Connect with us

Znanost

Foto: Pixabay

Zdravlje i Medicina

Mediteranska prehrana može smanjiti rizik od nastanka raka dojke

Mediteranska prehrana je jedna od najzdravijih na svijetu, a znanstvenici su u novoj studiji za Svjetski fond za istraživanje raka otkrili da snižava rizik od raka dojke za 40%.

Studija je objavljena u časopisu International Journal of Cancer. Budući da se u mediteranskoj prehrani konzumiraju namirnice bogate hranjivim tvarima kao što su orašasti plodovi, voće, povrće, riba, cjelovite žitarice i maslinovo ulje, ona može smanjiti rizik od moždanog udara i srčanih bolesti. Posebno je učinkovita u smanjenju rizika od ER-negativnog raka dojke koji se obično javlja u postmenopauzi i koji se ne može liječiti uz pomoć hormonske terapije.

Voditelj studije prof. Piet van den Brandt sa Sveučilišta u Maastricht u Nizozemskoj otkrio je da je rizik od raka bio smanjen među ženama koje su bile na ovakvoj vrsti prehrane, a nisu živjele u mediteranskim zemljama. Takva vrsta raka dojke obično ima lošije prognoze od drugih.

U istraživanju koje je trajalo 20 godina, znanstvenici su proučavali 62.573 žene u dobi od 55 do 69 godina. Pažljivo se nadzirala njihova prehrana u kojoj je unos crvenog mesa, slatkiša i rafiniranih žitarica (kruh i riža) bio nizak. U mediteranskoj prehrani konzumacija alkohola je umjerena, ali budući da je poznato kako alkohol utječe na pojavu raka dojke, on je bio isključen iz studije. 3.354 žene su dobile rak dojke, ali 1.033 nisu bile uključene u analizu jer su već ranije oboljele ili se nisu potpuno pridržavale plana prehrane. Otkriveno je kako je konzumacija orašastih plodova, pa zatim voća i ribe posebno povoljno utjecala na smanjenje rizika od ER-negativnog raka dojke. Znanstvenici su došli do zaključka da bi se takva vrsta raka dojke mogla smanjiti za trećinu (32,4%), a ostale vrste za 2,3% kada bi se svi odlučili na ovakvu vrstu prehrane.

Ovo istraživanje je jako važno posebno u smislu prevencije jer je rak dojke u porastu. Međutim, mnogi znanstvenici smatraju da su uravnotežena prehrana i tjelesna aktivnost jako važne, ali nisu garancija da se rak neće pojaviti pa žene trebaju obavljati redovite kontrole.

1 komentar

1 komentar

  1. Zdravko Bračun

    7 kolovoza, 2017 kod 8:31 am

    Nova svjetska studija? Gluposti neviđene! Pa to je poznato od davnina. Nemogu vjerovat da je svijet (većina) postao toliko glup.

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Više u Zdravlje i Medicina

Popularno

Pratite nas na Fejsu

Na Vrh