Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Društvene znanosti

Međugorje – 30 godina šarlatanstva

U svjetlu ponavljajućih žustrih polemika oko fenomena “Međugorje”  objavljujemo tekst kolumniste Gorana Pandže s bosansko-hercegovačkog portala Tacno.net od prije dvije godine.

Sve je počelo 24.06.1981. godine, kada su dvije djevojke, Ivanka Ivanković i Mirjana Dragičević, prema vlastitoj priči, prilikom potrage za ovcom na brdu Crnica pokraj Međugorja, poznatijem kao „Podbrdo“, navodno doživjele ukazanje Djevice Marije. U nadolazećim danima je ukupno šestero djece tvrdilo da imaju svakodnevna ukazanja, a još dvoje kako čuju Gospin glas.

„Gospino“ predomišljanje

Iako su djeca prvobitno tvrdila da je posljednje ukazanje Gospa najavila za 03.07.1981., iz nikada utvrđenih razloga navodna Gospa se predomislila, te ukazanja traju do dana današnjeg i nastavljaju se „na neodređeno“. Vicka Ivanković tvrdi da doživljava svakodnevna ukazanja, Mirjana Dragičević svakog „drugog“ u mjesecu, Marija Pavlović svakog 25-og, Ivan Dragičević svakoga dana, Ivanka Ivanković jednom godišnje, te Jakov Čolo jednom godišnje, za Božić.

Šestero „vidioca“ su do sada ukupno zabilježili preko 40 000 „ukazanja“, što međugorski fenomen čini ubjedljivo prvim u svijetu po brojnosti, u odnosu na slične kršćanske fenomene svijetu (najpoznatiji: Lourdes – 18 ukazanja, Fatima –  6).

Michael Davies, autor knjige „Međugorje – The Definitive History“, smatra da je razlog za ovako dug kontinuitet održavanja priče o ukazanjima, težnja „vidioca“ i njihovih duhovnih mentora da se osigura priliv hodočasnika – turista, koji Međugorju, osobito „vidiocima“, donose višemilionske profite svake godine.

Lažni iskazi

Priča o Gospinim ukazanjima u Međugorju, od početka je građena na kontradikcijama i lažima. Dvije djevojčice, Mirjana i Ivanka, prve navodne „vidjelice“, su pod zakletvom mostarsko-duvanjskom biskupu Žaniću priznale (izvor: Izjava o Međugorju – Biskup Žanić 1990. godine, paragraf  5), da u noći prvog ukazanja nisu tražile ovcu, već se sakrivale od roditelja kako bi zapalile cigaretu. Očigledno se, po uzoru na legendu o djeci-pastirima iz portugalske Fatime, koji su (prema crkvenom stavu) 1917. godine viđali Djevicu Mariju, izmislila i do danas održala priča o potrazi za ovcom, jer pravi povod šetnji ne zvuči dovoljno kršćanski.

Kako je Vicka „hvatala Isusa“

Tzv. „vidioci“ su tvrdili da tokom ekstaze, prilikom ukazanja Djevice Marije, ne vide i ne čuju ništa oko sebe. Fra Janko Bubalo je 1983. uradio intervju sa jednom od „vidjelica“, Vickom Ivanković, u kojem ona kaže:

„Vidimo Djevicu Mariju, ali ne vidimo i ne osjećamo ništa drugo…Čim počnemo da molimo, zid nestaje, sve nestaje.“

Jednu takvu ekstazu / viziju je 14.01.1985. godine snimio kanadski parapsiholog i tadašnji profesor na teološkom fakultetu u Montrealu,  Louis Bélanger.

Navodnom ukazanju je prisustvovao i mladi Francuz Jean Louis Martin, koji je tokom višemjesečnog boravka u Međugorju počeo sumnjati u iskaze „vidioca“ i njihovih duhovnih vođa, lokalnih fratara, stoga je odlučio sam testirati vjerodostojnost „ukazanja“.

U jednom trenutku je učinio nagli pokret rukom prema očima Vicke Ivanković, kako bi provjerio da li djeca stvarno ne vide ništa oko sebe. Na zaprepaštenje prisutnih, Vicka je reagirala.

Petnaestak minuta kasnije u prostoriju se vraćaju Vicka i jedan od duhovnih vođa „vidioca“, fra Ivica Vego, pokušavajući uvjeriti profesora Bélanger-a da Vicka nije vidjela nikoga u prostoriji, već da je reagirala zato što joj se u jednom trenutku učinilo (baš kada je Jean Louis mahnuo rukom) da će mali Isus ispasti iz ruku Djevice Marije, te ga je ona, navodno, krenula uhvatiti.

Hercegovački slučaj

Upravo je Ivica Vego, zajedno sa drugim duhovnim vođama „vidioca“, bio u središtu afere koja je potresala crkvu u Hercegovini od 60-ih, kulminirajući početkom 80-ih godina prošloga stoljeća, zbog spora o nadležnosti nad župama između hercegovačkih franjevaca i mostarske biskupije.

Da bi se u potpunosti shvatile okolnosti u kojima se javlja priča o međugorskim „ukazanjima“, potrebno je vratiti se malo dalje u prošlost. 1846. godine, Sveta Stolica uspostavlja apostolski vikarijat u hercegovačkom misijskom području. Prvi vikari bili su franjevci, na čiji se zahtjev 1881. godine obnavlja mostarsko-duvanjska biskupija. Za biskupa je izabran fra Paškal Buconjić sa zadaćom da određeni broj župa popiše, pripremi za predaju na upravu biskupijskom kleru (kojem po crkvenom ustrojstvu pripada pravo vođenja župa), te spisak dostavi na odobrenje Svetoj Stolici. Spisak je dostavljen, a dogovor o tome koje župe franjevci trebaju predati biskupijskom kleru, odobrio je papa Leon XIII. 1899. godine. Ova odluka, međutim, sve do danas nije u potpunosti sprovedena.

1968. godine Sveta Stolica naređuje hercegovačkim franjevcima da predaju 5 župa u nadležnost mostarske biskupije, što samo djelimično izvršavaju, predavši dvije. Nakon godina pregovaranja, 1975. godine, Sveta Stolica izdaje Dekret o podjeli župa u Hercegovini (Romanis Pontificibus), 06.06. 1975. kojim se propisuje da polovica mostarsko-duvanjske biskupije dolazi pod pastoralnu brigu franjevaca, a druga polovica pod brigu biskupijskog svećenstva. Ovaj Dekret lokalni franjevci javno odbijaju, nakon čega Vatikan donosi niz kazni (1976. i 1979. godine) oduzimajući hercegovačkim franjevcima nezavisnost (stavljajući ih pod direktno tutorstvo vrha Reda, ad instar) i pravo na učestvovanje u izborima vrhuške Reda. (izvor: Izjava o Međugorju – Biskup Pavao Žanić 1990. godine, paragraf  23).

Godinu dana prije „međugorskih ukazanja“, 1980. godine, mostarsko-duvanjski biskup Pavao Žanić, donosi odluku o osnivanju nove župe u Mostaru i reduciranju veličine postojećih franjevačkih župa. Ovome se žestoko protive neki hercegovački franjevci, posebno mostarski kapelani Ivica Vego i Ivan Prusina. Vego i Prusina su izbačeni iz Reda i suspendirani „a divinis“ u skladu sa uputama Svete Stolice. 1993. godine je ova odluka poništena zbog proceduralne greške, što nije mijenjalo posljedice u Veginom slučaju, jer je prekršio pravila stupivši u vezu sa izvjesnom časnom sestrom, Leopoldom, s kojom je dobio dijete i oženio je. Prusina je preselio u Njemačku i nije mu dozvoljeno obavljati svećeništvo u Hercegovini.

Na vrhuncu napetosti između neposlušnih franjevaca na jednoj strani i mostarsko-duvanjskog biskupa Žanića, odnosno Svete Stolice na drugoj, šestero međugorske djece počinje da svjedoči „Gospinim ukazanjima“.

Obzirom da su upravo „ukazanja“ i navodne Gospine izjave korištene u sukobu neposlušnih franjevaca protiv biskupa Žanića, opravdane su sumnje da je cijela priča o „Gospinim ukazanjima“ zapravo fabrikacija lokalnih franjevaca, dok su djeca, prvobitno manipulirana, vremenom našla vlastiti finansijski interes u fabrikacijama.

„Gospa“ protiv biskupa Žanića

„Vidjelica“ Vicka Ivanković, „kontakte sa Gospom“ uredno bilježi u rokovniku. Iz tih zapisa se može vidjeti da u sporu biskupa i franjevaca, „Gospa“ nedvosmisleno zauzima stranu pojedinih franjevaca.

Datuma 19.12.1981. godine piše:

„Pitala sam za hercegovački problem, posebno na ono što se odnosi na Fra Ivicu Vego. Gospa je rekla da je za ove nerede najkrivlji biskup Žanić, za Fra Ivicu Vegu je rekla da on nije kriv…“.

03.01.1982.

„…Gospa je odgovorila: Ivica nije kriv. Ako ga izbace iz fratara, neka bude hrabar…Nek ostane!…Biskup ne pravi red i zato je on kriv. Neće ni on vazda biti biskup. Pokazat ću ja pravdu u kraljevstvu.“

11.01.1982.

“Pitali smo ponovno za dvojicu Mostarskih kapelana i

Gospa je ponovila dva puta ono što je prije rekla.“

20.01.1982.

„…Jučer, dok smo bili sa Gospom, pitali smo je može li izmoliti jedan Očenaš za njih dvojicu. Odmah je rekla:  Može. I počela je moliti…“

Javno sotoniziranje biskupa Žanića, povodom njegovog spora sa pojedinim franjevcima otišlo je tako daleko, da „vidioc“ Ivan Dragičević, u pismu namijenjenom biskupu, prenosi prijetnje od „Gospe“:

„Poruka za mons Pavla Žanića.  

Dana 19 06. 1983. ukazala se Gospa s kupa s Vidiocima Jakovom, Marijom, Ivicom. Nakon što mi je odgovorila na neka pitanja za bolesnike počela mi je sama govoriti o Vama, Oče Biskupe. Ovo su misli koje mi  je rekla: ’Reci O. Biskupu da od njega tražim hitno obraćenje prema događajima u župi Međugorje, da ne bi bilo kasno….O Biskup glavni je otac svih župa u Hercegovini. On je glava crkve u Hercegovini. Zato od njega tražim obraćenje, ovim događajima. Šaljem mu predzadnju opomenu. Ako se ne obrati ili popravi slijedi ga moj sud i sud moga sina Isusa. Ako ne ostvari ovo što mu poručujem znači da nije pronašao put moga sina Isusa.’

Gospa mi je rekla da Vam ovu poruku uručim. 

Pozdravljam Vas mnogo

Ivan Dragićević

Bijakovići, 21. 06. 1983.“

Izvor: Ogledalo Pravde – Biskupski ordinarijat u Mostaru o navodnim ukazanjima i porukama u Međugorju

„Gospa“ izdaje graditeljsku dozvolu

Osim što je, prema tvrdnjama „vidioca“, zauzela stranu prilikom svađe unutar jedne lokalne biskupije, navodna Gospa se bavila i drugim „ključnim“ pitanjima za čovječanstvo, poput hotelijerstva u Međugorju.

1994. godine, obitelj (N.N.) porijeklom iz Hrvatske, namjeravala je podići Pastoralni centar u Međugorju (hotel od stotinjak kreveta sa kapelom i prihvatilištem za hodočasnike). S tim u vezi, obratili su se „vidjelici“ Vicki, kako bi upitala „Gospu“ kada je pravi trenutak za izgradnju. Nakon dva odlaganja, Vicka napokon prenosi dobre vijesti(02.12.1994.):

“Ja sam sinoć pitala Gospu za vas i ona kaže da možete polako početi sa gradnjom. Puno pozdrava i ja molim za vas. Vicka.”

(Izvor: Ogledalo Pravde – Biskupski ordinarijat u Mostaru o navodnim ukazanjima i porukama u Međugorju, str. 98.

Obitelj je zamolila jednu zajednicu iz Nizozemske za posudbu novca potrebnog za izgradnju hotela, nakon čega spomenuta zajednica šalje faks jednom od duhovnih vođa „vidioca“, Slavku Barbariću, sa pitanjem: “Je li Vicka u Marijino ime rekla obitelji N. N. – ’Sada možete polako početi sa gradnjom’”?

Prije nego je fra Slavko odgovorio na faks, javila se osobno “vidjelica” Vicka, jer je primjetila da zajednica oklijeva posuditi novac za izgradnju hotela. Pismo u izvornom obliku, uz sve gramatičke greške, glasi:

„Međugorje 19.03.1995.

Cjenjeni i poštovani prijatelji! Već jednom sam vam pisala preko mojih prijatelja N. N. i

njegove obitelji pa vam se ponovno javljam jer me možda niste dobro razumjeli, a ujedno sam na neki način i malo začuđena da preko Gospinih Majke Božje poruka tražite i nečije druge. Kada Gospa Majka Božja odobrava i naglašava početak radova na izgradnji objekta onda neznam  čemu vaša sumlja i traženje nekakvi naknadni poruka i odobrenje od obični ljudi. Gospa Majka – Božja je preko mene dala odobrenje za izgradnju objekta pa ako vjerujete u Međugorje i ukaznja GospeMajke Božje neznam  čemu sumlja. Ja vam od srca želim sretan početak gradnje i zajedničke suradnje. 

Puno vas pozdravlja i za vas moli Vicka“

„Gospa“ protiv mješovitih brakova

U župnoj „Kronici ukazanja“ kroničar je bilježio razna pitanja običnih ljudi upućena „Gospi“, kao i njene odgovore. Tako 18.08.1982. bilježi zanimljiv odgovor na pitanje djevojke koja se namjerava udati za pravoslavca. Preko „vidjelice“ Mirjane „Gospa“ odgovara:

„U mojim i Božjim očima sve je jednako. Nije jednako za vas koji ste se razdijelili. Bolje je onda, ako je moguće, da se ne udaje za toga, jer će trpjeti ona i djeca, teško će moći živjeti na putu vjere…“

U kritici međugorskog fenomena , Žanićev nasljednik, biskup Ratko Perić, osvrnuo se između ostaloga na ovo pitanje:

„… ‚Ukazanje’ nagovješćuje da će ta katolkinja, uda li se, imati djece, i da će trpjeti i ona i njezina djeca zbog mješovite ženidbe. Hoće li muž trpjeti? Zar sve katolkinje koje se udaju za katolike ne pate u ovoj suznoj dolini? I oni i one i djeca? Za ovakav odgovor ne trebaju svakodnevne „nadnaravne“ objave, tajne, poruke i ukazanja!…”,

 te kao konačni zaključak dodaje:

„Je li to samo psihogena proizvođevina dječje mašte i psihe? Ili je neka čudnovata sila uplela svoje prste u ovaj fenomen? Jedno je za sada sigurno: ovakve izreke i poruke ne smiju se pripisivati Blaženoj Djevici Mariji, kao što glase i službene crkvene izjave: ne može se ustvrditi da se radi o nadnaravnim ukazanjima ili objavama.“

Profesionalni „vidioci“ i šarlatanski biznis

Već su tri crkvene komisije odbacile međugorski fenomen kao fabrikaciju (izmišljotinu), a isti ishod se očekuje i od četvrte, nedavno formirane, sa ciljem ponovnog ispitivanja „vidioca“. Brojni su razlozi za negativan vatikanski stav spram Međugorja, od kojih je samo mali dio naveden u ovome tekstu. Jedan od osnovnih razloga, pored svih kontradikcija i laži izgovorenih od „vidioca“, je taj, da se niko od njih nije posvetio crkvenom životu, vjeri, već su navodne kontakte sa Gospom dobro unovčili postavši profesionalni „vidioci“. Dodatni razlog za apsolutno nepovjerenje spram „vidioca“ od strane Vatikana je i taj, da su tokom zadnjih 30 godina njihovi duhovni vodiči, lokalni franjevci, svi kažnjeni, ili suspendirani, zbog kršenja nekog od crkvenih zakona.

Sami „vidioci“, uprkos činjenici da osim „viđanja Gospe“ većinom nisu zaposleni, postali su imućni građani u posjedu raskošnih nekretnina i bogatih bankovnih računa, dok se Međugorje iz nerazvijene provincije pretvorilo u svjetsku turističku destinaciju. Tipičan je primjer Ivana Dragičevića , koji uspostavlja novi pojamreligijskog nepotizma. Dok po svijetu prenosi „Gospine poruke“, njegova žena, bivša Miss Massachusetts, Loreen Murphy, rukovodi turističkom agencijom za hodočasnike u Međugorje.

U pismu napisanom Fr. Hugh Thwaites-u 17.08.1987. godine, biskup Pavao Žanić navodi da su „ukazanja“ u Međugorju plod izmišljotine, prevare i neposlušnosti spram crkve, te da je osnovni motiv svega – novac, ono što inspiriše „vidioce“.

Ma koliko finansijska injekcija, od strane oko milion hodočasnika godišnje, bila pozitivna stvar za Međugorje i Bosnu i Hercegovinu uopšte, zarađivati na mukama bolesnih, kojima se obećava ozdravljenje u Međugorju (navodno oko 400 natprirodnih lijekova postoji u Međugorju – niti jedan nije dokazan), ne samo da je pogrešno, već bi trebalo biti i zakonski kažnjivo. Autor knjige „Međugorje – The Definitive History“, Michael Davies, navodi primjer djevojke kojoj su doktori 1983. godine dijagnosticirali rak i preporučili operaciju – uklanjanje dojke. Djevojka je konsultovala „vidioce“, te su je oni savjetovali da nema potrebe za operaciju. Umrla je u velikim bolovima iste godine.

Moguće da neki vjernici – katolici, atak na međugorski „fenomen“ smatraju blasfemijom. Međutim, teško je zamisliti goru blasfemiju i izrugivanje samoj (kršćanskoj) religiji, od pripisivanja preko 40 000 besmislenih poruka, putem kojih se prijeti biskupu, izdaju graditeljske dozvole, rješavaju lokalne svađe i izvlači finansijska korist, simbolu religije, Djevici Mariji.

U duhu prethodnih 40 000 trivijalnih, je i zadnja „Gospina“ poruka, 25.06.2011. :

„Draga djeco! Zahvaljujte sa mnom Svevišnjem na mojoj prisutnosti s vama. Radosno je moje srce gledajući ljubav i radost u življenju mojih poruka. Mnogi ste se odazvali, ali čekam i tražim sva zaspala srca da se probude od sna nevjere. Približite se još više dječice mom Bezgrješnom srcu da vas sve mogu voditi prema vječnosti. Hvala vam što ste se odazvali mome pozivu.“

…Poručuje Marija Pavlović iz šesterokatne palače u Italiji.

Autor: Goran Pandža

 

285 komentara

285 Comments

 1. Beba Nada

  25 lipnja, 2013 u 4:18 pm

  netko ..je dio proslosti..sadasnjost je-sadasnjost!

  • ibuljan

   29 travnja, 2019 u 8:10 pm

   Čudni i bilo da Goran Pandža ne piše prosrpski ili antihrvatski i još se poziva na mostarskog Biskupa za koga se zna i postoji dokuđentacija kako je surađivao sa udbom i kgb-om.
   Kod ovakvih “analiza” dovoljno je pročitati naslov i autora, a razvrstavanje smeća je potpuno nepotrebno.
   A znanstveni portal unsprijed zna kako nešto nesmje biti pisano, odnosno kako mora i tko to može pisati…, jako ofucano, rekao bi 70-te i yugo-udbaški “karakter”

 2. Biserka Roje

  25 lipnja, 2013 u 4:18 pm

  Ne toliko vezano uz samu temu:

 3. Luka Klapan

  25 lipnja, 2013 u 4:18 pm

  ti ne voliš znanost, samo si frustriranko zatupljeni

 4. Biserka Roje

  25 lipnja, 2013 u 4:19 pm

  Crtica ne toliko vezana uz temu:

 5. Tndrmndr Kopić

  25 lipnja, 2013 u 4:20 pm

  ? hahaha

 6. Biserka Roje

  25 lipnja, 2013 u 4:20 pm

  Netko je jednom upitao filozofa Bertranda Russela:

 7. Jadranka Maric

  25 lipnja, 2013 u 4:20 pm

  Šta god ljudima čini dobro…a kad je dobro- dobro je…

 8. Biserka Roje

  25 lipnja, 2013 u 4:20 pm

  – Lorde Ruselle što ćete reći kad umrete i nađete se licem u lice sa samim Stvoriteljem?

 9. Biserka Roje

  25 lipnja, 2013 u 4:21 pm

  Russel je odgovorio bez oklijevanja:

 10. Beba Nada

  25 lipnja, 2013 u 4:21 pm

  samo zelim znati jedno,kada vec pricamo o tome,kojim jezikom isus prica pa da pocnem uciti.

  • mateo

   24 prosinca, 2013 u 5:15 pm

   ja ću ti dati odgovor na tvoje pitanje pošto sam imao osobno iskustvo susreta sa isusom.isus ne govori jezicima kako ih mi poznamo i dijelimo.ta komunikacija se odvija na višoj razini,mislim da bi mi na zemlji to nazvali telepatski.dakle direktnim prenosom misli.tako da ga razumiš bez obzira na govor jezika. ovo ti je moj iskren odgovor i molim vas za diskreciju neka ovo ostane među nama.pozdrav.

 11. Tndrmndr Kopić

  25 lipnja, 2013 u 4:21 pm

  implikacija da koristim reddit i da sam ateist mi se dopada, isto kao i ovo kako si napisao “phaggovi”, molim te nastavi, nebi mi naškodilo još smijeha. 😀

 12. Valentina Karin

  25 lipnja, 2013 u 4:21 pm

  Nakon toliko pročitanih vrijeđanja, niskih udaraca i podcjenjivanja pitam se gdje je ta tolerancija, razumijevanje i prihvaćanje različitih mišljenja ponajviše od ljudi koji se ´bore´ za sve navedeno. Pretpostavljam da su Beba i ostali jedni od tih ´boraca´ za toleranciju, samo tu deklariranost nikako da primjene u praksi. Ljudi bi očekivali da će takvo nešto čuti od ljudi, kako bi neki rekli, koji pričaju ´rvato katoličkim jezikom ljubavi i mira, a ne od ljudi kojima su puna usta tolerancije. Strašno!

 13. Biserka Roje

  25 lipnja, 2013 u 4:21 pm

  -Bože, reći ću mu, Bože, zašto si dokaz svog postojanja učinio tak traljavim?!

  • Robert

   21 siječnja, 2014 u 12:21 am

   A Bog bi mu odgovorio.”Bertrande, u cijelom svom znanju, nisi dovoljno pametan. Ja nisam ostavio dokaz svog postojanja.”

 14. Beba Nada

  25 lipnja, 2013 u 4:22 pm

  Valentina,nema osjecaja za toleriranje gluposti vise.

 15. Mia Milisav

  25 lipnja, 2013 u 4:22 pm

  Ah znanost i religija, malim ljudima uvijek navodno kontradiktorna, dok umovi koji su otišli od granica do sad pisane literature stvarno su nešto i učinili za čovječanstvo i stvarno i učinili najbolje sa svojim životom, recite im HVALA, a vi tračite svoj život razmetanjem “čiji je veći ego”. LP

 16. Zeljka Robotic

  25 lipnja, 2013 u 4:22 pm

  ti si se baš nešto odlučila obrušiti na crkvu, joj, joj

 17. Punk Rock

  25 lipnja, 2013 u 4:23 pm

  a što ti ivane bračune onda radiš na rubu znanosti? kako ne volin one kršćane šta glume da imaju malo šire shvaćanje o smislu života i stvaranju,a stvarna im je namjera da kroz svaku raspravu okreću vodu na svoj mlin,a ne donošenje nekih konkretnih zaključaka i novih spoznaja kroz zajednička iskustva…

 18. Roberto Varagnolo

  25 lipnja, 2013 u 4:26 pm

  Dragi gospodine Senade kad znanost dokaže da to jest šarlatanstvo onda može to i napisati a to do sada nije tako nego se samo ovaj portal i njegov urednik izjasnio

  • Miroslav

   30 rujna, 2013 u 11:21 pm

   Za razliku od kompletne vjere koja se svodi na dogmu (nekad je to bilo Bog je stvorio nebo zemlju čovjeka…. ako ne misliš tako ode glava, a danas je ako ne misliš tako onda si izopčen, sotonin poslanik…. i sve piše u Bibliji…., e da pročitaj samo kako su selili postojanje boga sa neba u početku, kasnije kada su ljudi ipak odletjeli u nebo nekim čudom otišao među zvjezde…, te nebrojeno druge prepravke biblije koja su u datim trenucima kome trebale ili pasale, a ako je bolje čitaš sama sebe pobija u nekim djelovima, pa čak i onih 10 božjih zapovjedi…. no to je druga tema) znanost je podložna konstantnom preispitivanju i provjeri, sve se može dokazati ili pobiti krenuvši od toga dali je 1 + 1 = 2

   • jonah

    27 veljače, 2014 u 11:44 am

    Miroslave lupetas gluposti.Niti si upoznat sa biblijom ni kako je pisana i prepisivana a ni sta je u njoj zapisano.Iz svake tvoje rijeci izbija povrsnost i neinformiranost.Mozda i mrznja prema Bogu.A mozda samo trazis istinu.Ne ulazim.
    Tko ti je rekao da je Bog na nebu,ovome,nasemu,kojega zovemo i atmosfera?
    Ili si to sam tako shvatio?Tko je rekao da je medju zvijezdama? “Bez vjere ga je nemoguce zadovoljiti” zapamti.I nikakav teleskop ti nece pomoc u tome.
    “Boga nitko nikada ne vidje: Jedinorodjenac – Bog – koji je u krilu Ocevu, on ga obznani”
    I na kraju oprosti zbog grubog nastupa ali sam trazis kad nastupis koda si popio pamet svijeta

   • cicibela

    12 ožujka, 2014 u 12:47 am

    Na ovoj istoj stranici imamo članak o zanstvenoj teoriji biocentrizma, a prema kojoj postoji beskonačan broj paralelnih svjetova. O toj teoriji, koju plasira znanstvenik Lanza, govori se s velikim uvažavanjem i nitko ju ne ismijava.
    Pitanje glasi: Koje znanstvene činjenice i dokaze g. Lanza ima, a male pastirice iz Međugoja nemaju?
    Nije mi cilj braniti vidioce u Međugorju, nego pitam čisto radi vjerodostojnosti uređivačke politike ovog portala.

 19. Antonio Kolovrat

  25 lipnja, 2013 u 4:27 pm

  Nije tu stvar o “egu” nego o sljepoci ljudi.Podrzavam vjeru i sve ali da ljudi mogu uistinu vjerovat da se ljudima svaki dan ukazuje gospa i da misle da medjugorje nije tu radi zarade prelazi svaku granicu gluposti.I katolici su ti koji osudjuju i to su pokazali tako sto su ubijali ljude koji nisu pripadnici njihove religije.

 20. Roberto Varagnolo

  25 lipnja, 2013 u 4:30 pm

  Upravo tako,ovo se zove dno novinarstva

 21. Silvio Vragovic

  25 lipnja, 2013 u 4:34 pm

  Prokleta banda komunisticka,ne dirajte medjugorje,doci ce opet crna legija,za dom!

  • damir

   18 prosinca, 2013 u 11:23 pm

   mali, ne kenjaj …

  • A1

   29 prosinca, 2013 u 4:56 am

   Koji si ti neobrazovani, primitivni i vrlo opasan glupan.

 22. Vladimir Rajko

  25 lipnja, 2013 u 4:34 pm

  Dečki pustite priču, bogami su ovi dole nenadjebivi. Iz onakvog krša napraviti svjetski biznis moraš imati kliker.

 23. Valentina Karin

  25 lipnja, 2013 u 4:35 pm

  Beba, ako za nešto ne možeš dokazati da je glupost (u ovom slučaju vjera), onda nemaš pravo proglašavati to glupošću. Isto tako ni ja vašu nevjeru ne proglašavam glupošću. Tolerancija na djelu se pokazala. (Ne ulazim u priču o Međugorju, nego pričam o vjeri općenito).

 24. Милош Симић

  25 lipnja, 2013 u 4:44 pm

  Zaslugom sledbenika Pape, svi clanovi porodice COVEKA kojeg imas an profilnoj slici, danas nisu medju zivima.

 25. Roberto Varagnolo

  25 lipnja, 2013 u 4:47 pm

  Svaka čast agnostiku Luki

 26. Roberto Varagnolo

  25 lipnja, 2013 u 4:52 pm

  Očito nisi biou Međugorju na mjestu ukazanja..to ti je prijatelju kamen na kamenu..baš zato i je interesantno što ukazanje nije bilo ni u Rimu ni na Kaptolu već malim djevojčicama koje nisu ni znale isprva kome se obratiti najviše zbog takvih kakvi ste vi…

 27. Tndrmndr Kopić

  25 lipnja, 2013 u 4:53 pm

  Stim se svi moramo složiti. 😀

 28. Dejan Pesic

  25 lipnja, 2013 u 4:54 pm

  Svaka cast,

 29. Antonio Kolovrat

  25 lipnja, 2013 u 4:55 pm

  De mir pravdate crkvu iako i sami vidite koliko je crkva pokvarena.Ajd malo pocni branit inkviziciju,krizarske ratove i prodavanje oprosta grijeha.

  • Robert

   21 siječnja, 2014 u 12:39 am

   Koliko je to crkva pokvarena? Ono sto je bilo u povijesti, treba ostavit povijesničarima.Mozda su tvoji preci bili največi koljači, ubojice i otimači zemlje. Treba li zbog toga tebe objesit na najbliže stablo?

   Najveća tragedija je što za sebe misliš da si inteligentan.

 30. Mario Baucic

  25 lipnja, 2013 u 4:56 pm

  steta trosit toleranciju ako je netko praznoglav…jednostavno…

 31. Ivan Bračun

  25 lipnja, 2013 u 4:57 pm

  ne pravdam nikog, brinem da mi portal ne zavrsi kao sto je drzava. 😀

 32. Beba Nada

  25 lipnja, 2013 u 4:57 pm

  Wikipedija i potrazite pojam ili glup ili pod pojam neandertalac.

 33. Mario Baucic

  25 lipnja, 2013 u 5:00 pm

  ali beba je izmislila pojam za bit idiot! pardon,to je uvreda za idiote…iq ti je na nivou modro zelene alge…

 34. Beba Nada

  25 lipnja, 2013 u 5:01 pm

  nije Beba to izmislila,opet,odite na wikipediju!!!

 35. Sinisa Misic

  25 lipnja, 2013 u 5:02 pm

  Ili vjeruješ ili ne vjeruješ, pitanje je sad… Blago onima koji vjeruju. 🙂

 36. Archangel Quattro

  25 lipnja, 2013 u 5:02 pm

  Vjera nije isto što i religija.

 37. Mario Baucic

  25 lipnja, 2013 u 5:02 pm

  moj rock ti si cini mi se jedinka koja je bas NA RUBU znanosti…ne laprdaj o temi o kojoj nemas pojma…

 38. Beba Nada

  25 lipnja, 2013 u 5:02 pm

  Glupi ste,glupi,pa sto puta,glupi,a ja samo sam pitala,kojim jezikom Isus,majka bozja pricaju,pa da ucim!

 39. Archangel Quattro

  25 lipnja, 2013 u 5:04 pm

  Isus se obrađa telepatski. Nekada je dovoljno pogledat čovjeka u oči i komunicirat s njim. To ti se zove neverbalna komunikacija.

  • Ivana

   26 rujna, 2013 u 12:10 pm

   Ova izjava je tolika glupost koja pokazuje neinformiranost i nerazumijevanje da je smiješno (da nije žalosno). Telepatiju sa neverbalnom komunikacijom uspoređivati. Ajme meni…

 40. Beba Nada

  25 lipnja, 2013 u 5:04 pm

  Aha..dobro,nisam znala,eto,samo to sam pitala.:)

 41. Mario Baucic

  25 lipnja, 2013 u 5:05 pm

  zalosno al istinio..

 42. Ivan Tomas

  25 lipnja, 2013 u 5:05 pm

  Pa normalno, ti si Beba, pa zato ne razumiješ, ali naučit ćeš. Većina beba nauči neki jezik, kad – tad. Doduše, žao mi je onih što ostanu bebe cijeli život.

 43. Beba Nada

  25 lipnja, 2013 u 5:05 pm

  Ja sam za tebe,kao i za vecinu,pojam

 44. Beba Nada

  25 lipnja, 2013 u 5:06 pm

  jel tebi to dopire do vijuga?:)

 45. Tatiana Bezprezimena

  25 lipnja, 2013 u 5:06 pm

  Jel ima tamo svizaca, onih koji motaju cokoladu? Nisam bila tamo ali nekako mi se cini da bi ih tamo moglo bit. Ne mora bit milka, moze i neka druga cokolada. Oni koji motaju milku su u alpama, vidjela sam u reklami ali bas si mislim da bi ih moglo bit i tamo. Ne obicnih svizaca nego onih koji nesto motaju.

  • Robert

   21 siječnja, 2014 u 12:46 am

   Bravo, pametna si i interesantna svojim kućnim ljubimcima. Sjedi i kukičaj

 46. Archangel Quattro

  25 lipnja, 2013 u 5:08 pm

  @Tndrmndr Kopić , znanost nije u direktnom konfliktu s vjernicima. I znanost ne počiva na činjenicama nego na pretpostavkama koje se uzimaju kao istinite. Recimo u religiji se te pretpostavke nazivaju dogme a kod matematike aksiomi. Stoga vidiš da nema baš velike razlike između znanstvenika i svećenika. Isto kao što religija radi na osobnom profitu tako i znanost radi na osobnom profitu pa tako danas imamo vidjelice koje žive u vili i isto tako znanstvenika koji se obogatio prodavajuć placebo lijekove koji su također iluzija.

  • Robert

   21 siječnja, 2014 u 12:27 am

   A gdje su lažne pandemije, rodna ideologija, glasovanje je li nesto bolest ili nije? Prava znanost je danas na udaru ideologa, profitera i političara. A u idućim godinama, znanost definitivno gubi autoritet zbog takvih pojava. Katastrofa.

 47. Antonio Kolovrat

  25 lipnja, 2013 u 5:10 pm

  Tako je.Religija je sve ono vanjsko i materijalno.Tu se radi o zaradi.

 48. Violeta Mages

  25 lipnja, 2013 u 5:10 pm

  kužim da se razilaze znanost i religija,ali,ne možete tako javno pluvati po vjeri nas kršćana,,,,što sve znanost ustvrdi,isto nije sve uvijek u pravu,ima i tu šarlatanstva!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

 49. Kurgan Anarhy

  25 lipnja, 2013 u 5:12 pm

  Najveći je Buda

 50. Ruzica Daidzic-Stanic

  25 lipnja, 2013 u 5:14 pm

  zbogom i hvala….brisem….

 51. Montenegrin Stamps

  25 lipnja, 2013 u 5:14 pm

  Baš da li se desilo da neko ozdravi nakon pošete i slično? (Golem tekst-muka mi da čitam!) Unaprijed fala na odgovoru!

 52. Mario Baucic

  25 lipnja, 2013 u 5:15 pm

  ukucas provjeris i SAZNAS!!!!!! ETO!

 53. Beba Nada

  25 lipnja, 2013 u 5:17 pm

  ukucati,provijeriti je najlakse..prouciti,to je vec posao..veliki posao za um ljudi ovih prostora.

 54. Vesna Juric Tubakovic

  25 lipnja, 2013 u 5:18 pm

  Uvijek me iznova začuđuje arogancija ljudi koji sve što ne razumiju i nije u skladu s njihovim uvjerenjima, proglase šarlatanstvom.

 55. Archangel Quattro

  25 lipnja, 2013 u 5:20 pm

  Neugodno sam iznenađen člankom. Portal o znanosti bi trebao objavljivati znanstvene članke, a nikako članak o nečemu što nema apsolutno nikakve veze sa znanošću i to pogotovo što je taj članak objavljen na nekakvom portalu iz RS koji se bavi feljtonizmom najgore vrste. Žalosno je što je istraživačko novinarstvo tj. novinarstvo zasnovano na činjenicama izumrlo a i ovaj vaš portal Znanost.com na žalost postaje primjerom toga.

 56. Punk Rock

  25 lipnja, 2013 u 5:21 pm

  mario mario. vidim svak se češe tamo di ga svrbi 🙂

 57. Ilija Tomić

  25 lipnja, 2013 u 5:23 pm

  Tndrmndr,tebi covjek ne treba zamjeriti…………..

 58. Antonio Kolovrat

  25 lipnja, 2013 u 5:25 pm

  Kakav dektetor lazi 1981. godine

 59. Ruzica Daidzic-Stanic

  25 lipnja, 2013 u 5:32 pm

  o cemu vi????? neko hakirao stranicu ili????? ma fuj ste….. brisem vas…..

 60. Slaven Božić

  25 lipnja, 2013 u 5:34 pm

  Ako se ne varam, Tesla je imao jednog brata, koji je preminuo prirodnom smrcu, dvije sestre, nije se nikada zenio niti imao potomstvo… pa bi bilo lijepo da ne lazes, jalni tuzni covjece

 61. Antonio Kolovrat

  25 lipnja, 2013 u 5:38 pm

  Archangel Quattro vasa vjera oprostite religija je ubijala,spaljivala “vjestice” provodila krizarske ratove odnosno ubijala sve zivo sto nije krscansko,svecenici su prodavali oproste odnosno ako oces da ti se oproste grjesi morao si platit sveceniku,jedan redovnik iz rima je prodao “perje s andjelovih krila” ,doslovno 100 “cavala kojim je Isus bio prikovan za kriz”,ovo mi je najjace “STO LITARA ISUSOVE KRVI I OKO 25 LITARA MARIJINIH SUZA” i eto sto je vasa religija svjetu donjela,dok je znanos u drugu ruku ucinila zivot boljim,duzim i objasnila je uzasno puno stvari u prirodi.Recimo vjera kaze da je duga simbol saveza sa Bogom,a znaost je dokazala kako je to lom svjetlosti.Eto kako vam religija zatupljuje svijet.

 62. Melita Petričević

  25 lipnja, 2013 u 5:43 pm

  Ljudi moji činjenica je da Međugorje izgleda kao Las Vegas i da se tamo obrće dobra lova ali onaj tko nikad nije bio neka ni ne sudi. Tamo se osjeća nešto blaženo u zraku a tek na brdu ukazanja, to bi svatko trebao doživjeti. Ja sam bila na ukazanju prošli mjesec i u trenutku kad je gospa došla na tisuće i tisuće ljudi je tog trenutka utihnulo, recite mi koja to sila može napraviti?

 63. Mario Baucic

  25 lipnja, 2013 u 5:44 pm

  kad me svrbi pocesem se…a kad vidim da ljudi pisu pizdarije dobijem osip od cesanja 🙂

 64. Valentina Karin

  25 lipnja, 2013 u 5:46 pm

  Gle Beba, upoznala sam mnogo ljudi koji su inteligentni vjernici, a i mnogo onih koji su inteligentni nevjernici, a naravno da je onih manje inteligentnih bilo i s jedne i druge strane. Etiketirati nekoga glupanom samo zato što je vjernik je čista predrasuda. Predrasude su osobine manje inteligentnih, a ja mislim da ti i ostali možete više od toga. Ako se već smatraš naprednom i iznad svih neznalica, onda to i pokaži, izdigni se iznad predrasuda i vrijeđanja, a ljudima pokaži da nisu u pravu svojim argumentima i na način koji je primjereniji za napredne ljude, a ne se služiti oružjem, kako kažeš, idiota pa udariti nisko.
  I da sada razriješimo misterij o tome kojim jezikom pričaju Gospa ili Isus. Za one koje vjeruju da smo i duhovna bića to je lako shvatiti, misao je univerzalni jezik za tu duhovnu razinu. Nije važno kojim jezikom razmišljaš, smisao tvoje misli je isti na svim jezicima svijeta.
  Shvaćam da neki ljudi odbacuju ono što ne mogu razumjeti, ali isto tako proglašavati idiotom onoga tko pokušava razumjeti, samo zato što ti tako smatraš iako ne možeš dokazati suprotno, nije u redu. Zato širi ljubav bez obzira mislila da je ona samo skup kemijskih reakcija, ili nešto više od toga.

 65. Ivan Tomas

  25 lipnja, 2013 u 5:48 pm

  Da, zbilja si ti pojam za većinu. To si dobro rekla. A što si za manjinu? Mali pojam.

 66. Милош Симић

  25 lipnja, 2013 u 5:53 pm

  Mislis da je tesla samo to od rodbine imao? a gde je sira rodbina, suplja glavo? Opste je poznato da Hrvati svojataju najpoznatijeg srpskog naucnika Nikolu Teslu. Ono sto je manje poznato jeste da su Hrvati u drugom svetskom ratu najsvirepije zaklali vise pripadnika sire familije Nikole Tesle, i da su njegovu porodicu gotovo zatrli . Takodje u ovom poslednjem ratu oni su zapalili rodnu kucu Nikole Tesle i srusili spomenik podignut u cast postradalih clanova porodice Tesla.

 67. Kovač Soldo Nyna

  25 lipnja, 2013 u 6:03 pm

  Hvvala na komplimentu…KATOLINANICA ti salje pozdrav…hahaha svidja mi se:DD

 68. Bojan Slevec

  25 lipnja, 2013 u 6:09 pm

  .. Vjerovat ovakvim glupostima u 21.vjeku,ma hajde…

 69. Mladen Knezevic

  25 lipnja, 2013 u 6:12 pm

  ako cijeniš znanost onda nemožeš biti vjernik znaš ono zemlja je ravna ploča

 70. Krešimir Merkat

  25 lipnja, 2013 u 6:13 pm

  Kao mag.ing-u i vjerniku je ovo krajnje degutantno. Čudim se da vam nije poznato stanje vjere Einsteina, Newtona, Kopernika, svećenika Boškovića, Pavune, Đikića, Paara, Domazeta-Loše, Soljačića i dr.

 71. Krešimir Merkat

  25 lipnja, 2013 u 6:14 pm

  na katoličkim stranicama se ne pljuje po znanosti, štoviše, najveći znanstvenici su bili vjernici i svećenici koji su zaslužni za ustroj školstva i sveučilišta. Npr. Zagrebačko su osnovali isusovci.

 72. Senaid Maksumić

  25 lipnja, 2013 u 6:16 pm

  Znanost se time ne bavi, ne ide u smjeru da dokaže da to jeste šarlatanstvo, nego nema dokaze da je to istina. Znanost i religija se razilaze na dosta mjesta, voditi rasprave bez argumenata sa jedne strane mi nije zanimljivo, posebno sada kad krenu ad hominem napadi. Živjeli svi, pozdrav!

 73. Archangel Quattro

  25 lipnja, 2013 u 6:20 pm

  Wow, evo ga dolazi red i na nacionalna prepucavanja. Stvarno na ovim prostorima uspijevaju samo ovce i diktatori kao što je Rambo Amadeus u jednoj pjesmi lijepo rekao.

 74. Netko Poseban

  25 lipnja, 2013 u 6:24 pm

  Isus je umro za sve nas…Prihvatite to 🙂

 75. Ivan Bračun

  25 lipnja, 2013 u 6:25 pm

  previše gledaš televiziju otić će ti vid! 😀

 76. Crissy Niksuz

  25 lipnja, 2013 u 6:28 pm

  Bravo Ivane!

 77. Ivan Bračun

  25 lipnja, 2013 u 6:29 pm

  Valentina, mislim da te nije shvatila, no to je samo moje subjektivno mišljenje. PS: Nešto nevezano: Bebo uvijek je lijepše kad te netko drugi pohvali, nego kad samog sebe hvališ… Moj kolega bi rekao “kad samog sebe hvališ to je tako LOW” 😉

 78. Zlatko Matešić

  25 lipnja, 2013 u 6:30 pm

  Ja sam BIO tamo, i NIŠTA nisam osjetio.to su čiste gluposti. jedino sam vidio hrpu baba i didova

 79. Archangel Quattro

  25 lipnja, 2013 u 6:31 pm

  Antonio kao prvo da se razumijemo ja razlikujem vjeru od religije. Sve što pričaš ukazuje da si frustriran što ti sve stvari u životu nisu onakve kakve si ti zamislio. Ja nikada neću platiti svećeniku za oprost grijeha niti ću kupit isusovu krv to što netko to radi nije razlog za tvoju generalizaciju svih vjernika. Ali imao sam doticaja s iskompleksiranim ljudima kao što si ti. Vjerojatno si u nekom trenutku svog života prokleo Boga i postao mu krvni neprijatelj jer ti nije ispunio sve dječačke snove. Istina je da se u ime Boga ubijalo ali su to radili izopačeni umovi. Isto kao što je i kod znanosti slučaj. Tako su Oppenheimerov izum iskorsitili da bi pobili milijune, pa je tako poznata i njegova izjava “Sada sam postao smrt, uništavač svijetova”, a da ne pričam o pandemijama bolesti koje su izašle iz laboratorija ali meni to nije razlog da generaliziram i da kažem da su svi znanstvenici masovni ubojice.

 80. Archangel Quattro

  25 lipnja, 2013 u 6:32 pm

  Religija je skup pravila koje je izmislio čovjek i stoga je religija pogrešiva isto kao i svaki čovjek.

 81. Zlatko Matešić

  25 lipnja, 2013 u 6:33 pm

  prava rvacka seljačna!

 82. Ivan Bračun

  25 lipnja, 2013 u 6:33 pm

  Ja sam navikao da ne mogu biti svima simpatičan i drag. 🙂

 83. Ivan Bračun

  25 lipnja, 2013 u 6:34 pm

  Hvala 🙂

 84. Archangel Quattro

  25 lipnja, 2013 u 6:41 pm

  Možda nisi bio dovoljno “open minded”. Jer znanstvena činjenica je da čovjek nekim djelovima mozga nema pristup tj. da ih uopće ne koristi. Ne mogu da se ne upitam čemu služe ti djelovi i kakav bi bio čovjek da ih koristi.

 85. Archangel Quattro

  25 lipnja, 2013 u 6:43 pm

  U tome i je poanta da se znanost nebi trebala baviti ovakvim stvarima i meni doista nije jasno zašto Znanost.com prenosi ovakav članak.

  • Ena

   4 siječnja, 2014 u 12:51 am

   što tu nije jasno? znanost je istraživačka grana (koja se temelji na činjenicama, načinom razmišljanja i najvažnije vidljiv dokazima), ne vidim razlog zašto nije trebao biti objavljen članak.

 86. Alm´a Ajanić Gavrić

  25 lipnja, 2013 u 6:44 pm

  Opće je poznato da su religija i znanost u koliziji, dok znanost ima svoj tok napredovanja, religija (Biblija, Kur´an…)još uvijek stoje tamo gdje su i počeli. Nema potrebe vrijeđati se i svađati jer niko nikog ne može uvjeriti u suprotno čak ni na kulturan način obraćanja, pogotovo ne uvredama. Niko mi se ne gadi i pozdrav za sve i vjernike i ateiste i agnostike. Ateistkinja

 87. Su Za

  25 lipnja, 2013 u 6:44 pm

  Agnostici su ateisti koji se boje priznati javno da NE VJERUJU.Dakle,agnostiče…ti ne postojiš kao takav 😛

 88. Sanja Rezdevšek

  25 lipnja, 2013 u 6:46 pm

  Loš i nedovoljno argumentiran članak. Knjga: Cvijeće i plodovi Međugorja E. Perićića detaljno i sa znanstvenog stajališta opisuje povijest ukazanja i istraživanja, za razliku od ovog žutog članka koji spada u trač rubriku. Pročitajte knjigu, ako uopće možete pa pišite…

 89. Su Za

  25 lipnja, 2013 u 6:48 pm

  Ma moš mislit kak “ne znaš” kaj bi napravio.Svi ste vi po tom pitanju isti.Namećete vjeru svima i svugdje i svi drugi koji ne dijele vaše mišljenje su debili.I da,zato ZNAM da nebi sigurno komentirao kako je to nepotrebno na ovom portalu.Sigurna sam u to milion posto,mada nisam vidoviti Milan.
  I nisam bezobrazna zato jer sam iskrena.I istina boli vas vjernike,jelda? Lakše je živjeti u zabludi i laži 😉

  • jonah

   27 veljače, 2014 u 11:59 am

   Suzo a jesi ti upoznata sa likom i djelom Isusa Krista?Ja vidim da je tu vecina “open minded” ekipe takva samo slovom.Ili ste svi skupa prelijeni zabit glavu u bibliju i pogledat sta tamo stvarno pise.
   A laz i zabluda su ti evoucije razno razne,od darvinove preko kemijske pa do ove najnovije vanzemaljske.
   I nije me Bog naucio da budem protiv evoucije nego istrazivanje i znanstvenici
   Bog me naucio koristit mozak

 90. Su Za

  25 lipnja, 2013 u 6:49 pm

  Ko zna kaj su oni njima radili u Vatikanu.Sirota djeca su bila prepuštena raznim pedofilima koji se skrivaju iza tih halja…

 91. Martina Ćeškić

  25 lipnja, 2013 u 6:49 pm

  Neće vas to pogodit, al ću si ispunit želju da kažem kako ću vas sad s guštom izbrisat. Cmok, BVB :))

 92. Ivan Bračun

  25 lipnja, 2013 u 6:50 pm

  ja nikome nista ne namecem.

 93. Su Za

  25 lipnja, 2013 u 6:52 pm

  A kaj ta gospa ne zna dalje od Međugorja? 😀

 94. Su Za

  25 lipnja, 2013 u 6:54 pm

  Dinamo 😀

 95. Su Za

  25 lipnja, 2013 u 7:02 pm

  Frustriran,iskompleksiran…klasična izjava vjernika koji kuži da ne može parirati u razgovoru.Niti ima smislene odgovore na postavljena pitanja,nit ih ima uopće.
  Samo stalno i stalno i opet iznova ponavljate ko papige ono kaj ste naučili na vjeronauku i kaj popovi pričaju.Al dajte više jednom neki smislen odgovor ( ne nabuban na pamet iz biblije),objasnite svojim riječima …BEZ VRIJEĐANJA.
  To stvarno još nisam doživjela od NITI JEDNOG VJERNIKA.

 96. Gospodin Žulj

  25 lipnja, 2013 u 7:03 pm

  Bravo Antonio, bistar si, misliš ti da su djeca odmah 81´ smjela izaći iz bivše Juge? Pa nakon raspada su odvedeni na razna ispitivanja, a što se tebe Su Za tiče, najviše pedofila se i krije iza takvih skrivenih imena kao tvoje, pametnom dosta.

 97. Su Za

  25 lipnja, 2013 u 7:05 pm

  U biti si jako u pravu Punk.Meni kao ateistu NE PADA NA PAMET otići na stranicu,hm…nit ne znam kak se zovu takve stranice,eto…uglavnom,tamo gdje se skupljaju vjernici i mole ili kaj već rade preko postova.
  Nemam tam kaj tražit,nit komentirat.Jer nisam vjernik,nit mi pada na pamet ići pljuvati po ljudima tamo.A oni redovito rade upravo to,na stranicama koje nemaju veze s vjerom.

 98. Su Za

  25 lipnja, 2013 u 7:07 pm

  Radi i za mene sigurno nije.Nije ni znao da će me starci napravit 😉
  Prihvati to 🙂

 99. Su Za

  25 lipnja, 2013 u 7:08 pm

  Drago nam je svima,iskreno.Samo briši 🙂

 100. Su Za

  25 lipnja, 2013 u 7:13 pm

  Ideš…toliko komentara a da NITKO nije dao odgovor na vrlo jednostavno pitanje.Al je zato bilo uvreda na tone…
  E vjernici,lijepo li vas ta vjera uči. Ne znate odgovor,zato ga ne pišete.A zašto ne znate? Kako ju/ga onda razumijete? Ma koji univerzalni jezik? Zar tako nešto postoji? Ajme,živim za dan kad ćete konačno doći k sebi i počet razmišljat SVOJOM glavom a ne bubat na pamet naučeno sa satova vjeronauka.

  • Robert

   21 siječnja, 2014 u 2:18 am

   Toliko si zatucana da mi te je žao…

 101. Beba Nada

  25 lipnja, 2013 u 7:16 pm

  Biti cu kulturan draga djeco jer sam bonton od malena ucila,vama,dragi vjernici,preporucujem sate bontona umjesto vjeronaka,em cete se nauciti necemu pametnom,u buducnosti korisnom,em nema mrznje. lijep pozz

 102. Vlatko Šafarić

  25 lipnja, 2013 u 7:16 pm

  Odličan članak jer se može puno smislenoga pročitati na tu temu. Zbog članka nema mjesta prepucavanju vjernika i nevjernika jer nije riječ o vjeri ili nevjeri. Jedino pitanje koje se ovdje postavlja je da li su VIDIOCI lažnjaci ili nisu. Uostalom, Vatikan je tri puta slao komisiju i sva tri puta su vidioce proglasili neuvjerljivim. Ono što mene uvjerava da su vidioci fejk je odnos Gospe prema minornim stvarima kao što je gradnja crkve i odnos dvoje ljudi zainteresiranih za podjelu župe. Da se je Gospa pojavila vidiocima zar bi o tome imala mišljenje ili prije najavila kakvu nesreću, pokušala umanjiti katastrofu? Zar bi se bavila savjetovanjem protiv miješanih brakova ili bi nam otkrila neki novi put? Pitanja koja trebamo postaviti, nakon što se pročitaju ovakve trice kao što je termin za gradnju crkve, što je Gospa korisnog poručila vidiocima od tih 4000 pojavljivanja a da svijet ima koristi na bilo kojem nivou?

 103. Jadranka Štajduhar

  25 lipnja, 2013 u 7:18 pm

  Dont forget to pray for the leaders of your religion to stop raping children. xD sheeple 🙂

 104. Ante Skakelja

  25 lipnja, 2013 u 7:19 pm

  Pa ko ti je kriv šta vjeruješ u gluposti.

 105. Ante Skakelja

  25 lipnja, 2013 u 7:20 pm

  Takvi nemaju nacije – nitko ih ne želi.

 106. Ante Skakelja

  25 lipnja, 2013 u 7:21 pm

  Bantu 😀

 107. Snježana Čunčić

  25 lipnja, 2013 u 7:22 pm

  Jel ste sigurni da pišete istinu, mislim da niste dovoljno informirani a pišete članke koje nisu vredne da se pojave na vašoj stanici.

 108. Su Za

  25 lipnja, 2013 u 7:23 pm

  Je,Suza je baš PRIKRIVENO ime…o majketi mile,koji si ti lik 😀
  Ajde,odi na svoju katoličku stranicu i pomoli se za mene odmah 😀

 109. Archangel Quattro

  25 lipnja, 2013 u 7:24 pm

  Kolektivna energija utječe na mozak. U Međugorje dolazi puno ljudi koji vjeruju da je to mjesto posebno i neovisno o tome da li se Gospa ukazala ili ne čine to mjesto posebnim upravo zato što vjeruju da je.

 110. Gospodin Žulj

  25 lipnja, 2013 u 7:25 pm

  Neda mi se trošit Očenaše na takve…

 111. Ivan Stanic

  25 lipnja, 2013 u 7:26 pm

  Daj umri vise!

 112. Archangel Quattro

  25 lipnja, 2013 u 7:33 pm

  Frustriran, iskompleksiran je klasična dijagnoza psihoanalize koja je znanstvena disciplina. Ja nisam ni jedan citat iz Biblije napisao nego dapače citiram Roberta Oppenheimera i njemu slične. Samo sam komparirao religiju i znanost i svojim riječima objasnio da ni vjera a ni znanost nisu uzrok zla nego izopačeni umovi. Ali Su Za Vi ste upravo ono što reflektirate na druge. Niste ni pročitali što drugi piše nego kao papiga ponavljate ono što ste naučili od nekih svojih idola s visokim IQ-om zadovoljavajuć tako enorman ego koji imate.

 113. Archangel Quattro

  25 lipnja, 2013 u 7:42 pm

  Su Za pokazuje svoju inteligenciju tako da u svakom svom komentaru jednostavno mora generalizirati. Toliko je inteligentna da ne zna da ne postoji vjerojatnost od milijun posto. I toliko je na kraju inteligentna da zna što je zapravo istina. Mislim da bi trebala apliciratu za NASA i to asap.

 114. Archangel Quattro

  25 lipnja, 2013 u 7:47 pm

  Prema Su Za vjernici nameću vjeru i svi koji ne vjeruju su debili. Ali ne vidi da ona također nameđe svoju vjeru-ateizam deklariranom agnostiku i dapače uvjerava ga da je on nešto što on kaže da nije i da kao takav on uopće ne postoji. Pa stvarno moćno čak moćnije od bilo kojeg svećenika to radiš svaka čast.

 115. Milivoj Žimbrek

  25 lipnja, 2013 u 7:49 pm

  Pa već bi i Papa (bilo koji), priznao to mjesto da nije i njemu smiješno…

 116. Archangel Quattro

  25 lipnja, 2013 u 7:52 pm

  Točno. Pogotovo ako postoji kolektivno vjerovanje i masovno okupljanje kao u Meki, Lurdu, Međugorju i sl. Bitna je ogromna količina pozitivne energije.

 117. Marko Jukić-Stankić

  25 lipnja, 2013 u 8:03 pm

  Ne razumijem zašto je ovoliko negativnih komentara u svezi Međugorja i ukazivanja. Istina je da je Međugorje postalo područje unosnog biznisa, ali zašto bi netko vrijeđao i rugao se katolicima koji tu dolaze u vjeri i sa molitvom… Molitvom za mir, sreću, ljubav, zdravlje, blagostanje, nešto više od toga ili nešto što bilo tko nosi na svome srcu i traži utjehu u vjeri i Bogu. Nitko tu ne dolazi da bi činio nekome zlo, nego svi dolaze poradi nekoga dobra. Zato, svi vi sa negativnim komentarima i stajalištima razmislite malo o samima sebi. Što se tiče portala Znanost.com – tako jedan dobar portal ne bi trebao zalaziti u područje vjere, bila to katolička vjera ili neka druga vjera koja za cilj ima opće dobro…

 118. Janez Prelovšek

  25 lipnja, 2013 u 8:11 pm

  Upravo tako, što veća pozitiva…..nažalost privlači i veliku negativnu energiju….

 119. Miljenko Sabolek

  25 lipnja, 2013 u 8:24 pm

  ja sam videl ljubičastu kravu!!! 🙂

 120. Dalibor Hho Centar

  25 lipnja, 2013 u 8:30 pm

  iz prve ruke znam da je sve to bilo zbog zarade i profita lokalnog stanovnistva…. kao sto je katolicka vjera izvor mrznje tako je isto i izvor zarade…

 121. Dalibor Hho Centar

  25 lipnja, 2013 u 8:31 pm

  Galilea si zaboravio :):):)

 122. Ivan Grgic

  25 lipnja, 2013 u 8:32 pm

  treba vidjeti tko piše ovaj tekst i sve če vam biti jasno.

 123. Antonio Kolovrat

  25 lipnja, 2013 u 8:43 pm

  Iskompleksiran si ti i ocito ne znas citati.Ja vjerujem u Boga,ali prezirem crkvu,odnosno religiju.Zapitaj sam sebe dali uistinu vjerujes da se 40000 ljudi tamo ukazala Marija.Mislis da je Marijina uloga da se po Medjimurju ukazuje svaki dan?Kao drugo ti si taj koji je iskompleksiran jer nemozes podnjet koliko si slab covjek kad nemozes priznat da je ovo glupost i sarlatanstvo jer mislis da ce te Bog kaznit ako to shvatis.Ja vjeru podrzavam i vjerujem u samog Boga.Crkva je ta koja je sve to izopacila i u ovom slucaju se radi o cistom zaradjivanju na naivnim ljudima isto kao sto je slucaj u Škotskoj i legendarnom cudovistu iz Loch Nessa.

 124. Uzaludni Angel

  25 lipnja, 2013 u 8:45 pm

  hahaha AQ dobar osvrt..,Ivane a šta da ti kažem,ne razumijem ovu količinu gorčine i napade na tebe a ne možeš biti pristojniji i kulturniji..a eto ima ih ima al ima i nas.

 125. Dalibor Hho Centar

  25 lipnja, 2013 u 8:48 pm

  Jadni josip, koristi internet, mobitel, PC, vozilo, i sve to zamisli je produkt znanosti :). Nije produkt religije a pogotovo ne religije koja podržava fašizam, nacizam, pedofiliju i mrzi sve što nije po bibliji, a još se i kladim da nisi ni katolik 🙂 bar ne pravi ( znaš točno što mislim 😉 )

  • Robert

   21 siječnja, 2014 u 12:50 am

   Uopće nisi plitak ko potok u Sahari.

 126. Uzaludni Angel

  25 lipnja, 2013 u 8:51 pm

  žao mi te je suzo..,prihvatila ili ne…

 127. Dalibor Hho Centar

  25 lipnja, 2013 u 8:51 pm

  Roberto da li si možda bio u Međugorju prije i poslije ukazanja, prije ukazanja je bilo Medjuzemlje a ne Međugorje… Toliko o profitu 🙂

 128. Archangel Quattro

  25 lipnja, 2013 u 8:55 pm

  Ja također nisam religiozan i uopće ne znam da li postoji Marija. Dapače religije uopće ne podržavam i smatram da ometaju istinsku vjeru. Možda sam te krivo razumio jer pišeš samo o tome koliko mrziš religiju tek si sada rekao kakvo je tvoje mišljenje o vjeri. Međugorje možda je tj. sigurno je zlatna koka za neke ali nepobitno je da se tamo skuplja masa ljudi koja vjeruje u nešto a kolektivna vjera je izvor ogromne količine pozitivne energije i to je što to mjesto čini posebnim. I ne moraš ti ako odeš u Međugorje potrošit 1000 eura, možeš ne potrošit ništa.

 129. Valentina Karin

  25 lipnja, 2013 u 9:00 pm

  Baš zato što razmišljam svojom glavom imam stavove kakve imam i iza njih stoje sati i sati razmišljanja tako da ne budetam napamet. Ali očito nekima nije jasno kako to neki ljudi mogu razmišljati svojom glavom i doći do zaključaka s kojima se oni ne slažu i proglašavaju ih retardiranima i ovcama.
  Ako je bonton nazivati nekoga glupim, neandertalcem i idiotom, zaostalim, onda smo zbilja daleko napredovali i zbilja mene nisu od malena učili takvom bontonu. I zato dragi moji, širite toleranciju i razumijevanje i nemojte se nazivati naprednima ako za svoje stavove nemate dokaze, a svejedno osuđujete drugu stranu i još se uz to koristite oružje za niske udarce. Prema tome jasno je s koje strane se nadzire mržnja i netrepeljivost. Ako je želite zaustaviti, onda je nemojte i osobno širiti.

 130. Jakov Ćurić

  25 lipnja, 2013 u 9:01 pm

  Stvar je u tome,da se tamo u međimurju skuplja masa para. “plati i tu ce ti se ukazat marija za 5 minuta”. Ko zna,mozda se i je jednom tamo nesta ukazalo,al to nije razlog njihovom preseravanju da se tamo isus ukaze svakih 10 minuta.To sto ces ti otic tamo gdje su grpa djece rekla da im se ukazala marija,neznaci da si ti veci vjernik i da te bog voli. Ljudi si dosta umisljaju i bas bi jednom volio otici tamo da mi se nesta “ukaze”.Sve rade zbog novca,prodaju sami svoju religiju zbog novca. Ljudi koji nasjedaju na ove fore su poprilicno glupi. Nece ti se tamo nista ukazat,ja ti to garantiram.

 131. Branimir Mirković

  25 lipnja, 2013 u 9:04 pm

  ma marš u pizdu materinu…ajde da te pitam znanstveniče za tilmu gospe iz gualdalupe..pa mi objasni po svojim znanstvenim teorijama…nosi se stoko pogana.

 132. Jakov Ćurić

  25 lipnja, 2013 u 9:06 pm

  Mogo bi i ja razviti nekakav biznis na ovu foru..dogovrim se s prijateljima da kazemo da smo u mojoj sobi vidjeli isusa,oni potvrde,i ja naplacujem ulaz u svoju sobu 100kn i usput svakom ubacim po neki krizic i kazem da ste bolji vjernik ako udjete u moju sobu. Moja soba bi postala svetiste,i ja bi zgrnio hrpu para,jer bi idioti poput vas dolazili tu “vidjeti” isusa.

 133. Željko Jerečić

  25 lipnja, 2013 u 9:12 pm

  Branimire ,zbog ovakve izjave ides ravno u pakao,na vjecno przenje ..gdje je vjecna vatra koja se nikada ne gasi, i koju je potpalio tvoj Jahve koji je milostiv i pun ljubavi ..ha ha

 134. Snježana Ževrnja

  25 lipnja, 2013 u 9:20 pm

  Čitam malo komentare i mislim si…Bože, kako li su samo svi rječiti! Hoćemo li biti svi takvi kad jednom dođemo pred lice njegovo (Božje)????

 135. Vesna Lokar

  25 lipnja, 2013 u 9:22 pm

  Sviđalo se katolicima ili ne, brojna ukazanja diljem svijeta nemaju nikakvo biblijsko pokriće. Neka od njih su Gospa od Guadalupe, Gospa u Garabandalu (Španjolska), Gospa od Jasne Gore (Poljska), Gospa iz Akite (Japan), Gospa od Lourdesa (Francuska), Gospa od Fatime (Portugal), Gospa iz San Nicolasa, Gospa iz Betanije (Venecuela), Gospa od La Salette (Francuska), Gospa iz Kibeha (Ruanda), Gospa iz Međugorja, Sinjska gospa, itd. itd.
  Sva takva i slična ukazanja u Bibliji se opisuju kao moguća, ali kao lažna zavodništva ljudi kako bi uzvjerovali, klanjali se, štovali i molili se raznim svecima, anđelima ili Mariji, svemu što je suprotno Isusovom nauku, umjesto samo i isključivo Bogu.
  Pisano je: “Nemoj imati drugih bogova uz mene. Ne pravi sebi lika ni obličja bilo čega što je gore na nebu, ili dolje na zemlji, ili u vodama pod zemljom. Ne klanjaj im se niti im služi.” Kao takvo, stavljanje Marije ili bilo koga drugoga u položaj jednakosti sa Isusom biblijski se klasificira ni manje ni više, nego pod idolopoklonstvo.

  “Tada će se otkriti Bezakonik. Njega će Gospodin Isus pogubiti dahom usta i uništiti pojavkom Dolaska svoga -njega koji djelovanjem Sotoninim dolazi sa svom silom, lažnim znamenjima i čudesima i sa svim nepravednim zavaravanjem onih koji propadaju poradi toga što ne prihvatiše ljubavi prema istini da bi se spasili. I zato im Bog šalje djelovanje zavodničko da povjeruju laži te budu osuđeni svi koji nisu povjerovali istini, nego su se odlučili za nepravednost.” (2. Solunjanima 2:8-12)
  “Jer jedan je Bog, jedan je i posrednik između Boga i ljudi, čovjek – Krist Isus”
  (1. Timoteju 2:5)

 136. Željko Jerečić

  25 lipnja, 2013 u 9:37 pm

  I taj posrednik je povjesno nedokazana osoba..

 137. Vanja Vrbenski

  25 lipnja, 2013 u 9:43 pm

  Uvijek mi je zanimljiv “sukob” vjernika i ateista. Neću sad u detalje jel vjerujem da se puno može reću u malo riječi ali vjernici su mi nekako uvjek maaalo manje tolerantniji od ateista 🙂 Osobno ne vjerujem u prikazanja, hod po vodi, dizanje mrtvih, bradonju koji mahanjem ruke stvara svijet, Nou i njegovu obitelj od koje svi potječemo, goruće grmove, slijepog rimskog stražara koji čuva Isusa itd. savjetovao bih nekima da se posluže googleom pa da pročitaju nešto o Amonu i Mitri pa da vide u što zapravo vjeruju. I na kraju, smanjite vjernici malo doživljaj, ako već vjerujete, ne morate to svima nabijati na nos.. A i ti križevi u javnim ustanovama… Eto, oprostite na spamu… Voli vas sve ateist V.

 138. Dalibor Hho Centar

  25 lipnja, 2013 u 9:45 pm

  Činjenica je riječ koju koristi znanost a ne religija.. Stvar je u tome koliko god netko iskreno vjerovao drugi se time okoriste.

 139. Dalibor Hho Centar

  25 lipnja, 2013 u 9:49 pm

  Religija koja je plagijat starijih religija izaziva podsmijeh 🙂 … Vrlo moćna osoba bog, stvori zemlju, onda stvori ljude, napravi sebe u seljanki, bezgresno, onda ga isti ti koje je stvorio ubiju mu sina dok on mirno promatra sve to… Ustvari isus je imao dva oca 🙂

 140. Netko Poseban

  25 lipnja, 2013 u 9:50 pm

  vi stvarno mislite da je sve nastalo iz obične stanice..oprostite,ali to je glupo i nelogično

  • Lik_abalo

   26 rujna, 2013 u 2:25 pm

   Pa i ti si nastao od samo dvije stanice (muške i ženske spolne stanice). Kao i mi ostali. Ako jedno kompleksno biće kao čovjek nastaje iz samo 2 stanice, onda tvoja izjava baš i ne stoji. Veći problem znanosti je dokazati kako je nastala prva ili prve stanice.

 141. Dušanka Živković

  25 lipnja, 2013 u 9:51 pm

  Da se Gospa ukazuje sigurno ne bi davala tako debilne poruke. Kako je moguće da je tako pristrana pa se pojavljuje 30 godina na jednom te istom mjestu a svijet je pun tuge i nepravde gdje bi ona svojom pojavom utješila i dala nadu a ne da djeli građevinske dozvole po Međugorju.

 142. Su Za

  25 lipnja, 2013 u 9:55 pm

  Archangel Quattro -takvi ko ti me ne mogu uvrijediti,koliko god to pokušavao u rukavicama napraviti.Da čitaš s razumijevanjem,shvatio bi napisano,no onda bi morao i mozak uključiti a to je očito problem.
  Najlakše je biti slijep.
  I agnosticizam kao takav ne postoji.Ili vjeruješ ili ne.Nema između.To su izmislile kukavice koje ne vjeruju,al svejedno se ograđuju od svega ako “slučajno” ipak nečeg ima.
  A nema.Kad pružite dokaze o postojanju toga,onda možemo dalje raspravljati.
  Rekla-kazala ne volim.
  Niti trošiti vrijeme na takve 😉

 143. Mlb Tips

  25 lipnja, 2013 u 10:02 pm

  “gospa” se bavila i izdavanjem građevinskih dozvola. to nisam znao, svaki dan se nauči nekaj novog. a tu kod nas upravo u tijeku legalizacije, eh da smo to prije znali.

 144. Monika Tot

  25 lipnja, 2013 u 10:07 pm

  ja uopće ne mogu vjerovati da itko vjeruje u to što ti ljudi govore. bio vjernik ili ne.

 145. Dejan Grubešić

  25 lipnja, 2013 u 10:22 pm

  Људи, па Међугорје је фантастична идеја за бизнис. Шта да ради човјек тамо у камењару ? Кажу да Међугорје годишње посјети више туриста него Дубровник.

 146. Mirna Slavković

  25 lipnja, 2013 u 10:27 pm

  Hm….korist, nekad je korist i obrnuta, relativno je to!

 147. Antonio Kolovrat

  25 lipnja, 2013 u 10:47 pm

  Ja ne mrzim nista na ovom svijetu nego nije fer da se zaradjuje na principu iskoristavanja vjernika na temelju psiholoskog ucinka.Moguce je da se Marija ukazala toj djeci ali to je to.Oni su lazirali 39999 slucajeva kako bi privukli vjernika koji ce doc u nadi da ce se i njemu ukazat.I pri tome vode multimilijunski biznis.Nije fer da se na taj nacin koristi ime Marijino.

 148. Archangel Quattro

  25 lipnja, 2013 u 10:59 pm

  Dokažite Vi da ne postoji. Ako ste toliko plitki gospođo da smatrate da nešto što se ne može osjetiti s pet osjetila zaista ne postoji onda stvarno živite u kutiji. Samo je stvar vremena i tehnologije kada ono što se smatralo do jučer nemogućim postaje moguće. A moja namjera nije bila vrijeđati vas nego samo ukazati na to da radite iste stvari kao i oni koje tako vatreno optužujete za isto. I kada bi Vas htio uvrijediti to bi bilo jasno i očito, meni ne trebaju rukavice nije mi problem uprljati ruke ako za to postoji razlog. Jeste možda ikada razmislili malo pomnije o svojim tezama. Tvrdite da agnostici ne vjeruju i da se ograđuju ako “slučajno” nečeg ima. Isto tako se može ustvrditi da su agnostici vjernici koji se ograđuju ako “slučajno” ničeg nema. Naravno da to nije slučaj kao što ni vaša teorija ne drži vodu. Agnostici su jednostavno ljudi koji da bi u nešto povjerovali to moraju i iskusiti ali su dovoljno racionalni da znaju da nikad ne kažu nikad za razliku od Vas koji apriori donosite zaključke.

  • lukag

   24 rujna, 2013 u 3:38 pm

   nemoramo ni dokazivati da on ne postoji,vVI bi trebali dokazati da on postoji jer VI iznosite tu tvrdnju

   • Robert

    21 siječnja, 2014 u 1:02 am

    Zašto bi tebi itko išta dokazivao?

 149. Archangel Quattro

  25 lipnja, 2013 u 11:02 pm

  Antonio welcome to our World. Na tom principu osobnog profita i bogaćenja radi ovaj svijet, to nas uče u školama otkada se rodimo. Nije to pitanje ni Boga ni religije ni Međugorja. To je pitanje ljudske pohlepe. Indoktrinacija na djelu nije vidljiva samo kod religija. Najveća indoktrinacija djece se događa kroz obrazovni sustav koji je zadužen da od svakog čovjeka napravi još samo jedan zupčanik u sustavu. Ako zupčanik ne zadovoljava uvjete sustava onda ide u Vrapče ili u školu za zupčanike s posebnim potrebama i isključen je iz sustava i bačen među škart.

 150. Zeljko Zlatarevic

  25 lipnja, 2013 u 11:17 pm

  http://images.dangerousminds.net/uploads/afiles/buttholedog1sdfsd.jpg Naravno da bog postoji eto pogladjte pazljivo isti onaj na Medjugorju…

 151. Archangel Quattro

  25 lipnja, 2013 u 11:17 pm

  A da ne spominjem marketinške trikove nekih vodećih poduzeća koji iskorištavaju znanost da bi varali i pljačkali ljude koji nisu svjesni stvari koje im se rade tipa subliminarnih poruka i sl.

 152. Antonio Kolovrat

  25 lipnja, 2013 u 11:20 pm

  Radi se i to.Ali sad si priznao da se oko međugorja vodi biznis,a ovaj clanak se radio iskljucivo o tome.Zasto se onda bunite u vezi clanka?

  • Robert

   21 siječnja, 2014 u 12:55 am

   “Zasto se onda bunite u vezi clanka?” Zato, genijalac, jer se ovaj portal bavi znanošću, a ne duhovnosću. Nikad nitko nije išao napisati znanstveni članak o Međugorju, pa da treba recenziju.

 153. Antonio Kolovrat

  25 lipnja, 2013 u 11:22 pm

  Niti se ovaj clanak dotice vjere nego iskljucivo toga na koji nacin oni vjeru iskoristavaju.

 154. Antonio Tompić

  26 lipnja, 2013 u 12:03 am

  brišem vas…doviđenja!

 155. Željko Jerečić

  26 lipnja, 2013 u 12:19 am

  Nema Židivskog boga Jahvea ,nema Krista a jos manje duha svetog ,samim tim nema ni djevice Marije,u krscanstvu nema nikakve duhovnosti ,iz te duhovnosti se krije iskljucivo zgrtanje love i to je tako vec skoro 2000 god .Bez sumnje, najmoćniji i najbasnoslovniji kult kojeg je Crkva proizvela, bio je kult Svetog Petra Nebeskog Ključara. Taj kult je zahtijevao putovanje u Rim gdje se navodno nalazi njegov grob. Prema legendi i crkvenoj predaji Petar je ondje bio razapet i pokopan, što dakako nikada nije moglo biti i dokazano usprkos svim iskapanjima, nađenim kostima i računanjima o njihovoj starosti.ne postoji ni povijesni, a niti biblijski izvještaj i dokaz da je apostol Petar ikada bio u Rimu. Usprkos tomu, rimski biskupi njegovali su upravo taj kult s najvećom revnošću i ne bez razloga. Naime, upravo taj kult pribavio im je najveći autoritet, a s njim i fantastične prihode i dobitke. Vjerovanje da je Petrov grob u Vječnom gradu privuklo je prave rijeke hodočasnika u Rim iz svih krajeva europe . Danas to zovemo “masovni vjerski turizam”. Petrovi Nasljednici su imali posebne “programe posjeta” za najbogatije i najmoćnije persone dotičnog vremena, a to su bili oni koji su im darovali skupocjene darove, zemljišta i povlastice. Nikakva cijena nije bila previsoka za dobivanje otpusta grijeha od samog Svetog Petra! Tako je primjerice papa Grgur I.obećao kraljici Brunhildi oprost svih grijeha i potpuno očišćenje u ime Sv. Petra sve dotle, dok ga ona bude darivala onime što on od nje traži. A to je prvenstveno bilo zlato, srebro, imanja i nekretnine,i danas se nesto slicno desava sa Međugorjem i sa tisucama drugih “svetista “za mužnju novaca od naivčina .

 156. Željko Jerečić

  26 lipnja, 2013 u 12:52 am

  Problem mnogih ljudi koji ovdje brane kršćanstvo jest taj što se nikada nisu potrudili da zaista pročitaju Novi zavjet. Oni koji su ga pročitali površno ili djelomično, nisu uspjeli spojiti sve kockice i vidjeti o čemu se radi. Dok predano kopaju i lutaju po labirintu nemogućih kontradikcija i besmislenih općenitosti, ni ne sanjaju da je svrha ove knjige da zbuni, podjeli.
  Međutim, ne bi trebalo biti teško razumjeti Evanđelje po Luki gdje Krist doslovno kaže”Mislite li da sam došao mir dati na zemlji? Nipošto, kažem vam, nego razdjeljenje. Ta bit će odsada petorica u jednoj kući razdijeljena,razdijelit će se trojica protiv dvojice i dvojica protiv trojice ,otac protiv sina i sin protiv oca, mati protiv kćeri i kći protiv matere, svekrva protiv snahe i snaha protiv svekrve”. Da li ovo zvuči kao mir na zemlji i dobra volja svim ljudima? Ako pitate popa da vam to objasni, on će vam sat vremena govoriti dvosmisleno, a kada odete od njega bit ćete toliko smeteni da ćete pomisliti da on vjerojatno ima odgovor, mada ga vi ne razumijete. Činjenica je da on nema nikakav odgovor. Činjenica je da ovaj odlomak izražava namjeru i cilj Novog zavjeta jasnije od bilo kog drugog navoda.
  Moramo zapamtiti da je Novi zavjet osnova kršćanstva, a da se kršćanstvo rascvjetalo samo među nezisovakim narodima a njega su, naravno, Židovi odbacili, odbacuju ga i dvije tisuće godina kasnije. (I to usprkos činjenici da su Krist i njegovi učenici bili u potpunosti židovska grupa, kako nam kaže Novi zavjet). Ali, kako to Novi zavjet uspijeva podijeliti i rascijepati obitelj, pojedince,narode
  To je najjasnije rečeno u Besjedi na gori, koju svatko može pročitati u 5., 6. i 7. poglavlju Evanđelja po Mateju. Većina samoubilačkih savjeta i učenja koji su dati ljudima nalaze se u ovim kratkim poglavljima, ali ne sva. Još mnogo razornih savjeta i filozofije, koja je srušila Rimsko carstvo, nalaze se mjestimično po ostalim poglavljima Evanđelja po Mateju, Marku i Ivanu. Veliki dio takozvanog “novog učenja” neprestano se ponavlja kroz cijeli Novi zavjet, ali posebno u Evanđeljima. Crkva ova četiri evanđelja smatra kamenima temeljcima kršćanske vjere.
  Ali, prije nego što uđem u samoubilačka učenja u Besjedi na gori, želim da jednom zauvijek pobijem lažljivu tvrdnju da je kršćanstvo donijelo “dobre vijesti” ili “blage vijesti”. Naprotiv, to je učenje i filozofija mraka i propasti.
  Nesumnjivo najteža optužba koja se može podići protiv kršćanstva je ta što je ono u umove milijardi ljudi, još u najranijem,djetinjstvu, unijelo najopakiji i najstrašniji koncept koji je pokvaren ljudski um mogao smisliti. Govorim o samoj ideji pakla. Ovakav gnusni koncept mogao je doći samo iz najvećih dubina izopačenog, kolektivnog, židovskog uma.Možete li zamisliti pokvareniju, izopačeniju ideju, puniju mržnje, od slanja ljudi u zatočeništvo, gdje im se potpaljuje vatra i oni gore zauvijek i za svagda, kroz cijelu vječnost, pa im se čak ne dozvoljava ni milost smrti. Kad bi neki sadist stalno izvodio ovu vrst mučenja na životinjama, to jest kada bi ih polako mučio, paleći ih u kavezu, održavajući ih pritom na životu što je duže moguće, što biste mislili? Gnjev koji bi se podigao, doveo bi do toga da takva osoba završi obješena na najbližem stupu. Pa ipak, koliko puta je gori pakao i da sam Gospod bog nametne takvo mučenje za cijelu vječnost, i to bićima koja je sam zamislio i stvorio. Kako je to strašno! Kako izopačeno! I to je blagi, dobri Bog koga trebamo obožavati.

  • Robert

   21 siječnja, 2014 u 1:00 am

   ”Mislite li da sam došao mir dati na zemlji? Nipošto, kažem vam, nego razdjeljenje. Ta bit će odsada petorica u jednoj kući razdijeljena,razdijelit će se trojica protiv dvojice i dvojica protiv trojice ,otac protiv sina i sin protiv oca, mati protiv kćeri i kći protiv matere, svekrva protiv snahe i snaha protiv svekrve”
   E, i? Je li ti stvarno misliš da si inteligentan i da si svojim promoćurnim umom otkrio da je Biblija puna nelogičnosti?
   A jada na ovim znanstvenim portalima. Do sad sam obožavao čitati popularno znanstvene članke, ali ako ovakvi zatucani ljudi sebe proglašavaju promicateljima znanosti,..

 157. Željko Jerečić

  26 lipnja, 2013 u 1:02 am

  I zbog čega bi naš dobri, blagi Bog sručio ovakvu osvetu na nas? Njegovim razlozima gotovo da nema kraja..možda niste pojeli pravu jabuku, to je bilo zabranjeno voće a niste baš bili sigurni oko toga. Ili možda pošteno razmišljate i dođete do zaključka da to baš nije u skladu sa onim kako se od vas očekuje da mislite i vjerujete, pa ćete stoga biti poslani u vječnu vatru pakla. Ili je možda netko bio žedan, a vi mu niste donijeli čašu vode u pravo vrijeme, te ste zato osuđeni na vječno prokletstvo..ili ste odani sljedbenik Muhameda, pa niste čuli mnogo o Kristu, dakle, vjerujete u Muhameda i to će vas izložiti osveti Gospodnjoj..ili ste ponekad, u trenucima razočaranja, “ružili” Svetog Duha,to je “smrtni” grijeh koji se nikada ne oprašta i sigurno će vas dovesti među vječno usijanu vatru. U svakom slučaju, ima tisuće razloga zbog kojih ćete bit zauvijek mučeni u vreloj vatri koja se nikada ne gasi i nema gotovo nikakvog načina da to izbjegnete. Tako kaže “sveta knjiga”.
  Kakve su, dakle, “blage vijesti” i “dobre vijesti” koje je kršćanstvo donijelo svijetu? To uopće nisu “dobre vijesti”. One su vjesnici propasti. Navodno “dobre vijesti” su da postoji vječni pakao u koji ćete gotovo sigurno biti smješteni, ali čak i ako ga izbjegnete, nesumnjivo je da će, po zakonu velikih brojeva, većina vaših rođaka, braće i sestara, vaše djece, vaših roditelja – većina njih skoro sigurno završiti u paklu. To su “blage vijesti” koje je kršćanstvo donijelo svijetu. Ne mogu smisliti išta što bi bilo mračnije i depresivnije od ovakve poruke.
  Naravno, pouka “dobrih vijesti” je, navodno, da je sada, kada ste saznali da postoji pakao i da gotovo sigurno idete u njega, Krist došao zamoliti svog Oca, koji je prilično osvetoljubiv i zahtjeva žrtvu u krvi, da svog sina zakuje za križ i pusti mu krv, a sve to da bi “okajao” vaše “grijehe”. Naravno, dok vam nisu rekli da ste nevaljalac, niski prljavi grešnik, koji stalno čini grijehe, vi to niste znali, pa je to još “dobrih vijesti” za vas.
  Dakle, cjelokupna bijedna argumentacija o “dobrim vijestima” koje su vam predočene, mogla bi se svesti otprilike na sljedeće: donijete su vam “dobre vijesti” da postoji strašno mjesto zvano pakao, koje čeka na vas poslije smrti da ste prljavi, bijedni “grešnik”, rođen u grijehu i da ćete gotovo sigurno otići na to grozno mjesto, pripremljeno za vas, gdje vrelina ne prestaje a “plamen vječno plamti”, da se morate potpuno promijeniti i morate biti drugačiji od onoga kakvim vas je priroda stvorila i da su svi zdravi instinkti koje je priroda u vas usadila radi vašeg samo očuvanja, loši i pogrešni; da morate biti ponovno rođeni i vjerovati u Gospoda, što god da to značilo, tako da vas on i njegova “milost”, što god da to značilo, spasi od vječnog prokletstva. To su, u najkraćem, “dobre vijesti” koje je kršćanstvo donijelo svijetu, u kojima je strah najvažniji činilac strah od tog groznog, novog monstruma – pakla – kojim ste sasvim ispunjeni. Najvažnija karakteristika ovog bijednog učenja je strašna psihologija straha tako da oni koji vjeruju u ovo smeće gotovo polude od straha i spremni su se pokoriti i učiniti gotovo sve što od njih zahtijevaju crkveni “pastiri”.

 158. Antun

  26 lipnja, 2013 u 4:48 am

  Eto kada se jedan, očigledno nevjernik, nađe govoriti o temi u koju uopće nije upućen, nego o njoj govori na temelju jedne knjige. Ako se ti deklariraš kao vjernik, sigurno si upoznat i sa mnogim drugim stvarima u Crkvi, pa tako i sa dekretom o papinoj nezabludivosti. Ako si vjernik onda vjeruješ da je papa osoba koju vodi sam Bog. I onda, ako jedan Ivan Pavao II izjavi da nije postao papa odavno bi ispovjedao u Međugorju, ništa ti više ne treba. Ako nisi vjernik, ne znam zašto pišeš o ovoj temi jer sigurno nisi bio u Međugorju!!!

 159. Darko Matuško

  26 lipnja, 2013 u 4:12 am

  Sami „vidioci“, uprkos činjenici da osim „viđanja Gospe“ većinom nisu zaposleni, postali su imućni građani u posjedu raskošnih nekretnina i bogatih bankovnih računa, dok se Međugorje iz nerazvijene provincije pretvorilo u svjetsku turističku destinaciju. Tipičan je primjer Ivana Dragičevića , koji uspostavlja novi pojam religijskog nepotizma. Dok po svijetu prenosi „Gospine poruke“, njegova žena, bivša Miss Massachusetts, Loreen Murphy, rukovodi turističkom agencijom za hodočasnike u Međugorje.

  Skutorska posla :),da je on vidio gospu klecao bi cijeli zivot i i isao dobrovoljno uzdrzavati bolesne u Afriku i sl a nebi imao turisticku agenciju a isto vazi i za ostale “vidioce”.Prije ce deva kroz usicu igle 😉

 160. Kabir Lisica

  26 lipnja, 2013 u 6:28 am

  ča ti gospe jel ona šta ostavila kakav trag tamo jel im šta oporučila napisala ja koliko vidim to su majstori prevare i zablude čista komercijala prodaja kojekakvih suvenira kipova to ti je kad kupiš kip u međugorju nemaš više problema nikaki razumiješ KIP ča ti gospe nek manje čakulaju travu opuštenp biznis cvijeta

 161. Tatiana Bezprezimena

  26 lipnja, 2013 u 6:39 am

  Znala sam da tamo ima nešto posebno, sad bar znam odkud potječe ljubičasta krava! (Buljim u komp kao i svi drugi kojima će se dogodit isto) 😉

 162. Sanja Šimunović

  26 lipnja, 2013 u 6:43 am

  Njih su ispitivali mnogi liječnici i psihijatri. Jednu pedijatricu osobno poznajem, i ona uopće nije katolkinja. Njen je komentar bio: Djeco moja, niste ludi vi, nego onaj koji vas je ovdje doveo!” U to doba djeca, bila su savršeno normalna i prosječna djeca.

 163. Sanja Šimunović

  26 lipnja, 2013 u 6:47 am

  Matešiću, nisi nikad čuo za Gospu od Guadaloupe http://hr.wikipedia.org/wiki/Gospa_od_Guadalupe? 1531.godine, ukazala se domorocu, u današnjem Meksiku..

 164. Zlatko Matešić

  26 lipnja, 2013 u 7:11 am

  Šimunovićko – ´Juana Diega´ su KRSTILI FRANJEVAČKI MISIONARI 1524.´ Znači opet kršćanski čovjek/zemlja. Toliko o tome moja draga.. 🙂

 165. Zlatko Matešić

  26 lipnja, 2013 u 7:18 am

  Pa ženo draga, jel ti ne kužiš da su ti sve te države KRŠĆANSKE VJERE!!!!! ALO!?? Zašto toga nema u Kazahstanu,Mongoliji,Kini,Koreji,Indiji,Nepalu,Bangladešu,Butanu,Pakistanu,Afganistanu,Uzbekistanu,Turkmenistanu,Iranu,Iraku,Jemenu,Omanu,Saudijskoj Arabiji,Eritreji,Etiopiji,Madagaskaru,……. !!?????????

 166. Danijel Knezevic

  26 lipnja, 2013 u 7:40 am

  Čuju glasove, vide stvari koje ne postoje, naravno da nešto nije u redu s njima.

 167. Goran Ivišić

  26 lipnja, 2013 u 7:41 am

  kome si ga ti sve popusila jebem ti mater mrtvu i dite u grobu govno jedno ne vrijedjaj . ako ti se ne svidja razguli..

 168. Goran Ivišić

  26 lipnja, 2013 u 7:44 am

  eto tebi ce se ukazat

 169. Goran Ivišić

  26 lipnja, 2013 u 7:46 am

  sto ti se nije osusila ta tvoja ruka

 170. Goran Ivišić

  26 lipnja, 2013 u 7:48 am

  ti jedino mozes razvit svojim prijateljima kurac pa da ga dobro popusis debilcino jedna

 171. Archangel Quattro

  26 lipnja, 2013 u 8:02 am

  Nikad nisam ni porekao da se u Međugorju vodi biznis. U ovom članku se ne radi isključivo o tome nego se također govori o vjerodostojnosti ljudi koji kažu da su doživili nešto na duhovnoj razini negirajući isto što je jako neozbiljno od strane svakog profesionalnog novinara, jer nijedan ozbiljan novinar neće pisati nešto što ne može dokazati. Ali s obzirom da je ovo jedan feljtonistički portal i neozbiljno laprdalo a ne novinar čudi me što se takvi članci pojavljuju na portalu Znanost.com. Isključivo sam to kritizirao. Znači nisam kritizirao članak kao takav nego samo činjenicu da se takav članak dijeli putem portala Znanost.com.

 172. Archangel Quattro

  26 lipnja, 2013 u 8:05 am

  Slažem se i s tim da privlači negativnu energiju. Ljudi imaju naviku razbijati stvari što sjaje jer ima smeta očima. 😉 I najzad ljudi se dokazano najviše boje nepoznatoga.

 173. Kristina Cindrić

  26 lipnja, 2013 u 8:10 am

  Poprilično smiono, sviđa mi se.

 174. Branka Arya Petanjek

  26 lipnja, 2013 u 8:33 am

  Pročitaj si Ranka Marinkovića- Gloriju pa ćeš vidjet kako se šarlatanstvo stvara s namjerom bile to tete na astro TV-u koje pričaju gluposti i služe se nepostojećim tehnikama ili katolička crkva koja se u Međugorju odlučila na biznis 🙂

 175. Su Za

  26 lipnja, 2013 u 9:54 am

  Prekrasne riječi jednog vjernika… fuj

 176. Su Za

  26 lipnja, 2013 u 9:59 am

  Naravno da je imao dva.Onog koji je napumpao Mariju dok joj muža nije bilo.I njenog muža koji ga je prihvatio kao svog vlastitog.Vrlo jednostavno i ne razumijem,s obzirom da se vrlo dobro zna kako djeca nastaju,kako je crkva uspjela uvjeriti ljude u začeće bez odnosa.
  Koliko su to ljudi onda (a očito i sada) morali biti tupi?

 177. Su Za

  26 lipnja, 2013 u 10:03 am

  Ako si sposoban tako dobro odglumiti da ti povjeruju,možeš zaradit definitivno

 178. Dalibor Dado Pinjuh

  26 lipnja, 2013 u 10:20 am

  Ne želim ulaziti u istinitost Međugorskog fenomena, ali genijalno mi je na stranicama koje se bave “znanošću” vidjeti toliko isključivosti u komentarima a još je zanimljivije kako samo jedan članak može oblikovati nečije mišljenje bez potrebe za dubljom analizom i ispitivanjem istinitosti navoda. Da se čovjek zapita ko je ovdje ovca… vjernici ili wannabe znanstvenici 😀

  • Robert

   21 siječnja, 2014 u 1:05 am

   Jednostavno-wannabe znanstvenici. Ovoliko zatupljenosti i primitivizma nisam vidio ni na smeće portalima tipa index i jutarnji.

 179. Netko Poseban

  26 lipnja, 2013 u 10:23 am

  Kako je tužno kad krivite cijeli svijet za sve loše što vam se događa,i mislite da ste u pravu,a zapravo ste si sami krivi..Obratite se i život ćr vam biti lijepši,znam iz iskustva…

 180. Saša Stojanović

  26 lipnja, 2013 u 10:56 am

  sva ta takva i slična mesta su izmišljena radi sticanja materijalnog profita

 181. Jakov Ćurić

  26 lipnja, 2013 u 11:10 am

  Gorane,mozes ti meni slobodno pusit kurcinu kad si tolko glup i nemas argumenata majmune jedan

 182. Krešimir Merkat

  26 lipnja, 2013 u 11:39 am

  Za Gallielea se Crkva ispričala a nisam čuo da se itko ispričao za teror nad vjernicima KC koji i danas bivaju ubijani. Točnije, najveći broj ubojstava je nad kršćanima ako te to tješi. Ipak, govorimo o dostojanstvu među visokoobrazovanim ljudima i vrijeđanju vjernika kojih je u Međugorju bilo na desetke milijuna u zadnjih 32 g.

 183. Krešimir Merkat

  26 lipnja, 2013 u 11:44 am

  Upravo suprotno. Vjera i religija nisu u koliziji. Pročitaj knjigu od dvojice akademika. Teologa Goluba i fizičara Paara – “Znanost i vjera”. Da je tako kako Vi kažete, velik broj svjetskih i HR znanstvevenika bi bili u sukobu s pameću.

 184. Vesna Lokar

  26 lipnja, 2013 u 12:50 pm

  Dragi Zlatko, meni je to potpuno jasno, samo iznosim biblijsko stajalište što se tiče svakojakih čuda i ukazanja, da ljudi svašta vide ili dožive je neosporno, ali kao kršćanin treba sve preispitivati i pronalaziti odgovore u Bibliji, jedino tako možemo biti najsigurniji što je ispravno i dobro, a što ne.

 185. Janez Prelovšek

  26 lipnja, 2013 u 1:08 pm

  poznata stvar

 186. Điđi

  26 lipnja, 2013 u 3:09 pm

  Ima tu pola istine, u Međugorju na igralistu ces vise cuti posovki Boga nego bilo gdje,taj grad jeste izvor novca, ali vjera je druga stvar, na nama je da vjerujemo ili ne vjerujemo, na temelju ovog clanka ja ne mogu zakljuciti da oni lazu(vidioci), ako lazu, njima na dusu, ali to ne mjenja moju vjeru u Boga i Svetu Djevicu, ja kao i svi idemo s namjerom Bogu a ne vidiocima(neki jesu i to)! Blago onima koji ne vidješe, a vjeruju! To je zapisano u Bibliji, i biblija je knjiga zivota, ispovijest ljudskog roda, naroda, nacije itd itd… Šta je sa fenomenima koji su prosli raj,pakao i cistiliste, ateisti ljudi preobracenja dobili, imate milijardu clanaka o tome i svjedocenja! Kako znate da su Lurd i Fatima “originalni” po pitanju ukazanja a Međugorije ne?! Ljudska glupost nema granica, il’ vjerujes il’ ne vjerujes, na tebi je!

 187. Mislav Lukačević

  26 lipnja, 2013 u 2:38 pm

  Dobri su vam komentari ! No hajde vi odi te tamo sad preko ljeta, blizu je malo na 1 – 2 dana organizirano pa gledajte oko sebe . Onda donesite zaključak . Ja ne mogu pričati o Dubrovniku i ljudima ako nisam tamo bio 1- 2 dana :))

 188. Jakov Ćurić

  26 lipnja, 2013 u 3:12 pm

  Ako ste tolki vjernici da vas svako sranje vrijeđa,niste trebali ni lajkat Znanost.com prem da se tu radi o znanosti a ne o religiji. Napravite si stranicu Religija.Hardcore vjernici.com tamo se preseravajte kolko ocete,ovdje se govori o cinjenicama a ne o vjeri,debili,

  • Robert

   21 siječnja, 2014 u 12:10 am

   Slazem se. Pa sto ovaj clanak radi na ozbiljnom znanstvenom portalu, debilu?

 189. Jakov Ćurić

  26 lipnja, 2013 u 3:27 pm

  Ova se stranica zove Znanost.com. Znanost nema jebene veze s religijom. Znanost je znanost,i prema znanosti se vidi da nema jebene sanse da se tamo svakodnevno “ukazuje marija djevica i prica s djecom”. Ako pogledamo to s te znanstvene strane,nema sanse da se tako nesto desava. Opet,kad pogledamo s iste strane,vidimo da se tu zarađuje masno mnogo novca na glupim ljudima koji misle da ako odu tamo da ce im se ukazati marija i da ce biti spaseni smrti,ili cega vec.Mislim Ivane,zapitaj se,jel Znanost.com boli kurac sto si ti uvrijeđen? Mislim da ne. Mislim da se ti preseravas tako sto “branis” boga,iako svi znamo da je Međugorje jedna velika prevara u kojoj se dobro zarađuje.

  • Robert

   21 siječnja, 2014 u 12:14 am

   “svi znamo da je Međugorje jedna velika prevara u kojoj se dobro zarađuje”. Mozda. A isto tako, hoces li se slozit da se tamo lijece narkomani, i da ljudi u Medjugorju pronalaze utjehu. Ne neces, jer si neinteligentni gnom pun mrznje.

 190. Ivan Bračun

  26 lipnja, 2013 u 4:28 pm

  nisam ja uvrijeđen, ja sam samo rekao kako mi je žao da pored onakvih odličnih članaka oni kreću na neko žutilo i kvazi kolumne. Nisi čitao… Sam kažeš kako si taj koji sve zna onda znaš i što sam napisao… Ili ne… 🙂

 191. Roberto Varagnolo

  26 lipnja, 2013 u 5:43 pm

  ja sam to čitao u bivšoj državi gdje je to bila obavezna lektira i gdje su se vjernici obilježavali kao protivnici komunizma zato puno hvala na preporuci..

 192. Marinko Marković

  27 lipnja, 2013 u 8:23 am

  Cloud Atlas film pogledao i paf..i dalje me trese cijeloga!

 193. Marinko Marković

  27 lipnja, 2013 u 8:25 am

  Cloud Atlas mowie!

 194. Mirjana Kodila

  27 lipnja, 2013 u 9:22 am

  ima clanaka i dokumentaraca gdje se vjera i znanost slazu gdje je znanost potvrdila postojanje boga i svega sto krscanstvo predstavlja pa umjesto manipulacije ovih ljudi i citatelja radije se malo preciznije informirajte

  • Robert

   21 siječnja, 2014 u 1:09 am

   Znanost nije potvrdila postojanje Boga, niti to treba radit. Znanost se treba baviti dostupnim činjenicama i otkrivanjem novih.

 195. Mirjana Kodila

  27 lipnja, 2013 u 9:42 am

  znanost vjeruje da vanzemaljci otimaju ljude i imaju nadnaravne moći a ne vjeruje da je i isus imao smjesno i za plakat

 196. Josip Mlakar

  27 lipnja, 2013 u 5:04 pm

  Bravo,treba se razotkriti te sve smradove koji na ovaj nacin zaradjuju novac

 197. Joško Mačela

  27 lipnja, 2013 u 4:11 pm

  Pročitao sam dio vaših komentara gdje napadate vjernike i blatite općenito vjeru. Nemislim s vama voditi ikakve prepirke ni debate nego cu vam samo staviti dvije priče koje su jako dobre i koje bi mogli pročitati i koje daju odgovore na vaša pitanja i napade.
  http://www.bitno.net/duhovne-price/postoji-li-zlo/

 198. Joško Mačela

  27 lipnja, 2013 u 4:13 pm

  Nažalost za ovu priči nisam našao link pa je evo ovako:
  ———————————————————————
  Dokaz da postoji Bog

  Na Sveučilištu u Chicagu svake se godine organizira izlet na kojem se debatira o vjeri. Jedne su godine pozvali dr. Paula Tillicha i on je dva i pol sata “dokazivao” da je Isusovo uskrsnuće lažno. Citirao je razne znanstvenike i teologe, te zaključio da je, pošto nema povijesnog dokaza uskrsnuća, vjerovanje Crkve krivo. Potom je zapitao ima li tko pitanja.
  Nakon kojih tridesetak sekundi jedan je stari čovjek, ustao u pozadini. “Doktore Tillich, ja imam jedno pitanje”, rekao je dok su svi uperili svoj pogled u njega. Posegnuo je rukom u svoju vrećicu i izvadio jabuku, te ju počeo jesti. “Doktore Tillich … (njam, njam, njam) … moje pitanje je jednostavno … (njam, njam, njam) … nikada nisam pročitao knjige koje ste vi pročitali … (njam, njam, njam) … i ne znam napamet biblijske stihove na originalnom grčkom … (njam, njam, njam).” Dovršio je jabuku. “Sve što želim znati je – da li je ova jabuka što sam je pojeo bila kisela ili slatka?”
  Dr. Tillich je zastao na trenutak, te potom odgovorio: “Ne mogu Vam odgovoriti na to pitanje, jer ju nisam kušao.” Starac je bacio ogrizak jabuke u svoju izgužvanu papirnatu vrećicu, pogledao dr. Tillicha i mrno rekao: “Niste kušali niti mog Isusa.” Preko tisuću prisutnih nije se moglo suzdržati. Gomila je počela pljeskati i podvikivati s radošću. Dr. Tillich je zahvalio svojim slušateljima te odmah otišao.
  Jesi li ti kušao Isusa?
  ” Kušajte i vidite kako dobar je Gospodin: blago čovjeku koji se njemu utječe ”
  N.N.
  ———————————————-

 199. Ivan Tomas

  27 lipnja, 2013 u 9:31 pm

  Joj gospon Željko, koliko ste vi ovog napisali, ja mislim da ste vi pročitali kamion Novih Zavjeta. Ali preskočili ste ono “blago onima koji povjerovaše a ne vidješe”. Istina je kratka i jednostavna, dok je laže vrlo glomazna i komplicirana, pa ne znam zašto ste se trudili ovoliko pisati, kad znadete da ovoliko teksta nitko neće pročitati. Nisam ni ja, ali mi je početak bio dovoljan da shvatim cijeli tekst.

 200. Željko Jerečić

  27 lipnja, 2013 u 9:40 pm

  Gospon Tomas znate kakav treba da bude intelektualni i duhovni potencijal kršćanskog heroja? Blaženi UBOGI DUHOM, jer njima pripada carstvo nebesko ..bolje se i ne može reći. Jasno i glasno je rečeno, da je kršćanstvo smišljeno za maloumne ljude..i bdw ,nisam napisao do kraja sta sam mislio :)..zaspao sam ..

 201. Željko Jerečić

  27 lipnja, 2013 u 11:43 pm

  Postavit cu jedno jednostavno, osnovno pitanje..Je li nam kršćanstvo koristilo ili je prijetnja nasem opstanku?Kako bi logično i uvjerljivo odgovorili na ovo pitanje, evo temeljnih vrijednosti koje zastupa kršćanstvo.
  Te su vrijednosti uglavnom raštrkane po Novom Z.Međutim, da ne prolazim kroz cijeli Novi zavjet, fokusirati ću se na vrijednosti koje je Krist (navodno) iznio u Propovijedi na gori. “Rekao je”..
  1. Voli svog neprijatelja.
  2. Okreni drugi obraz.
  3. Ne sudi.
  4. Prodaj sve što imaš i postani propalica.
  5. Ne odupiri se zlu.
  6. Ne planiraj budućnost.
  7. Ne skupljaj blaga zemaljska nego skupljaj blago na nebu.(gdje god to bilo)
  8. Židovi su božji izabrani narod, to nam Stari zavjet stalno ponavlja, po tisuću puta???!
  Ima još sličnih izjava ali vjerujem da sam uspio iznjeti osnovna kršćanska pravila. Uglavnom, cijeli program i vjerovanje kršćana se temelji na nekom drugom sumnjivom svijetu, nebuloznom nadnaravnom svijetu, nedefiniranom, nelociranom i bez ikakve potvrde o njegovom postojanju,sve se bazira na nekim ludim tvrdnjama i špekulacijama s nadom da će lakovjerne žrtve povjerovati u to. U potpunosti se temelji na izmišljenoj priči o “duhovima na nebu” koje nitko zdravog razuma nije vidio, čuo ili osjetio.Ja jednostavno nemogu vjerovat da se djevica Marija nikada nije prikazala u ..recimo ..Indiji ,misim ..možda bi se ljudi preobratili !! ,ovako vjeruju u krive bogove i svi ce završit u paklu ;D

  • Robert

   21 siječnja, 2014 u 1:21 am

   Ako ne želiš slijedit neku religiju i ne vjeruješ u Boga, ne vjeruj i ne slijedi. Ne živi kao vjernik i ne idi na vjernička okupljanja. Tvoja stvar. Ova potreba da drugoga vrijeđaš jer u nešto vjeruje, jer je nešto pronašao u tome, je odlika patetičnog jadnika.

 202. Tomo

  28 lipnja, 2013 u 1:57 am

  Ja je zovem sveta marija od građevinskih dozvola

 203. kkkk

  28 lipnja, 2013 u 12:31 pm

  autor ovog teksta je antikrist

 204. Ana-Marija Sakač

  28 lipnja, 2013 u 3:57 pm

  hmm. zanimljivo!

 205. Mile Traktor

  29 lipnja, 2013 u 9:00 am

  @kkkk – naravno da je antikrist. Samo antikrist može govoriti protiv fratara i njihovih muljaža.

 206. Ivan Žignic

  30 lipnja, 2013 u 1:35 am

  Točno je da je riječ o sukobu fratara i klera, podčinjenog biskupu. U to se navodno upetljala navodna Bogorodica sa svojim porukama djeci čak i sa savjetima o gradnji (materijalnih) zgrada radi duhovne koristi. Točno je da je taj sukob i materijalne prirode i to kod obje sukobljene strane, a ne samo kod fratara. Naime, narod je još od turskih vremena podosta privržen fratrima, a Crkva želi vratiti njihove župe pod svoju kontrolu. Rezultat toga su svađe i gradnje po dvije nepotrebne crkve (svaki svoje) u istim mjestima. Točno je da su dotična viđenja vrlo tendenciozna, kao što su i uvijek bila, pa i kod one djece koja su dobila poruku od tobože ukazane Bogorodice u Fatimi o potrebi obraćenja ruskog komunizma koji se počeo širiti 1917. g. Prema tome radi se o djeci, o njihovoj mašti i aktualnim događajima o kojima raspredaju njihovi sunarodnjaci. Sve te izmišljotine potrebno je te dokinuti obrazovanjem. Međugorska vidjelica, Vicka je čak savjetovala jednoj ženi sa kanceroznom dojkom da ne posluša mišljenje liječnika u svezi potrebne operacije što je očito bilo pogrešno, budući da je dotična žena umrla u mukama iste godine poslušavši Vickin savjet. Točno je da takvo manipuliranje ili vjerske predrasude nemaju ništa sa nekim natprirodnim silama. I to, kako u Međugorju, tako i Fatimi, u Lurdu i drugdje. Karakter tih predrasuda ideološki je obojen i neuvjerljiv u svojim nebulozama. Biskup Ratko Perić piše: „Je li to samo psihogena proizvođevina dječje mašte i psihe? Ili je neka čudnovata sila uplela svoje prste u ovaj fenomen?” (Izvor: https://geek.hr/znanost/clanak/medugorje-30-godina-sarlatanstva/#ixzz2XdoRrDMO).Vjerojatno R. Perić misli i na vražju silu, budući da vidjelice govore, dakle “lažu”, kako Gospa prijeti sudom biskupu Pavlu Žaniću – Ratkovom prethodniku – ako se on ne obrati i povjeruje ovim ukazanjima. Baš mi je drago što su biskupi sa svojima stali na stranu znanosti i ateističke milicije iz socijalizma što se tiče tobožnjih međugorskih ukazanja.Vjerojatno će ih oni učinkovitije dokrajčiti, nego ateistički komunizam. Kada to učine, treba ih poslati u Fatimu, Lurd i drugdje pa da razjebu tamošnja vjerovanja koja su jednako nebulozna i djetinjasta.No, ta nevjerojatnost vjerovanja nisu priječile vjernike – ni u biblijska vremena ni danas – da oni i nadalje vjeruju u njih, prodaju (varajući nesretne bolesne) oko 400 međugorskih tobožnjih lijekova, brišu “znoj” sa Raspetog od bronce i sl.

 207. zunzi

  19 srpnja, 2013 u 7:31 am

  željko jerecicu svaka cast,najsuvisliji si među ovim dalabama. sto se mene tice,NIKAD NISTA ljudskoj vrsti nije nanijelo toliko zla kao religija,a kršćanstvo je apsolutni prvak u tome…

 208. Voda je život!

  24 srpnja, 2013 u 2:07 am

  Ljudski mozak je fascinantan…no, najfascinantnije je što isti taj mozak stvara i razara sve oko nas. Opet, najsretniji sam što je moj mozak samo moj i što u njemu postoji istina 🙂

 209. Miki

  5 kolovoza, 2013 u 11:00 am

  Svi smo mi ateisti što se tiče Zeusa, Balaa ili Jupitera, samo što su neki inteligentni ljudi otišli malo dalje.
  Kršćanstvo je samo nusprodukt kao i ostale monoteističke vjere, gore navedenih. Čitajte, obrazujte se, analitički razmišljajte i shvatit ćete koliko nelogičnosti postoji u svakom obliku vjerovanja u nadnaravno.
  Religija postavlja više pitanja nego što ih daje; ako sve ima svoj početak, tko je stvorio stvoritelja? Gdje taj stvoritelj prebiva? ako je savršen i stvorio je svu prirodu, zašto se rađaju djeca s genetskim i kromosomskim malformacijama? Ako svijet postoji 10 000 godina, zašto se našalio s nama i sakrio po zemljanim sedimentima na tisuće fosila antamskih sličnih ljudima? Zasad činjenice evolucije daju dobar dio odgovora. Nije lako shvatiti, ali barem vrijedi pokušati…. Religija jednog vremena, obično je književna razonoda drugog vremena…

 210. Becka

  22 kolovoza, 2013 u 2:27 am

  Zanimljivo da niko ne zna ili nece da zna, sad je to vise retoricko pitanje KRAJ prevare u Medjugorju ili novi zamah za hrvatsko svetiliste nastalo nad srpskim zrtvama? Odgovor na ovo pitanje uskoro bi trebalo da pruzi Kongregacija za doktrinu vere u Vatikanu i sam papa Franja.Vatikanski kardinali nedavno su, naime, zavrsili trogodisnju istragu o navodnom cudu u Hercegovini, koje je poslednjih decenija podgrevalo hrvatsku nacionalnu vatru, pripremajuci izlazak iz Jugoslavije. Razlog je to sto su s druge strane brda, na kojem se Devica Marija navodno ukazivala hrvatskoj deci, ustase 24. juna 1941. godine mucile i ubile svih sedam srpskih monaha iz obliznjeg pravoslavnog manastira Zitomislic. Nesto kasnije, ustaski odredi pobili su jos 3.000 muskaraca, zena i dece, gotovo sve srpske nacionalnosti, i zakopali ih u jamu kod Medjugorja.Godinu dana posle smrti Josipa Broza, 24. juna 1981. godine, a upravo na godisnjicu ustaskog pokolja, sestoro dece iz hrvatskih porodica (najmladje je imalo 10, a najstarije 16 godina) „videlo“ je u Medjugorju Devicu Mariju, to su rekli roditeljima, što je bilo dovoljno da se napravi kult zbog koga je ovo hercegovacko selo do danas posetilo više od 30 miliona hodocasnika, a ondasnjim katolickim svestenicima (citaj fratrima) i vidjelicama dzepovi su napunjeni do vrha.
  Medju tom decom nasla se i unuka ustase Mata Ivankovica (“vidjelica” Vicka Ivankovic), koji je ucestvovao u pokolju 3.000 Srba u Medjugorju! Toliko o vidjenju Deve Marije, sto je mnogo mnogo i za vernike a ne kamoli za ateiste, postujem sve bogomolje ne zelim da nipodastvam ni katedralu ni crkvu ni dzamiju, ali se nad ovom prevarom treba zamisliti zbog cega i na osnovu cega je nastala.

 211. hoze

  25 kolovoza, 2013 u 4:17 pm

  jebote, ova Vicka bi trebala ići u zavod za ptentiranje? noj se Gospa prikazuje svaki dan? trebala bi otići u zavod i patentirati pravo na prikazivanje Gospe. jer ako se Gospa prikazuje na ovoj planeti, tek po nekom ljudskom biću i to retko, a njoj, kako ona tvrdi svaki dan? to je onda već stečeno pravo na pikazivanje Gospe? ako ništa, Vicki treba priznati da je fenomen, odati joj neko univerzalno priznanje na nivou hrišćanstva? mene lično njeno ponašanje veoma podseća na ponašanje onih samozvanih hrišćanskih sveštenika u americi, koji tvrde da su ništa drugo do mesije??? ona polaže svoju ruku na glave bolesnih? ljudi, bez obzira kojoj konfesiji pripadamo, da li smo verujući ili ateisti, moramo se zajedo boriti protiv ovakvih i sličnih karikatura, koje prave cirkusijadu od jedne vere, kakva je hrišćanstvo. ovom prilikom, želim da povučem crtu izmedju Vicke & Co. sa jedne strane i medjugorija, kao svetilišta sa druge strane. nemam ništa protiv medjugorija kao mesta u koje se slivaju verujući, kao mesta na koje se sliva najpozitivnija ljudska energija, jer u medjugorije dolaze ljudi koji veruju, a vera je ona pozitivna energija koja kola u svakom živom biću na ovoj planeti.

 212. vijernik

  27 kolovoza, 2013 u 11:09 am

  ja cu vam reci samo jedno,… a vi se mozete svi ljutiti ili ne,,. ja sam musliman, vjerujem u Allaha dz.š.,..pogledajte samo ovo ime, dakle ime Allah dž.š. , mislim da vam to sve govori, otkud kako šta,….znate li da Isi a.s. (po vašem Isusu) je data poruka da će poslije njega doci još jedna poslanik, znate li ko je to ,.. Muhammed a.s.,.. ljudi, pogledajte samo ovaj naziv “Kur,an”,.. imate li vi razuma, pogledajte pcelu koju Allah u Kur anu opisuje, pogledajte da nauka sada otkriva nešto što je davno davno navedeno,..pogledajte šta je Islam, ali prvo se polahko upoznajte sa temeljima vjere Islam pa dajte komentar ili osudjujte,…to je sustina problema, kod vas , ljudi druge vjere, jer vi ne zelite ni pogledati,…! Nema te djevice Marije, nema razapetog Isusa, nema, cak sta vise vi jos vise grijesite, jer vi govorite da je Isa a.s. Božiji sin, subhanellah, pa zar Bog da ima sina,…. razmislite malo,..a to medjugorje ovo ono,… samo pare, a to sto je papa rekao da bi bio u medjugorju, papa je sada u crkvi licnost br.1, i naravno da medjugorje hvali jer medjugorje je veliki finansijer crkve,…. a zna i papa sta je Islam! procitajte malo! Islam je prava vjera ovoga svijeta, a oduvijek i zauvijek je Allah dž.š bio i ostao Gospodar svjetova, i on stvara Dženet i Džehenem, i niti jedan list ne spadne a daon ne zna za njega,…nema drugog Boga osim Allaha, nema, to mozete istrazivati godina, umirati kao nevjernici, i zavrsavati u Dzehenemu i to je to ,..ali vjerujte de je Islam prava vjera, …ko jednom klanja Sabah namaz, ustane, pokori se Allahu, Gospodaru, da vi osjetite samo ljepotu toga svo bi vi bogatstvo dali , jer vi ne osjecate u dusama vasim mir i ljepotu, to vam ne mogu objasniti ni uporediti, ali mogu samo eto priblizno reci jer ste svi imali taj osjecaj kao mladi momci i djevojke, .., “leptirici u stomaku”,..znaci vi da to jednom osjetite, to bi bio finito za krstenje, pa islam kaze da je svaki covjek rodjen kao musliman, samo sto ga roditelji prekrste ili ga uvedu u neku drugu pogresnu vjeru,… a zasto vi uopste mislite daje vasa vjera ispravna, ako imate hrabrosti citajte malo o islamu, ..pa cete vidjeti ljepotu vjere, ljepotu vjere koja nalaze higijenu, cistocu, pranje poslije velike i male nuzde, i mnogo mnogo toga i toga,..kako je to divna vjera a uopce nije teska, a znate li zasto , zato sto stvari koje kada radis ispunjavaju te toliko i toliko se osjecas kao covjek zadovoljnim, i vidis kako tece zivot, i kako si bas covjek koji je pokoran ne covjeku, nego Bogu, Allahu, .. Gospodaru, pa Bogu koji te je stvorio, .. kako divan osjecaj, ….toliko od mene, a vi znate svoje, veliki pozdrav svima i bez uvrede,… ali neka vas Bog dragi uputi,…..

 213. Vasco da Gama

  3 rujna, 2013 u 4:09 pm

  vjernice koliko ti kosta sestra ili kći,da mi je prodas za zenu? toliko o vasoj vjeri!!!

  • Roki

   3 listopada, 2013 u 1:03 am

   vasco, znas sta je problem kod ljudi, sto kada mu nesto covjek kaze, kao evo sada sto cu ja tebi reci, odmah se ljudi tome protive i misle da mu neko misli lose,.. ok, kada bih ti rekao da mi budes zirant, upravu bi bio, mislim ti mozda lose, kada bih ti rekao hajde idi lezi na prugu i ponesi MP3 i stavi slusalice u usi, mislio bih ti lose, kada bih ti rekao hajde vezi kamen oko vrata tešak 200kg, i skoci sa njim u more, a kljuc od katanca ostavi na palubi broda, mislio bih ti lose, ali kada ti kazem kralju, procitaj temelje vjere Islama, vjeruj mi, ne mislim ti lose, vjeruj da ti ne mislim, procitaj, ali procitaj i imaj u glavi da ti je jedan momak rekao koji je pismen i koji zna o vjerama sve, .. koji zna sta je Kuran, koji zna neke stvari koje ne zna obican svijet, vjeruj mi nevidjeni druze da ti ne mislim lose,.. nisi ti okusio Islam, a ne mozes okusiti kada nisi musliman, ali probaj musliman biti 10 dana, 1 mjesec, pa ces vidjeti ljepotu toga,.. probaj druze 1 mjesec, zivjeti po Islamu da vidis sta je vjera i sta je smisao tvog zivota,.. a i ostali,..

  • vijernik

   3 listopada, 2013 u 1:27 am

   nije mi vjerski da te vrijedjam, ali mou ti reci da si nepismen,.. moras procitati sta je Islam pa komentarisati,…. 🙂

 214. Vjeruj u jednoga boga i ljubav

  3 rujna, 2013 u 8:10 pm

  Čekajte malo ovo mi sada zvuči strašno kako gospa može biti protiv mješovitih brakove ma nemojte molim vas bog je svakoga čovjeka stvorio kao čovjeka a ne kao Hrvata,Srbina,Židova,Talijana,Muslimana,Kršćanina,Židova Svaki čovjek je dijete božje i muško i žensko ovomu tko je ovo rekao neka mu bog sudi jer gledanje tko je čije vjere i nacionalnosti je sotonsko djelo i zbog djeljenje ljudi u narodima i vjeri se na zemlji dogodilo najveće zlo ratovi i mržnja A LJUDI SU SVI LJUDI i svi vi vjerski i božji sluge i obični ljudi prestanite djeliti ljude na Muslimane,Hrvate,Srbe,Njemce,Budiste,Kršćane moli te se za svakoga mladića i djevojku koji se zaljube i vole da im se brak održi i da osnuju obitelj

 215. Finious

  19 rujna, 2013 u 6:36 am

  Priča o Gospinim ukazanjima u Međugorju, od početka je građena na kontradikcijama. Dvije djevojčice, Mirjana i Ivanka, prve navodne „vidjelice“, su pod zakletvom mostarsko-duvanjskom biskupu Žaniću priznale (izvor: Izjava o Međugorju – Biskup Žanić 1990. godine, paragraf 5), da u noći prvog ukazanja nisu tražile ovcu, već se sakrivale od roditelja kako bi zapalile cigaretu. Očigledno se, po uzoru na legendu o djeci-pastirima iz portugalske Fatime, koji su (prema crkvenom stavu) 1917. godine viđali Djevicu Mariju, izmislila i do danas održala priča o potrazi za ovcom, jer pravi povod šetnji ne zvuči dovoljno kršćanski….

  http://www.zagrebackanadbiskupija.com/medjugorje.html

  http://www.politika.rs/rubrike/Svet/Kraj-velike-prevare-u-Medjugorju.lt.html

  http://www.nacional.hr/clanak/48438/papa-svetiste-u-medugorju-je-prevara-vatikan-ce-disciplinirati-patera-vlasica

 216. Viktor Alojzije Ćorić

  22 rujna, 2013 u 4:47 pm

  Ja živim 7 kilometara od Međugorja,i mogu vam reći da to nije nikakvo svetište… Stanovnici prečesto psuju Boga,a po svijetu se reklamiraju kao veliki vjernici koji su blagoslovljeni od strane Boga… A ovo o imovinskom stanju vidioca je sve točno do u svaku pojedinu riječ… Ja osobno mislim da se Gospa nikad nije ni ukazala,sad vam to ne mogu objasniti,ali kad/ako dođete u Međugorje,sve će vam biti jasno… Također,usporedite ga sa Lourdesom ili nekim pravim svetištem,gdje je prostor za vjernike odvojen od hotela i turističkih atrakcija…

 217. lukag

  24 rujna, 2013 u 3:33 pm

  ti ljudi lazu,bolesno lazu jer ja sam ATEIST,ali ako netko vjeruje u boga(ikakvog boga bio on islamski,katolicki ili pravoslavni ili bilo koji drugi)koju picku mile materine vam treba crkva za to.ko vjeruje neka vjeruje i to bez ikakvih dogmi a ko ne vjeruje je njemu trebaju veci dokazi od onoga to je meni rekao pop,papa,svecenik ili cuo sam od rodjaka. crkvu,bilo koju crkvu treba sa porezima,a ne da drzava daje tristo miliona kuna i ne trazi nista nazad isto kao i gradjanske udruge.jer nije problem biti vjernik nego je problem kada misle da su upravu,koja god vjera bila

  • Robert

   21 siječnja, 2014 u 1:55 am

   U redu je. Sjedni i smiri se.

 218. nino

  24 rujna, 2013 u 9:31 pm

  ateisti,nelupajte o onom o čemu nemate pojma…………

 219. Kala

  25 rujna, 2013 u 1:31 am

  Ako je geek.HR, jel može malo Hrvatskog? Bez ljutnje 🙂

  “Na zaprepaštenje prisutnih, Vicka je reagovala.”

 220. hoze

  27 rujna, 2013 u 3:49 am

  evo pre neki dan, baš u vickinoj kući, a u čijoj bi drugoj? zasija Devica Marija! Aleluja!!!
  zasijala neobjašnjivo? sjatilo se ljudi i ljudi, fotografišu fotografi sa najskupljim fotoaparatima, al’ ne vredi, ne moš’ uslikati taj fenomen, NE! nego put pod noge i pravac medjugorije, ako si vernik da se očima uveriš, ako si ateista, opet da se uveriš.
  najiskrenije, medjugorije je svojim trajanjem samo po sebi zaista jedno neverovatno čudo. lično ne verujem u vidilice i njihovo opštenje sa Devicom Marijom, ali! i to veliko ALI! taj narod je uspeo u svoje mesto da dovede čitavu planetu. ne postoji čovek na planeti, ne računam one iz avganistana, somalije i sličnih kolevki extremnih islamista, oni ništa drugo i ne žele čuti ili saznati osim alaha i kurana i jebanja devojčica od osam godina?! ovi ljudi su od jednog malog hercegovačkog mesta stvorili mesto hodočašća! možda je u početku to sve i bilo izmišljeno, fabrikovano, ali danas, ne samo danas, već i u nazad nekoliko godina, deceniju ipo, medjugorije je mesto pohoda verujućih. a to nije mala stvar! ako je nastalo u početku kao svojevrsna obmana, danas to već svakako nije! svaka izgovorena molitva u tom mestu, molitva pravih vernika, izgovorena nosi odredjenu energiju, snagu iste! a to se ne sme zanemariti!!! sad, ti što voze dobra kola, imaju dvore, mlate pare…itd. pravi vernik na njih neće obraćati pažnju. mesto sa kojeg se nekoliko miliona ljudi najiskrenije obratilo Bogu u poslednjih tri decenije, nikako se ne može smatrati drugačije, nego mestom hodočašća! a ako se Gospa ukazala na mestu gde su ustaše poklale srbei bacile ih u jamu, za mene to samo ima više smisla. Gospa nije samo katolička, ona je i pravoslavna i protestanska.
  al’ ovo sa Gospom koja svetli je stvarno mnogo, premnogo!

 221. emilio

  30 rujna, 2013 u 8:45 pm

  Ja živim u Mostaru i ima nešto u Međugorju ako ništa to je svetište sa toliko duša sa svih kontinenata.Biskup ga nije priznao,psiholozi istražuju ali ako je Isus čudo onda može biti i Međugorje.

 222. Roki

  3 listopada, 2013 u 1:15 am

  Uz duzno postovanje svima vama, ali prica o uskrsnucu je prica za malu djecu, ja kao musliman covjek koji vjeruje u Allaha dž.š., mogu vam reci da probate procitati malo na cemu se temelji ova vjera, i sta je Islam, a zatim, kada shvatite da vam je alkohol zabranjen, da vas je Bog stvorio, da vam je naredio da klanjate 5 dnevnih namaza, da postite ramazan, da vidite tu ljepotu, da probate biti musliman, probajte to ako nista , da vidite sta je smisao zivota, .. bit ce vam drago sto sam vam ovo rekao,.. ja vam prdlazem malo se o islamu obrazujte i kako postati musliman, ako nista, probajte 1 mjesec,… pa cete osjetiti slast zivota,.. a koja Vicka , Micka i gluposti i sve ostalo koji kriz koji krst, raspece i sve drugo, ljudi ljudi,… nije da vas nagovaram, al probajte pa napisite ovdje kako se osjecate,.. ako vam ne bude sve potaman kada Allahu dovu uputite pa vam On ispuni zelju,.. tada cete vidjeti sta je biti musliman,…

  • emana

   17 prosinca, 2013 u 5:56 pm

   A sto ga roki pretjera!! Iz krajnosti u krajnost!! Nebih probala niti na minutu biti musliman… niti na minutu!!!! klanjanje… ramazan…. lol…. svaki smisao zivota nestaje u islamu!! Dzaba toliko postite kada toliko uzimate ime Gospodina Boga uzalud…. slusala sam muslimane kako pricaju… smucilo mi se…. koliko se samo puta u danu zakunete u Boga… tuzno…. Osim tog koliko znam Muhamed se sam peo na brdo i pisao te neke poruke koje je navodno primao…!! – samo ne znam od koga?? a vjerujem da nije znao ni on sam. Ne postoji nikakav svjedok tomu… mogao mu se ukazati i sam djava u obliku andjela pa mu fino pricati pravila na kojima je niknula ta ( ne znam kako da ju nazovem ) religija… e onda se on fino spusti s brda, servira pricu ljudima ( ovcicama ) i hopla evo ga!!! Nova religija hahahahahahahaha…..

 223. Anonymous Thracia

  9 listopada, 2013 u 11:35 pm

  Politika balkana je da nikad ne znas ko ti je pravi neprijatelj, 4 vjere , tak slicne al sve iskvarene do srzi , da ce na kraju slaboumniji povjerovat da smo nastali od majmuna ( evolucija) , iako postoji sam adaptacija. Nekad najmocniji narod danas stado , iz kojeg uzimaju nam samo predvodnika, a mi ostali il nas pokolju il medju sebe. Zasta ? Za slavu svevisnjeg ? Zast ga onda kaljamo i ismijavamo. Mir je stvoren da se pripremis za rat – zar ne ? Kultura nam se svodi na nake javne kurve koje su nabacile krst.Sport prostor odakle su uvjek uzimali gladijatore..A kome su sport i kultura dobro donijeli.A prvi smo pokorili grcku ,perziju… ostvarili zapadni san.Mi smo ti koji smo spalili rim.oni koji su dali struju, dokazali radioaktivnost, osmislili svemirski program, sve sto je vrijedilo u novom dobu i cime bismo vladari su nam uzeli.Jer danas vlada razum cega ima sasvim malo.Davno smo mi izdali svevisnjeg i srb i bosnjak ,i hrvat kad smo pustili nasu prasvetu ,izvornu krv evrope medjusebe.. Dok svi piju proteine i prave nulearke mi jedemo krompir i neamo para ni za paintball ! a nauku citamo staru 30 godina .Cestitam vidovitoj gospi i svim pm kojima se uakzala jer se ukazala i meni i sve mi ovo srocila u ime svoga sina blazeno ime njegovo !!!!!!!!!!!!

 224. Zvijer Životinja

  29 listopada, 2013 u 9:57 am

  Kršćanstvo: 2000 godina šarlatanizma

  • Robert

   21 siječnja, 2014 u 12:48 am

   Zvijer Životinja, nekoliko godina retardiranosti

 225. Sandro

  7 studenoga, 2013 u 2:42 am

  Nasa vjera nije religija nasa vjera je zivi Isus i po stoti put treba se reci blago onima koji ne vide a vjeruju.I jos nesto da niste grijesnici i da ste potpuno cista srca vidjeli bi i vi zato nemojte biti ljubomorni i misliti da je fora ili po novome IN hehe biti protiv Boga…kad dođete pred Gospu onda ce te se cesati po glavi i reci joj oprosti pa stvarno je istina 🙂 a ona ce imati i dalje milosti za vas koji pljujete po svemu svetom i molit ce za vas svoga sina da vam oprosti jer majka je takva

 226. velimir

  15 studenoga, 2013 u 7:32 pm

  moj tata je napravio vremeplov i prošlog tijedna je otišao u 0 godinu i mogu vam svima kazati da nitko od vas nije u pravu istina je da……

 227. josip

  18 studenoga, 2013 u 10:17 pm

  nie mi se dalo čitati sve komentare, događaji koji će se desiti prodrmati će i vjeru i znanost ono o ćemu se svađate nije bitno nikome tko nema veliki ego koji zamagljuje UM evo jedan video za sve koji žele znati a oni koji će u pakao neka ne gledaju –
  http://www.youtube.com/watch?v=zjbDKEXJ9Bs

  • Robert

   21 siječnja, 2014 u 2:10 am

   I po čemu će ovaj video doprinijeti drmanju vjere ili religije? Klasična izbljuvotina debunkera religije. Koriste se neke činjenice izmješane sa autorovim izmišljotinama kako bi prodao knjigu ili video. Jako duboko. Samo ignorant koji nema pojma o ničemu može past na ovu glupost

 228. Filip

  19 studenoga, 2013 u 3:41 pm

  Lourdes = 18 ukazanja ; Fatima = 6…… Što je to u Međugorju toliko posebno da se Gospa doselila ??

 229. Nenad Kardum

  23 studenoga, 2013 u 11:30 pm

  Znanost obožavam jer se bavi analizom Božje kreacije svega što je nastalo, vidljivog i nevidljivog i svakim danom što znanost više otkriva to sam više svjestan koliko je savršen naš Stvoritelj.
  Žao mi je jer je autor ovog teksta bacio krivo svijetlo na vjeru, Boga i Međugorje. Želim ti da osjetiš Božju prisutnost i milost, a to ćeš postić molitvom, skromnošću i vapajem Isusu. Postoji, moli, shvatićeš.. puno pozdrava

 230. wasp

  24 studenoga, 2013 u 3:17 pm

  Najbolja mi je ova gospina poruka ˇ”da gradnja motela može lagano poćeti” ! Vjerujem da je u ovoj seansi još poručila kakvu stolariju hoće i da Žužuli moraju sve to na kraju ofarbati !

 231. tvoja mama (@pizza_god)

  28 studenoga, 2013 u 2:23 pm

  prokleti zatucani religiozni ljudi, unazaduju svijet i napredak od kad postoje

  • Robert

   21 siječnja, 2014 u 12:08 am

   Kako su religiozni ljudi tebe ucinilini tako neukoga i nazadnoga?

 232. savicaboy

  29 studenoga, 2013 u 2:15 pm

  Pozdrav katolicima i rvatima. Evo vam jedno iskustvo vozača autobusa koji je bio na skoro svim hodočašćima u Europi. Ako ta ekipa koja ide na hodočašća ide i u raj, onda pakao i nije tako loše mjesto, barem nema luđaka koje sam vozio. Iz prve ruke vam svima mogu reći da u slučaju da se Isus zajebe i dođe dolje, da bi ga njegove “najvjernije” ovce prve vratile na križ, mene su skoro babe razapele kad nisam htio busom na brdo ukazanja, iako stoji znak zabrane za bruto masu vozila, koju autobus daleko prelazi. Spomenite Srbe, cigane ili židove, od iste te ekipe koja je puna ljubavi, dobićete aligatorske face i prijave svojem poslodavcu kako je vozač bio bezobrazan i nekulturan. Ne dao bog da nemate neki CD sa ultra radikalnom kršćanskom muzikom u busu, tad vam monitor ili vatrogasni aparat ne gine u glavu (ovisi šta prvo dohvate). Jednom prilikom smo išli u Lourdes i na kraju puta je došla inicijativa od jednog putnika da ljudi nešto skupe za vozače zato što smo odvezli bespriekorno, ali tad se zaderala jedna od kravetina koje su organizirale to putovanje, da nema šanse. Ipak su smjestile ljude u Caritasov dom iako su naplatile oko 500 eura za to putovanje po glavi i dobro zaradile. Dakle u slučaju nekog rata, prva meta mi je crkva, bez obzira na znak na vrhu, a vi koji bi je branili možete očekivat da bi i sam Isus tukao po njoj, a vjerovatno i Budha i to iz 500 mm topa.

  Hvala na pažnji.

 233. Tomislav

  14 prosinca, 2013 u 8:49 pm

  Nikada ne vidim toliko ad ignorantiam argumenata kao kod teme o religiji i sl. NE, vjernici su ti koji “trebaju” nešto dokazivati, a ne oni koji kažu “nemate niti jedan valjani dokaz o tome u što vjerujete”. Naučite se konstruktivnoj raspravi. Najveća greška školstva (osnovna-srednja) je ta što nije uvedena lekcija iz logičkih pogrešaka. Svijet bi bio ljepše mjesto…

  • Robert

   21 siječnja, 2014 u 12:04 am

   Zasto bi vjernici nesto tebi dokazivali? Ako ne vjerujes, ne vjeruj, nitko te ne sili. Vjera se i zove vjera jer vjerujes u nesto. Da imaju dokaze, onda bi to bila znanost. Konstruktivna rasprava? Ovaj clanak je kao da ides objasnjavat zasto su glupi ljudi koji vise vole pizzu margaritu od miješane, i kako su u zabludi. Religija, u ovom slucaju Katolicka Crkva, ima svoje dogme stare tisuce godina i ne mozes konstruktivno raspravljat je li Isus uskrsnuo ili nije. Lekcije iz logickih pogresaka ti ne mogu pomoc kad u 30-oj dobijes neizljecivi rak ili ti netko pogine u prometnoj nesreci.

 234. lora

  17 prosinca, 2013 u 6:32 pm

  Najvise volim slusati Ayaan Hirsi Ali kada objasnjava svu opakost islama! Hvala nebesima druze pa nisam rodjena u toj religiji…. ta religija jednostavno ubija duhom…. i muskarce i zene, mada zene ipak vise…. jako nasilna religija koja je usminkana rijecima ljubavi…. Nema ljubavi a ni svjetla bez Isusa!! A posto vidim da volite naglasavati da je Muhamed zadnji i jedini ispravni prorok onda da upitam – koja je razlika izmedju Isusa i Muhameda?? Isus je umro za sve nas, Muhamed nije niti ce ikada i zauvijek ce ostati tako!! Zar slusati i slijediti nekog tko je imao harem zena i vjerovao jos da ga poslije smrti cekaju djevice na nebu….??? Zar malo mu bilo za zivota?? Osim tog uvijek je sam isao na brdo gdje mu se navodno ukazivao netko… onda se spusti fino odozgo pa nasvrlja pravila lol!!!! A tko mu se ukazivao?? Mozda sam djavao u obliku andjela…. Svjedoka ionako nije imao tako da…. mozda je zapravo isao gore jer je pronasao kakvu travku pa ju je mogao tamo u miru konzumirati :D….. Neprijatelja treba poznavati stoga proucavam islam….. da mogu prepoznati njegove zamke i ostati sto dalje od njeg 🙂

 235. cvetnijedovoljan

  29 prosinca, 2013 u 12:34 am

  odličan članak!!

  • Robert

   21 siječnja, 2014 u 12:05 am

   Odlican clanak za plitke ljude….

 236. A1

  29 prosinca, 2013 u 4:54 am

  Ovaj cirkus od Međugorja je još mila majka u odnosu na gomilu besmislica koje se nalaze zapisane u “svetim” knjigama. A ljudi, glupi kakvi već jesu, vjeruju u bilo kakvu izmišljotinu, samo ako im nudi nešto što sami svojim snagama nisu u stanju postići.

 237. Danijel

  1 siječnja, 2014 u 4:51 am

  Moč vjere pomaže ljudima koji imaju problem. Uz pravu vjeru postanu bolji!
  Umjesto što kritizirate mogli bi probat postiti u određene dane,
  te moliti krunicu uz radio Mariju.
  Vjerojatno nečete vidjeti Isusa ili Mariju(odmah ili ikad), ali čete vidjeti promjene na sebi. Iako još nemogu izmoliti krunicu bez pomoći uz vjeru sve mi je lakše i ljepše.
  Ima smisla. A za svoj rođendan 41. krajem 09. mjeseca 2013. Bio sam u Međugorju.
  Tamo je otišao jedan Danijel, a vratio se drugi Danijel novi.
  Čim mi se ukaže prilika dolazim opet u Međugorje,volio bi osobno upoznati Vicku.
  Njen osmjeh s plakata vrijedi više nego sve ove gluposti i dizertacije nadri profesora.
  No i oni imaju pravo na mišljenje makar bi im preporučio da nabave naočale, jer ne vide ono što je očito. Netko je morao sve stvoriti pa čak i pametnjakoviče i bedake.
  Ja vjerujem Gospodinu i vidjelicama koji su vidjeli Djevu Mariju i koji je viđaju.
  Tko želi neka vjeruje, a tko ne i nemora nitko ih na to ne prisiljava.
  Želim postati dostojan obečanja Kristovih, a to mogu s vjerom u Krista i Rimokatoličku crkvu. Gospa ne šalje poruke samo vidjelicama, nego svima nama preko njih.
  Obratimo se i molimo kako bi nam mogla pomoći jer nas voli i želi nam pomoći.
  A za sve treba neko vrijeme pa tako i da se nauči slušati, moliti, voliti i biti ponizan.
  Hvala Majci Mariji za svu ljubav, molitvu i zagovor.

 238. Robert

  20 siječnja, 2014 u 11:52 pm

  Ne razumijem sto ovaj clanak radi na ovom portalu. Samo glupan moze pokusat debunkirat vjeru, i iskreno se nadam da ce ovaj portal izbjeci spustati se na niske grane napada na vjeru, i da kolumnisti nece postat sitne duse kao na trash portalima i novinama za siroke narodne mase tipa jutarnji i index.

  Onaj koji vjeruje u nadnaravno, vjeruje, to je vjera, nije znanost. I ja sam skeptičan u pogledu Medjugorja, ali ako to mjesto donosi nadu i utjehu, kome to smeta? Ljubomornima, jer tamo neki Medjugorjani zaradjuju velik novac, ne iseljavaju se kao i ostali i cijeli svijet dolazi tamo gdje nikad ne bi dosao da nije Gospina ukazanja,

  A kad vec pisete clanke, a kao zanima vas istina, kako ste zaboravili napisat da je glavni razlog neodlaska franjevaca iz Hercegovine to sto je narod stao uz njih i ne zeli da odu. I interesantno, cudi me da na ovom portalu, koji rado citam, jos nije raskrinkana neznanstvena rodna ideologija.

 239. Slavko Ruzanbrk

  8 veljače, 2014 u 10:38 pm

  Ništa novo, nažalost. Oni kojih se tiče neće ga čitati.

 240. Jozo Bubalo

  25 veljače, 2014 u 12:37 pm

  Ateisti nepostoje i oni u nesto vjeruju

 241. Lino Pugliari

  1 ožujka, 2014 u 8:03 am

  Samo idiot može vjerovati u ovo sranje!

 242. Klinjo

  7 ožujka, 2014 u 3:07 pm

  nije idiot ako povjeruje jer argumenti su odlični za onog koji nije upoznat s time, treba drugu stranu također preispitati pa ostavljam tu temu za sunčanije dane jer nisam upoznat s njome. a neki tu pljuju po Isusu i Muhamedu, zar vam je to da opravdate svoj grijeh? religije su grešne jer iskrivljuju učenje njihovo za svoje zakone i pravila. Ako je u Kuranu što naopako, to je ono što uho čitatelja ne može razumjeti. ako je Muhamed imao po više žena, pa i Salomon ih je imao. ali ako se ne silu ženina sloboda uzima to je grešno. a to krivi tumači religije iskrivi. dobro daje dobro, a loše zlo. to je istina ovog života

 243. Luka Kovač

  6 travnja, 2014 u 12:36 pm

  Ja sam vjernik jer vjerujem da ne može život nastati od ničega ili od nečega što je bilo prije nečega i tako u nedogled jer dokazi ukazuju da je prije svega bio veliki prasak. Žalosno mi je to što se znanost suprotstavlja vjeri kad je i sam Albert Anštajn bio vjernik. Vjerujem u Krista i Gospu al dal vjerujem ovo za Međugorje… nije da vjerujem a nije ni da ne vjerujem, jer povjest pokazuje da su mnogi za novac bili u stanju svašta učiniti, pa nažalost i vjernika ima kojima je novac najvažniji. U Međugorju sigorno ima onih koji na popularnosti Međugorja zarađuju, toga je oduvjek i bilo (npr kad je Isus izbacio trgovce iz hrama). Ali isto tako ne mogu reći da se Gospa tamo ne ukazuje jer ne znam. A i sama Crkva nije priznala Međugorje(što ne znači da neće). Ne vidim u tome ništa loše što se ljudi tamo okupljaju, a onima koji vjeruju sigurno ništa loše neće biti. Bio sam u Međugorju i moje iskustvo je da mi je bilo tamo vrlo lijepo i dobro i briga me ako neki tamo Đuro Pero nešto zarađuje.

 244. Luka Ruže Kovač

  8 travnja, 2014 u 9:28 am

  Nije mi jasno kakve to veze ima sa znanošću i čudi me što se često vjera suprotstavlja znanosti. Pa i sam Albert Einstein je bio vjernik. I ja sam vjernik jer vjerujem da ne može život nastati iz ničega ili nečeg neživog ili nečega što je bilo prije nečega i tako u nedogled kad dokazi upućuju da je u početku stvaranja svemira bio veliki prasak, a u to vrijeme taj mladi svemir je bio ispunjen česticama materije i antimaterije. I ja sam skeptičan po pitanju Međugorja jer nisam lakovjeran, pa i Crkva je nije priznala, ali vjerujem u Krista i Gospu. Bio sam u Međugorju i mogu reći da mi je tamo bilo vrlo lijepo i dobro i ne vidim ništa loše što se ljudi tamo okupljaju a onima koji u to vjeruju ne može biti ništa loše stoga ne vidim razlog zašto se oko toga diže tolika prašina. Ja ne tvrdim da su ti vidioci varalice jer ih ne poznam, znam da nažalost i među vjernicima ima onih kojima je novac najvažniji. Čovjeka bi se trebalo dobro poznavati da bi o njemu moglo šta reći a ne po površnosti prosuđivati. Koga dobro poznajemo i njegova djela tada znamo kakvo je i stablo jer po plodu se poznaje stablo.

 245. dr.D

  11 travnja, 2014 u 8:26 am

  Samo ukratko.Međugorje je bussines,a sama poanta gledanja u sunce je dio Yoge koja se zove “zurenje u sunce-fotone”Sunce je bilo i ostalo”bog”ovoga života još od drevnih dana i začetaka civilizacije.Sunce isijava vidljive i ne-vidljive sub-atomske elemente koji aktiviraju davno zaboravljenu žlijedu u mozgu(kobrin dah se budi)A tzv.Shiva i Shakti su također dvije žlijezde u mozgu koje se bude prije otvaranja trećeg oka(epifize-Pineal Gland)

  Sunce je CAR-Kralji bog 3D svijeta a probuđena svijetlost iz vlastite glave odiše finijim vibracijama(bržim)Tada čovjek”vidi” i ono što ogranićena čula ne “vide” jer su spora da zamijete druge svjetove.Nema potrebe zahebavati se sa gubljenjem vremena i uvjeravanjima drugih ljudi..sve je svakom čovjeku dano,ali je namjerno skriveno jer svi u 3 D žele svoje robove..Pa koliko je religija i Isuseki izmišljena dogma da upravljanjem ljudima,toliko je današnja znanost isto tako ogranićila samu sebe.

 246. karlo marković

  23 kolovoza, 2019 u 9:11 pm

  Laž vješto smišljena je nauspješniji čarobni štapić,što dokazuje imovina
  ” vidjelica”.

 247. Marin

  16 prosinca, 2019 u 2:54 pm

  Što bi Pythonovci dali da im ova ekipa odglumi u filmu…

 248. valsidal

  27 siječnja, 2021 u 4:16 pm

  SOTONA JE VAS BOG
  Sve vam je najavljeno, Biblija je istinita. Zasto mrzite istinu. Sve sto je napisano dogodilo se. Ateisti zasto i dalje odbijate Isusa. Lazete da ga nema. Kad je dosao najavio je sve. Sve sto je najavio i sto je bilo zapisano dogodilo se. Sveti Stjepan je rekao. Zasto od generacije do generacije, narastaja do narastaja odbijate Boga Isusa Krista. Vi toliko volite sotonu. Vi pisete na novcanici in god we trust ali pod bog mislite na sotonu. To je ziva istina. On je vas bog. Jer da mislite drugacije napisali bi ime pravog i jedinog Boga.Nas Bog ima ime, zove se Isus Krist. Sve je rekao unaprijed ali vi u njega ne vjerujete nakon svih njegovih djela i svega sto je unaprijed predvidio. Danas lazete cak da on nikad nije ni postojao, da Bog ne posotoji. Lazno ste ga optuzili i ubili. Isus je toliko jednostovana, samo kad bi ga prihvatili. To je sve, vjerovati i prihvatit. Lazete da Bog ne postoji a uopce ne zelite gledati dokaze da postoji. Lazete ljudima bez nauka da ga ne mogu dokazati vama ali ja to mogu. Toliki svjedoci sveti ljudi su umrli za njega. Zasto ne istrazite njihove zivote pa ce te vidjeti da Bog Isus Krist itekako postoji. Gledate u jednu stranu a drugu ne. Gledate po laznim dokazima da ne postoji a ne gledate u dokaze da postoji. Pa kako ce te uopce povjerovati kad ga ne zelite prihvatit. Svet znaci svjedocit da Bog postoji, Svetac znaci stajati uz Boga Isusa Krista.Amen.

 249. valsidal

  27 siječnja, 2021 u 4:53 pm

  Može li netko biti i vjernik i znanstvenik? Koliko moderna znanost olakšava religioznu misao? Kako se u jednoj osobi mogu slagati učenjak i vjernik odnosno kako se mogu spajati znanost i vjera?Je li vjeri treba pristupati kao filozof, teolog ili kao kulturan i praktičan čovjek, koji je stručan u svom poslu i zna osnove povijesti i društva? Može li se putem znanosti dokazivati da Bog postoji?Vjera je za svakog znanstvenika stvar njegove osobne volje da prihvati Boga koji se eksponira kroz kršćanstvo i njegovu humanost te optimističkiji život i smrt.Čovječanstvo ima nekih saznanja o prirodi. Oni koji žele nešto znati o prirodi moraju vjerovati nekim temeljnim načelima. Također moraju vjerovati eksperimentima, svojim osjetZnanstvenik svoja znanja temelji na eksperimentima i na svom iskustvu, kojima mora vjerovati. Na taj način on izgrađuje neka stajališta o prirodi. Pri tome znanstvenik zna kako su mu stajališta krhka i da njegova pitanja mogu započinjati samo s „kako“, a nikako ne smije pitati „zašto“.ilima i novim poznajama. Opće temeljno načelo bi bilo: znamo ukoliko vjerujemoU laboratorijima putem eksperimenata se dolazi do odgovora na pitanja „kako“ te tako mnogo odgovora na pitanje s „kako“ mogu dati poneki odgovor i na pitanje sa „zašto“. Čovjek ne zna odgovor na glavno pitanje sa „zašto“. Znanost je u saznanju da su njeni dosezi privremeni. Ona se stalno razvija i usavršava putem novih teorija. Po svojoj prirodi nikad neće doći do svog kraja. Čovjek nastoji u svom konačnom životu riješiti prije smrti mnoge nedoumice.Znanost se temelji na mjerenjima stvari i pojava. Gledano s povijesne distance kršćanstvo je postiglo izvrsne rezultate. Najznačajniji rezultat kršćanstva je ljubav između ljudi. Bez obzira na mnoga onemogućavanja kršćanstvo je uspjelo propagirajući je, ljubav prenijeti cijelim svijetom. Neizbrisivi trag kršćanstva kroz cijeli sviVjera i zanost su na krajevima intervalnih spoznaja. Među njima je neistraženo i nepoznato područje. Prirodna znanost i vjera se međusobno dopunjuju i teže jedna drugoj, pa tako tvore kompletnost. Pored toga ostaje veliko područje za istraživanje, razmišljanje i život. Religija i znanost su intervalni rubnici.jet zapada je što ti narodi imaju kršćanska pravila odnosa između ljudi.Višim razvojem i znanosti i teologija možda u nekom intervalu dođe do sinteze i zajedničkih spoznaja, ali tek možda pri koncu svijeta.Ipak je um u ljudi ograničen bez obzira na veliko obilje svega.

 250. valsidal

  27 siječnja, 2021 u 5:09 pm

  Autor: Goran Pandža+UPUCEN KOMENTAR+DIREKTNO VAMA+BETZ STRAHA+
  Postovani
  Gospodine,da imate vjere ko zrno gorusice,svoje sarlatansvo nebi piskaranjem i layima i mediskom manipulacijom ovakav novinarski manipulaterski ik lazi ovakve iznosli,vi ste sotonisticki sluga,jeste li svjesni toga???Ako niste??Biti ce mi zadovoljstvo da se sto prije obratite bogui,ili odite u MEDJUGORJE DA DOZIVITE Ljepotu duhovnog BOZIJEG MJESTA GDJE CETE IMATI MIR VASEG SRA I NECETE TRCATI KO SLIJEPAC U PROPAST..I DA CE VASE LAZI NESTATI KO MAGLA KOJA JE VAS UM OBEZVRIJEDILA A DUSU ONECISTILA PRIVRAVU ZA PAKAO…PRESTANITE LAGATI,ZA VASE DOBRO+JER SVI CE MO MI PRED LICE BOZIJE+AMEN+ Rasprava učenika i profesora
  Pod jednim predavanjem profesor se opali smijati pa reče. Ovi Kršćani su svi jadni, žao mi je što vjeruju lažnim pričama o Isusu,Mariji, znate ja sam na toj temi radio punih 50 godina i znam da Bog i Isus ne postoje. Nastali smo od majmuna, evolucijom. Jedan učenik prihvati pa kaže. Ja znam da Isus Krist stvarno postoji,kao i Marija, i mogu to dokazati. Profesor se uozbilji pa reče. Hadje dokaži. Učenik kaže. Vidio sam njegova djela i čuda u filmovima svetaca koji su cijeli svoj život posvetili Isusu Kristu. Oni su pravi dokaz da Bog postoji jer su svi ljudi oko njih vidjeli njihova djela i svi mi znamo preko drugih svjedoka da su zbilja činili čuda u ime Isusa Krista. Profesor se još više naljuti pa kaže. A kako ti znaš da je to baš Isus Krist učinio. Sva ta djela kako znaš da su baš od njega. Učenik ga pogleda sa osmijehom pa kaže. Jednostavno, pogledajte vani profesore. Vidite sve one automobile vani, tko ih je napravio? Ribar ili čovjek koji je godinama učio o tome ili pogledajte ovu građevinu, čiju je ruku ona djelo. Konobara koji ništa ne zna o tome ili građevinara? Profesor odgovori pa naravno da su ljudi koji su prošli određeno školovanje napravili aute i naravno da su ovu zgradu napravili građevinari koji su se godinama školovali a ne konobari. Učenik odgovori. Upravo tako, kao što vi znate tko je napravio automobile i tko je napravio ovu građevinu a nikad u životu niste vidjeli te ljude tako i ja 100% znam da su sva djela ljubavi koji su sveci radili djelo Isusa Krista. Mogao ih je jedino on napraviti, zato jer je on jedini koji se stime bavi.

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Popularno

Znanost za početnike

Iako se s nama ne bi složila ekipa iz Flat Earth Societyja, Zemlja je okrugla. U redu, ne baš u pravom smislu riječi, ali...

Kemija

One nastaju u oblacima i to na temperaturama nižim od 0°C izravno iz vodene pare u zraku, a ne smrzavanjem vode kako se obično...

Znanost za početnike

Znanstvenici vjeruju da je u najvećem broju slučajeva uzročnik potresa mehanizam tektonike ploča, tj. kretanje litosferskih ploča i njihova međusobna interakcija.

Fizika

Jeste li oduvijek imali goruću želju putovati kroz vrijeme? Dobre vijesti! Putovanje kroz vrijeme je moguće. Zapravo, već to radite. Krećete se kroz vrijeme...

Fizika

Svima nam je dobro poznato da je Albert Einstein, jedan od najznačajnijih fizičara 20. stoljeća, bio uistinu zanimljiva i osebujna ličnost. No, jeste li...

Oglašavanje

Možda će vas zanimati

Društvene znanosti

Već na prvim stranicama Biblija nam govori o stvaranju svijeta. Svečanim riječima: „U početku stvori Bog nebo i zemlju“ (usp. Post 1,1-2) biblijski pisac...

Na rubu znanosti

Iako astronauti nisu popularni kao nekoć kada je svemirska utrka bila na vrhuncu, informacijsko društvo u kojem živimo osigurava trenutno dijeljenje informacija iz svake...

Neuroznanost

Ljudi koji su pretrpjeli nekakve traumatske ozljede mozga u prefrontalnom korteksu manje su otvoreni za nove ideje. Znanstvenici već nekoliko godina nagađaju da u...

Oglašavanje