Pratite nas

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Znanost

Mikroplastika stigla i do najviših planina

Zaista je posvuda

Svaki dan možemo pročitati brojne članke o prisutnosti mikroplastike u prirodi. Pronađena je u morima, oceanima i rijekama. U organizmu brojnih životinjskih vrsta također je otkrivena plastika.

Najnovija istraživanja su pokazala širenje mikroplastike i na planinska područja.

Do sada se vjerovalo kako ona ne može putovati daleko od urbanih područja. Međutim, znanstvenici sa Sveučilišta Strathclyde i Toulouse su otkrili mikroplastiku na Pirinejima u jugozapadnoj Francuskoj.

Kako bi otkrili koliko daleko čestice mogu putovati, pet mjeseci su ih sakupljali u Bernadouze meteorološkoj stanici koja je udaljena 100 km od najbližeg grada.

Bili su jako iznenađeni kada su pronašli plastiku koja se većinom koristi za pakiranje pošiljki na području za koje su smatrali da je nezagađeno.

Dnevno je u prosjeku palo 365 čestica na kvadratni metar površine njihovog uređaja i to putem snijega, kiše ili prašine. Voditelj istraživanja Steve Allen sa Strathclyde Collegea smatra kako su ove sitne čestice dospjele na Pirineje uz pomoć vjetra.

Znanstvenici pretpostavljaju da je plastika došla iz velikih gradova i da je putovala barem 100 km prije nego što je pala na tlo. Oni smatraju da sitne čestice mogu putovati još dalje. Primjerice, pijesak iz Sahare je također pronađen na Pirinejima iako je dvostruko veći i teži od pronađene mikroplastike.

Znanstvenici sada imaju zadatak da odrede koliku štetu plastika nanosi okolišu, posebno hranidbenom lancu kod nekih životinjskih vrsta. Izgleda da je plastika došla do najnepristupačnijih područja na zemlji. Pronađena je i na Antarktici.

Stručnjaci naglašavaju kako je nemoguće očistiti tako malene čestice koje su nevidljive ljudskom oku. Jedino rješenje koje vide je smanjenje proizvodnje i njene upotrebe.

Istraživanje je objavljeno u časopisu Nature Geoscience.

1 komentar

1 komentar

 1. ibuljan

  28 travnja, 2019 u 1:19 pm

  Mišljena sam kako znanost najčešće isključuje Boga, oslanjajući se na dokazivost znanstvenih metoda, kao i na saznanja koja nemaju premca.
  Jako puno ljudske djelatnosti potječe od znanosti koja isključuje vjeru i stvoritelja i to uglavnom dolazi na naplatu sa nesagledivim posljedicama i kamatama koje nemožemo isplatiti.
  A zapravo bi vjera i znanost trebale dopunjavati jedna drugu na najrealnijoj razini ljudskog roda.
  Distanciranjem od Boga znanost siječe sebe u korijenu i tako stvara nakaradna “dobra” sa kojima onda nezna što bi.

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Možda će vas zanimati

Biotehnologija

Mikroplastika je brzorastući onečišćivač koji, zbog svoje sveprisutnosti u okolišu i štetnosti po čovjeka i životinje, izaziva veliku zabrinutost javnosti. Međutim, dobra vijest dolazi...

Svima nam je dobro poznata činjenica da bi se plastika trebala reciklirati. Upravo zato, boce, vrećice i ostale jednokratne plastične materijale odlažemo u posebne...

Dvadeset tvrtki proizvodi više od polovice cjelokupnog svjetskog plastičnog otpada od proizvoda za jednokratnu uporabu, a odgovorno je za poticanje klimatske krize i stvaranje...

U izvještaju stoji da je potrebno 450 godina da se maske razgrade, a da bi čak i tada mikroplastika naštetila morskom ekosustavu

Oglašavanje