Pratite nas

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Na rubu znanosti

Milijun eura nagrade onome tko dokaže da grad Bielefeld ne postoji

Teoretičari zavjera imaju šansu za veliki zgoditak

Njemački grad Bielefeld je relativno nedavno ponudio čak milijun eura nagrade onome tko dokaže da taj grad zaista ne postoji.

Njemački grad iz pokrajine Sjeverna Rajna-Vestfalija je predmet dugogodišnje internetske sprdnje i neozbiljne teorije zavjere. Tvrdi se, naime, da taj grad uopće ne postoji.

Gradski oci sad jednom zauvijek žele tome stati na kraj. Naime, grad će uručiti milijun eura osobi koja doista dokaže da ne postoji, što su objavili i na svojim službenim stranicama.

Organizatori tvrde da ne postoje ograničenja na kreativnost, no ona pobjednička teorija bi trebala imati i neke neosporive dokaze o njegovom nepostojanju.

Ideja da Bielefeld zapravo ne postoji počela se nemilice širiti nakon što je računalni ekspert Achim Held, pokušavajući se našaliti s rastućim brojem teoretičara zavjera, 1994. objavio vlastitu teoriju o nepostojanju ovog grada.

Od tada, gotovo je neizbježno postalo spomenuti Bielefeld u Njemačkoj kroz šalu o nepostojanju.

Čak ni njemačka kancelarka Angela Merkel nije odoljela trendu i jednom izjavila da baš i ne vjeruje u postojanje Bielefelda, no da je načula da bi se mogao nalaziti negdje oko 330 km zapadno od Berlina.

Inače, misteriozni grad zaista postoji i ima oko 330 tisuće stanovnika, a osnovan je još u 13. stoljeću.

Možda će vas zanimati

Ekologija i okoliš

Njemačka je isključila tri od svojih posljednjih šest nuklearnih elektrana. Krajnji cilj je povlačenje iz nuklearne energije i preusmjeravanje na obnovljive izvore energije. Vlada...

Planete i mjeseci

Musk je između ostalog spomenuo svoju glavnu motivaciju za stvaranje grada na Marsu.

Bakterije i virusi

Za otkrivanje novog načina testiranja znanstvenici su koristili otopinu kojom su osobe zaražene koronavirusom ispirale usta.

Bakterije i virusi

Četiri vodeće znanstvene organizacije u Njemačkoj smatraju da neke mjere uvedene radi sprječavanja širenja virusa Covid-19 moraju ostati na snazi sve dok se ne...