Pratite nas

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Biljke i životinje

Meduza uzvraća napad u zimi

Istraživanje koje je proveo međunarodni tim prije gotovo 50 godina, uz sudjelovanje Balearic Oceanography Centre na Spanish Institute of Oceanography (IEO), potvrdilo je povećanje u veličini i intenzitetu proliferacije meduze Pelagia noctiluca.

Postoji nekoliko složenih razloga za to prekomjeran ribolov i trenutni porast temperature morske vode. “Od 2002. godine, ti su organizmi sve češći u zimi na sjeveroistoku Atlantika, jer su zime sve toplije te su stoga oni skloni ranijem pojavljivanju i provode tamo više vremena u svom godišnjem ciklusu”, María Luz Fernandez de Puelles, jedina španjolska koautorica studije te istraživačica na IEO`s Balearic Oceanography Centre, kaže SINC.

Studija, koja je objavljena u časopisu Biology Letters, okuplja 50 godina analiza i pokazuje da toplije zime favoriziraju ulazak površinskih struja u Sredozemno more preko Gibraltara, stvarajući tako idealne uvjete za meduzu Pelagia noctiluca. Proliferacija te vrste je uzduž španjolske obale, gdje postoji više izvora hrane nego u oceanskim područjima. “Pokazali smo da se one mogu brzo razmnožavati ako su uvjeti u redu te da mogu doći do velikih gustoća tijekom cijele godine, osobito ako su zime tople”, objašnjava biolog.

Međunarodni tim koristio je molekularne metode kako bi proučavao porast učestalosti ove skupine Cnidaria u Sjevernom moru od 1958. do 2007. godine, razdoblja koje pokriva opće promjene u hidroklimatskom sustavu iz hladnog u toplo proučavanih od 1980.godine. “Podaci za Mediteran su puno noviji te ne tako dugi i kontinuirani, ali su dodatno ojačali istraživanje”, kaže Fernandez de Puelles.

Odrasle meduze Pelagia noctiluca su zapažene u raznim dijelovima zapadnog Mediterana, uključujući i Balearsko otočje. Njihova brojnost je posebno bila upečatljiva u jesen i zimu 2007.godine te u proljeće 2010.godine, kao i u ljetima. Prema postojećim podacima za Mediteran te proliferacije imaju 12-godišnju učestalost, s time da većina od njih ostaje četiri godine. “Međutim, od 1998.godine ta razdoblja su postala kraća i učestalija”, objašnjava Fernández de Puelles.

Posljedice za ribarstvo i turizam
Porast meduza tijekom godine “direktno” utječe na ribarstvo, uzgoj riba i turizam “zbog toksičnog učinka meduza i otrova u njihovim lovkama te zato što se pojavljuju osobito u ljetnim mjesecima, što ima značajan socioekonomski utjecaj”, kaže Fernandez de Puelles. Prema stručnjacima, povećanje broja meduza te duljine vremena kada se zadržavaju prvenstveno je rezultat prekomjernog ribolova, ali hidroklimatski učinci kao što su klimatske promjene i trenutno zagrijavanje mora također imaju utjecaj.

Pelagia noctiluca je meduza iz razreda Scyphozoa sa složenim i dugim životnim ciklusom, s vrlo opsežnim rasponom u toplim vodama Atlantika i Mediterana, a koja obično živi u pelagičkim staništima (na područjima oceana najbliže površini), ali i na određenim dubinama, što ih čini zahtjevnima za proučavanje. Ova životinja može formirati `ogromna cvjetanja`, koja su vidljive sa španjolskih obala i plaža.

“Meduze su vrlo proždrljivi grabežljivci na vrhu trofičke mreže. Hrane se izravno ličinkama riba i natječu se sa drugim organizmima zooplanktona za hranu, što znači da one drastično mijenjaju trofičku strukturu morskog ekosustava”, kaže znanstvenik. “Daljnja istraživanja trebala bi biti provedena pod utjecajem ovoga”, zaključuje znanstvenica.

Izvor: FECYT – Spanish Foundation for Science and Technology

Možda će vas zanimati

Wellness i prehrana

Što kažete na čips od meduze?