Connect with us

Znanost

https://www.youtube.com/watch?v=AIj2xEd_z78
http://www.dailymail.co.uk/sciencetech/article-2848010/Forget-scan-Groundbreaking-new-allow-mothers-live-HOLOGRAM-baby-womb-let-surgeons-organs-operate.html

Inženjerstvo

Medicinska holografija omogućuje majkama da vide hologram svojeg djeteta u maternici

389003893-1

Razvijaju se holografski zasloni koji omogućuju majkama da vide svoje dijete prije nego što je rođeno, a kirurzima pružaju mogućnost manipulacije holografskim prikazom unutarnjih organa pacijenata.

Tehnološki gigant Philips, u suradnji s izraelskom tvrtkom RealView, razvio je hologramski sustav, a nedavno su provedena prva istraživanja hologramskog sustava kod operacije srca. U istraživanje je bilo uključeno osam pacijenta u suradnji s Dječjim medicinskim centrom Schneider iz Izraela. RealView sustav koristio se za prikaz interaktivnih, real-time 3D hologramskih slika, dobivenih putem Philipsovih sustava za intervencijsku radiologiju i ultrazvuk srca.

Osim prikaza pacijentovog srca na 2D zaslonu, liječnici su mogli vidjeti detaljne projekcije 3D hologramskih slika srca koje „levitiraju u prostoru” tijekom minimalno-invazivnog kirurškog zahvata srca, bez upotrebe posebnih 3D naočala. Liječnici su doslovno mogli manipulirati 3D projekcijom srca pred njima. Studija je demonstrirala potencijale tehnologije kako bi se poboljšali kontekst i smjernice kod zahvata strukturnih srčanih oboljenja.

Projekcije holograma su visoke rezolucije i kvalitete, u boji i mogu se vidjeti iz vrlo širokog kuta. Hologrami su unutar korisnikova dosega i na istim koordinatama, neovisno o promatraču. Ova mogućnost doslovno omogućuje preciznu i izravnu interakciju sa slikama, pa tako i unutar njih, „dodirujući” ih u realnom vremenu.

https://www.youtube.com/watch?v=Nf1WiGjCjC8

Izvor: DailyMail

Ne vjerujem ljudima koji ne vole pse i čokoladu.

2 komentara

2 Comments

  1. Darko Kanjuh

    5 prosinca, 2014 kod 1:06 pm

    Izumljeno davno u serijalu Star Trek Voyager. 🙂

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Više u Inženjerstvo

Popularno

Pratite nas na Fejsu

Na Vrh