Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Mikrobiologija

Misteriozno ružičasto jezero

Jezero Hillier u Australiji jedno je od ružičastih dragulja prirode

Katkad treba stati i podsjetiti se na to koliko je naš planet neobičan i lijep. Slano jezero Hillier koje se nalazi na otoku Middle na zapadu Australije nije jedino ružičasto jezero na svijetu, no svakako je najduže zaokupljalo pažnju znanstvenika.

Iako su ostala ružičasta jezera brzo pronašla objašnjenje u vidu točno imenovanih algi, stručnjaci dugo nisu mogli pronaći ništa takvo u jezeru Hillier. Ipak, ovaj australski dragulj po najnovijim istraživanjima već neko vrijeme nije toliko tajnovit.

Ekstremofili su organizmi koji žive u fizički ili geokemijski ekstremnim uvjetima i kao takvi predstavljaju neke od najčudnijih organizama na Zemlji. Takvi mikroorganizmi su našli svoj dom i u ovom slanom jezeru neobične boje.

Znanstvenici su sakupljali sedimente i vodu iz cijelog jezera ne bi li otkrili koje točno alge i bakterije žive u jezeru. Uzorci su ispitivani metagenomskom analizom i među mnogim mikrobiomima koji su prikupljeni iz uzoraka u jezeru znanstvenici su pronašli i dobro poznatu mikroalgu naziva Dunaliella salina. I u drugim ružičastim slučajevima se ona smatrala glavnim krivcem za jedinstvenu boju jezera, baš kao i u slučaju Retba jezera u Senegalu.

D. salina, proizvodnja pigmenata karotenoida, pomaganje apsorbiranje sunčeve svjetlosti… sve to rezultira neobičnom bojom.

Međutim, D.solina nije baš posve jedini krivac za spomenutu boju, budući da je također pronađena i bakterija naziva Salinibacter ruber koja isto tako doprinosi ružičastoj boji.

 

Jezero koje je dokaz čarobnosti majke prirode je okruženo gustom šumom čajevca i eukaliptusa, a od oceana ga dijeli samo jedno usko područje pješčanih dina.

Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Oglašavanje

Možda će vas zanimati

Bakterije i virusi

Iako su prethodna istraživanja pokazala kako unutar našeg genetskog koda postoje neaktivni virusi ili njihovi fragmenti, a koje smo dobili od naših predaka, tim...

Neuroznanost

O svom mozgu često mislimo kao o jednom velikom organu unutar naših lubanja, no on se zapravo sastoji od mnogo malih struktura koje nam...

Biljke i životinje

Veliki broj koala pronađeno je mrtvo ili ozlijeđeno na plantaži za sječu drva u australskoj državi Victoria, zbog čega službenici otvaraju istragu, prenosi u nedjelju...

Psihologija

Tijekom više od pet proteklih desetljeća provođena su temeljita istraživanja o preferencijama žena, odnosno tražen je odgovor na pitanje što to točno nekog muškarca...

Oglašavanje