Pratite nas

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Matematika i Ekonomija

Mladi žele dobiti diplome i napustiti roditeljski dom

Dva istraživača s University of Santiago de Compostela (USC) istražila su vezu između tinejdžerskih ciljeva i društveno neprihvatljivog ponašanja.

Rezultati su pokazali da je glavni cilj mladih ljudi završiti obrazovanje i napustiti obiteljski dom. Oni izrazito protudruštveni najviše cijene popularnost među ostalima. “Najvažniji ciljevi mladih povezani su s napuštanjem kuće, poslom i obrazovanjem – odnosno s završavanjem školovanja i postizanjem akademskog uspjeha”, kaže istraživačica Laura López Romero koja je s Estrellom Romero napisala ovu studiju.

“Nedruštveni ciljevi su prijevara, krađa i zaobilaženje pravila i zakona, ali ne kao sredstvo postizanja nečeg, nego zbog počinjanja nečeg lošeg. Drugim riječima, sudjelovanje u takvom ponašanju cilj je sam po sebi jer im to dopušta da budu društveno priznati te da uspostave takav identitet i reputaciju, koja im potom daje popularnost među ostalima”, kaže López Romero.

Cilj je ove studije, koja je objavljena u Spanish Journal of Psychology, promotriti kako su strukturirani ciljevi mladih te kako su oni povezani s nesocijalnim ponašanjem. Temeljena je na upitniku koji je podijeljen 488 sudionika između 12 i 18 godina u 6 javnih škola u Galiciji. Studenti su morali odrediti važnost svakom od svojih ciljeva koristeći ljestvicu od 6 stupnjeva. “Onda smo analizirali upletenost mladih u društveno neprihvatljivo ponašanje”, ističu stručnjaci. Na tim je podacima temeljena ova studija. Istraživači su također promotrili ulogu spola na vezu između ovih ciljeva i društveno neprihvatljivog ponašanja.

Utjecaj spola
Od ukupnog broja intervjuiranih tinejdžera, 233 (47.8%) su bili dečki i 254 (52.2%) su bile djevojčice. “Uočili smo klasičnu razliku među njima. Djevojke su stavljale veću važnost na ciljeve povezane s učenjem i odnosima unutar obitelji, dok su dečki imali ciljeve koji su bili bliži društveno neprihvatljivom ponašanju ili su povezani s uspjehom u sportu”, objašnjava López Romero.

Jedini faktor koji je bio stalan je cilj u vezi napuštanja doma. “Obje su grupe bile jednake u nastojanjima da dobiju samostalnost i slobodu”, kaže stručnjakinja.

Izvor: Spanish Foundation for Science and Technology

Možda će vas zanimati

Energija i gorivo

Kako nastaje nafta? Ovo pitanje otvara vrata u fascinantni svijet geoloških procesa nafte i tajanstvenog putovanja koje sirova nafta prolazi tijekom milijuna godina prije...

Biljke i životinje

Zašto pčele proizvode med? Možda mislite da znate odgovor, ali istina je daleko zanimljivija nego što biste mogli zamisliti. Pčele medarice, te neumorne radilice...

Arheologija i paleontologija

Tijekom neolitičkog razdoblja, od oko 9.000. godine prije Krista do 3.000. godine prije Krista, svijet je bio potpuno drugačiji. S razvojem poljoprivrede, nomadska društva...

Planete i mjeseci

Jupiter je najstariji i najveći planet u našem Sunčevom sustavu, često najsjajniji na noćnom nebu poslije Venere. Znanstvenici ga prate još od prvih teleskopa....