Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Oboljenja i poremećaji

Migranti imaju veće izglede da budu zdraviji i žive dulje

Meta-analiza studija provedenih na 15 milijuna migranata odgovorila na pitanje jesu li oni teret za zdravstvo

Vjerovali ili ne, migranti imaju veće izglede da budu zdraviji od domicilnog stanovništva bogatih zemalja u koje useljavaju. Često su baš migranti ti koji skrbe za stare i bolesne u državama u kojima se naseljavaju, navodi tako izvješće koje je objavljeno nedavno.

Argument da su migranti prijetnja nacionalnom zdravlju i priličan teret za zdravstveni sustav je možda ipak samo populistički mit. Pogotovo kad se uzme u obzir statistika.

Rezultati dvogodišnje meta-analize

Izvješće su objavili University College London i medicinski časopis Lancet. Dvogodišnjom meta-studijom je ustanovljeno kako migranti općenito imaju veće izglede za dulji život od domicilnog stanovništva te manje izglede za umiranje od raka i srčanih bolesti.

Postoji i kvaka. Oni ujedno imaju veće izglede za zarazu hepatitisom, HIV-om i tuberkulozom. No, prema studiji će oni te bolesti prije proširiti unutar svojih useljeničkih zajednica nego općoj populaciji.

“Naša analiza govori kako su oni zdraviji te pozitivno doprinose gospodarstvu zemlje domaćina. U bogatim zemljama poput Velike Britanije i SAD-a, čine čak i velik udio zdravstvenih radnika”, pojasnio je Ibrahim Abubakar, predsjedatelj Povjerenstva za migracije i zdravlje UCL-Lancet.

Ova metaanaliza je sastavljena temeljem 96 drugih studija i procjene 5464 smrtnih slučajeva. U pitanju je bilo više od 15 milijuna migranata.

Razlike među migrantskim skupinama

Ustanovljene su, ipak, određene razlike među migrantskim skupinama.

Smrtnost je tako niža među migrantima iz istočne Azije i Latinske Amerike, nego u općoj populaciji 6 europskih zemalja koje su bile obuhvaćene studijama. S druge strane je smrtnost veća u populaciji migranata iz sjeverne Afrike i istočne Europe.

“Migranti općenito gospodarstvu (države domaćina) daju više nego što od te države uzimaju”, rekao je Richard Horton, urednik časopisa Lancet.

Rezultati studija se temelje na podacima i studijama o zdravlju migranata u bogatijim zemljama. To je zato što u zemljama niskih i srednjih prihoda nema dovoljno podataka da bi se studija mogla ispravno provesti.

Autori zato napominju kako ova analiza ne pruža uvid u zdravlje migranata iz siromašnijih država, a one primaju puno migranata posvuda u svijetu.

Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Oglašavanje

Možda će vas zanimati

Bakterije i virusi

Iako su prethodna istraživanja pokazala kako unutar našeg genetskog koda postoje neaktivni virusi ili njihovi fragmenti, a koje smo dobili od naših predaka, tim...

Neuroznanost

O svom mozgu često mislimo kao o jednom velikom organu unutar naših lubanja, no on se zapravo sastoji od mnogo malih struktura koje nam...

Psihologija

Tijekom više od pet proteklih desetljeća provođena su temeljita istraživanja o preferencijama žena, odnosno tražen je odgovor na pitanje što to točno nekog muškarca...

Zdravlje i Medicina

Testiraju se kapi za oči s nanočesticama koje će poboljšavati vid

Oglašavanje