Connect with us

Znanost

Mladi sve više teže za savršenim izgledom

Foto: Pixabay

Psihologija

Mladi sve više teže za savršenim izgledom

Težnja za savršenstvom nikad nije bila veća.

Moderno društvo i ubrzani stil života sve više ostavljaju negativne posljedice, pogotovo kada se radi o mladim ljudima koji sve više osjećaju pritisak da moraju biti savršeni, bilo da se radi o fizičkom izgledu ili zanimanju.

Znanstvenici s University of Bath i York St John su u svojoj studiji otkrili kako se posljednjih 30 godina broj mladih koji su opsjednuti fizičkim izgledom i željom za savršenstvom povećao za 30%.

Istraživanjem je obuhvaćeno razdoblje od 1989. do 2017. Stručnjaci su analizirali podatke dobivene od 40 000 studenata s američkih, britanskih i kanadskih sveučilišta. Za 33% se povećao broj mladih koji smatraju da njihova okolina previše traži od njih i da su drugi ljudi preoštri prema njima.

Razlog ovakvog razmišljanja se, prema znanstvenicima, krije u utjecaju neoliberalne ekonomije. Naime, neoliberalizam naglašava individualizam i prisiljava mlade da se natječu jedni protiv drugih. Dolazi do povećanja pritiska od strane roditelja i okoline da se upišu na najbolje fakultete i da dobiju dobro plaćene poslove.

Kao odgovor na sve te pritiske, mladi pokušavaju biti što savršeniji, što posebno pokazuju na društvenim mrežama.
Voditelj studije dr. Tom Curran smatra kako mladi pokušavaju pronaći načine da se nose s velikim očekivanjima.

Za 10% se povećao i broj mladih koji su previše kritični prema sebi i drugima i onih koji su razvili iracionalnu težnju za savršenstvom. Ovakav način razmišljanja može dovesti do pojave depresije i čak i do samoubojstva.

Stručnjaci posebno apeliraju na institucije, kao što su škole i fakulteti, ali i na sve ostale koji utječu na mlade ljude da pokušaju smanjiti pritisak na njih.

Na takav način će se smanjiti i natjecanje među pojedincima i osjećaj da uvijek moraju biti savršeni.

 

Nastavi čitati
Advertisement
Možda vas zanima...
1 komentar

1 komentar

  1. Josip

    9 siječnja, 2018 kod 10:52 am

    Ja ne želim biti savršen… Ali jesam!

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Više u Psihologija

Popularno

Pratite nas na Fejsu

Na Vrh