosferskih ploča i njihova međusobna interakcija.

Fizika

Jeste li oduvijek imali goruću želju putovati kroz vrijeme? Dobre vijesti! Putovanje kroz vrijeme je moguće. Zapravo, već to radite. Krećete se kroz vrijeme...

Fizika

Svima nam je dobro poznato da je Albert Einstein, jedan od najznačajnijih fizičara 20. stoljeća, bio uistinu zanimljiva i osebujna ličnost. No, jeste li...

Oglašavanje

Možda će vas zanimati

Tehnologija

Tim znanstvenika će naslagati mreže matičnih stanica koje sliče ljudskom korteksu, na mikročipove, a potom će stimulirati stanice ispaljujući svjetlosne zrake promjenjivih obrazaca.

Mikrobiologija

Rezultati studije objavljene u časopisu The Journal of Clinical Investigation su otkrili što potiče kronični stres, a tako posljedično i rast matičnih stanica raka....

Oboljenja i poremećaji

Dijabetes se metaforički može opisati kao slučaj nekoga tko umire od gladi pred stolom prepunim raznovrsne hrane, ali prekrivenim neprobojnim staklom. Tako blizu, a...

Oglašavanje