Pratite nas

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Životopisi velikana

Michael Faraday

Faraday je bio britanski kemičar i fizičar koji je znatno doprinio proučavanju elektromegnetizma i elektrokemije.

Michael Faraday rođen je 22. rujna, 1791. u južnom Londonu. Njegova obitelj nije bila dobrostojeća i Faraday je imao samo osnovno formalno obrazovanje. Kada mu je bilo 14 bio je šegrt u lokalnoj knjigoveznici, i narednih sedam godina se sam obrazovao čitajući knjige iz mnogih područja znanosti.

1912. Faraday je pohađao četiri predavanja koja je održao kemičar Humphry Davy u Royal Institutionu. Kasnije je Faraday pisao Davyju, tražeći posao njegova pomoćnika. Davy ga je odbio, ali mu  je 1813. dodijelio posao kemičarskog asistenta na Royal Institutionu.

Godinu dana kasnije Faraday je pozvan da prati Davya i njegovu suprugu na 18-mjesečnoj europskoj turneji, koja je uključivala Francusku, Švicarsku, Italiju i Belgiju, te upoznavanje mnogih utjecajnih znanstvenika. Po njihovu povratku 1815. , Faraday je nastavio raditi na Royal Instituteu, pomažući na Davy-evim, i eksperimentima drugih znanstvenika. 1821. objavio je svoj rad o elektromagnetskoj rotaciji (principu po kojem radi električni motor). 1820-ih napravio je još neka istraživanja, i bio je zauzet mnogim projektima. 1826. osnovao je Večernje Rasprave Petkom na Royal Institutionu, a iste godine i Božićna Predavanja. Obje su se tradicije nastavile do danas.On je sam održao brojna predavanja, potvruđujući svoju reputaciju izvrsnog znanstvenog predavača tog vremena.

1831. Faraday je otkrio elektromagnetsku indukciju, princip na kojem rade električni pretvarač i generator. Ovo je bilo presudno otkriće na putu da se elektricitet iz kurioziteta pretvori u moćnu novu tehnologiju. Ostatak desetljeća radio je na razvijanju svojih ideja o elektricitetu. Bio je djelomično zaslužan za tvorbu mnogih poznatih riječi kao što su elektroda, katoda i ion. Faradayevo znanje o znanosti upotrebljeno je za mnoge praktične svrhe kroz mnoga njegova namještenja, uključujući i ona znanstvenog savjetnika na Trinity Houseu (1836-1865) i profesora kemije na Kraljevskoj Vojnoj Akademiji u Woolwichu (1830-1851).

Ipak, ranih 1940-ih Faradayevo zdravlje počelo je slabiti i on je sve manje istraživao. Umro je 25. kolovoza, 1867. u Hampton Courtu, gdje mu je dodijeljeno službeno prebivališe kao priznanje za njegov doprinos znanosti. Svoje je ime “dao” faradu, koji je izvorno bio jedinica električnog naboja, ali je kasnije postao jedinica električnog kapaciteta.

Izvor: bbc.co.uk/history/historic_figures/faraday_michael.shtml

Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Oglašavanje

Možda će vas zanimati

Fizika

Zamislite da ste u parku i gledate list na grani drveta. Znamo da se svjetlost odbija s lista u vaše oko, i tako doznajete...

Oglašavanje