Connect with us

Znanost

Foto: Pixabay

Wellness i prehrana

Meduze će biti hrana budućnosti

Što kažete na čips od meduze?

Meduza je jedna od azijskih delicija, no u drugim se dijelovima svijeta baš i ne konzumira. Životinja je to oblika otvorenog kišobrana, a odlikuje se po tome što je sluzava, bezukusna i otrovna.

Međutim, rast svjetske populacije i potrebe za smanjenjem konzumacije mesa te druge hrane koja traži puno energije za proizvodnju, znači ujedno da čovječanstvo mora smišljati drukčije i kreativnije načine kako se nahraniti.

Čini se kako je meduza jedan od prvih kandidata da postane osnovna hrana u budućnosti, ponajprije zato što je ima cijelo mnoštvo u oceanima i morima. Pretjerani izlov ribe smanjuje količine tradicionalne morske hrane, dok je meduza dostupna, a dolazi u jatima i brzo se razmnožava. Brojnost meduza će se ubuduće samo povećavati i za to postoji dobar razlog.

Naime, meduza će biti sve više i više zahvaljujući klimatskim promjenama zbog kojih oceani postaju sve topliji i kiseliji. Tim danskih znanstvenika je smislio način kako sluzave meduze učiniti da postanu hrskavi čips za svega nekoliko dana.



To je onda u velikoj suprotnosti s tradicionalnim načinom pripreme meduza na azijski način, tj. mariniranjem u slanoj vodi i kaliju koje potraje tjednima. No vjerojatno je to tako zato što nam se ne bi svidjela ukiseljena meduza za često konzumiranje.

Pomoću dva mikroskopa su Danci proučavali način na koji se niti od kojih je meduza sačinjena mijenjaju te kako ta životinja od mekane i gumenaste postaje tvrda i hrskava. Studija je nedavno predstavljena na 62. Biophysical Society Meetingu u San Franciscu.

“Probao sam jesti meduzu jer sam želio razumjeti transformaciju od mekane želatinozne tvari u jedan hrskavi čips koji se može jesti. Korištenjem etanola smo napravili  čips od meduze koji je hrskave teksture i može potencijalno postati zanimljiv gastronomima”, poručio je Mathias P. Clausen, postdoktorand Sveučilišta Southern Denmark u Odenseu.

Čips. Foto: Mie T. Pedersen

Ova morska bića su bogata hranjivim tvarima, uključujući B12 vitamin, željezo, magnezij, a imaju i zaista malo kalorija. Što prije dođemo do toga da ih pretvorimo u prihvatljive izvore hrane, to bolje. I ribari su među onima koji jedva čekaju da ih se riješe, jer one ipak predstavljaju opasnost za riblja jata svugdje na svijetu, pogotovo time što će ih biti sve više i više.

 

Tražili ste na googlu:

dali se jedu meduze

Negdje, nešto nevjerojatno čeka da bude otkriveno.

3 komentara

3 Comments

  1. Josip

    veljača 24, 2018 kod 11:26 am

    Za sada super, a onda ce jednog dana reci; ljudi su grozna bića koja su skoro istrijebili meduze i narušili eko sustav…

  2. čitalac

    veljača 26, 2018 kod 2:17 pm

    Jaka hrana, nema šta…
    Trebat će mi cijela hladnjača meduza da se najedem!
    Koje gluposti….

  3. vladimir

    ožujak 4, 2018 kod 9:43 pm

    Bedastoća kaj ispirete mozak ljudima i namećete nam kaj bi trebali jesti i kaj bi trebali misliti, to si sami jedite. To nek jedeju oni koji to propagiraju, u mojoj je budućnosti gica i junica.

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Više u Wellness i prehrana

Popularno

Pratite nas na Fejsu

Na Vrh