Pratite nas

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Mikrobiologija

Misteriozno ružičasto jezero

Jezero Hillier u Australiji jedno je od ružičastih dragulja prirode

Katkad treba stati i podsjetiti se na to koliko je naš planet neobičan i lijep. Slano jezero Hillier koje se nalazi na otoku Middle na zapadu Australije nije jedino ružičasto jezero na svijetu, no svakako je najduže zaokupljalo pažnju znanstvenika.

Iako su ostala ružičasta jezera brzo pronašla objašnjenje u vidu točno imenovanih algi, stručnjaci dugo nisu mogli pronaći ništa takvo u jezeru Hillier. Ipak, ovaj australski dragulj po najnovijim istraživanjima već neko vrijeme nije toliko tajnovit.

Ekstremofili su organizmi koji žive u fizički ili geokemijski ekstremnim uvjetima i kao takvi predstavljaju neke od najčudnijih organizama na Zemlji. Takvi mikroorganizmi su našli svoj dom i u ovom slanom jezeru neobične boje.

Znanstvenici su sakupljali sedimente i vodu iz cijelog jezera ne bi li otkrili koje točno alge i bakterije žive u jezeru. Uzorci su ispitivani metagenomskom analizom i među mnogim mikrobiomima koji su prikupljeni iz uzoraka u jezeru znanstvenici su pronašli i dobro poznatu mikroalgu naziva Dunaliella salina. I u drugim ružičastim slučajevima se ona smatrala glavnim krivcem za jedinstvenu boju jezera, baš kao i u slučaju Retba jezera u Senegalu.

D. salina, proizvodnja pigmenata karotenoida, pomaganje apsorbiranje sunčeve svjetlosti… sve to rezultira neobičnom bojom.

Međutim, D.solina nije baš posve jedini krivac za spomenutu boju, budući da je također pronađena i bakterija naziva Salinibacter ruber koja isto tako doprinosi ružičastoj boji.

 

Jezero koje je dokaz čarobnosti majke prirode je okruženo gustom šumom čajevca i eukaliptusa, a od oceana ga dijeli samo jedno usko područje pješčanih dina.

Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Oglašavanje

Možda će vas zanimati

Biologija

Jedna od neposrednih tema konferencije Ujedinjenih naroda o klimatskim promjenama bio je ciklus ugljika, odnosno rast koncentracije stakleničkih plinova te njihov utjecaj na klimatsku...

Tehnologija

Sveučilište Queensland i tvrtka Gilmour Space zajedno rade na "hibridnim raketama sljedeće generacije".

Biljke i životinje

Klokan je primijećen kako se hladi u dvorišnom bazenu u regiji Hunter u Australiji dok su vatrogasci spašavali koale s drveća na područjima kojima su...

Biljke i životinje

Ljudi su navikli razmišljati o biljkama kao o organizmima koji stoje nepomično i koriste energiju sunčevog zračenja kao izvor energije za sintezu hrane. S...

Oglašavanje