Pratite nas

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Znanost

Mladi sve više teže za savršenim izgledom

Težnja za savršenstvom nikad nije bila veća.

Moderno društvo i ubrzani stil života sve više ostavljaju negativne posljedice, pogotovo kada se radi o mladim ljudima koji sve više osjećaju pritisak da moraju biti savršeni, bilo da se radi o fizičkom izgledu ili zanimanju.

Znanstvenici s University of Bath i York St John su u svojoj studiji otkrili kako se posljednjih 30 godina broj mladih koji su opsjednuti fizičkim izgledom i željom za savršenstvom povećao za 30%.

Istraživanjem je obuhvaćeno razdoblje od 1989. do 2017. Stručnjaci su analizirali podatke dobivene od 40 000 studenata s američkih, britanskih i kanadskih sveučilišta. Za 33% se povećao broj mladih koji smatraju da njihova okolina previše traži od njih i da su drugi ljudi preoštri prema njima.

Razlog ovakvog razmišljanja se, prema znanstvenicima, krije u utjecaju neoliberalne ekonomije. Naime, neoliberalizam naglašava individualizam i prisiljava mlade da se natječu jedni protiv drugih. Dolazi do povećanja pritiska od strane roditelja i okoline da se upišu na najbolje fakultete i da dobiju dobro plaćene poslove.

Kao odgovor na sve te pritiske, mladi pokušavaju biti što savršeniji, što posebno pokazuju na društvenim mrežama.
Voditelj studije dr. Tom Curran smatra kako mladi pokušavaju pronaći načine da se nose s velikim očekivanjima.

Za 10% se povećao i broj mladih koji su previše kritični prema sebi i drugima i onih koji su razvili iracionalnu težnju za savršenstvom. Ovakav način razmišljanja može dovesti do pojave depresije i čak i do samoubojstva.

Stručnjaci posebno apeliraju na institucije, kao što su škole i fakulteti, ali i na sve ostale koji utječu na mlade ljude da pokušaju smanjiti pritisak na njih.

Na takav način će se smanjiti i natjecanje među pojedincima i osjećaj da uvijek moraju biti savršeni.

Možda će vas zanimati

Biljke i životinje

Zanimljivosti o mačkama mogu nas ne samo zabaviti, nego i proširiti naše znanje o ovim misterioznim i neodoljivim životinjama. Mačke su odavno zauzele posebno...

Veliki znanstvenici

Kada nam na pamet padnu najpoznatiji izumi Nikole Tesle, često nas zapljusne val znatiželje i divljenja prema ovom vizionaru čiji radovi i danas rezoniraju...

Arheologija i paleontologija

Zamislite ovo: anatomija, to čudesno područje koje nas vodi u najskrivenije kutke našeg bića. Možda vas sjećanja odvedu u dane srednje škole, s rukavicama...

Arheologija i paleontologija

U srcu Mezoamerike, Teotihuacan, ogromna urbana sredina, procvjetala je odvojeno od kasnije aztečke civilizacije, nastanjujući centralni Meksiko između 100. pr. Kr. i 800. n....