Pratite nas

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Zdravlje i Medicina

Mogu li komplikacije tijekom trudnoće biti povezane sa srčanim problemima i moždanim udarom trudnice kasnije u životu?

Foto: Pixabay

Komplikacije tijekom trudnoće, povezuju se sa povećanim rizikom razvoja srčanih bolesti kasnije u životu majke. Komplikacije uključuju spontani pobačaj, preeklampsiju, gestacijski dijabetes i prijevremeni porođaj.

Osim navedenih komplikacija, čini se i da ostali faktori koji su povezani s plonošću i trudnoćom, također doprinose razvoju kardiovaskularnih bolesti. Navedeni faktori uključuju: rani početak menstruacije, uporaba kombinirane oralne kontracepcije, sindrom policističnih jajnika i rana menopauza.

S druge strane, rezultati istraživanja ukazuju da dulji period dojenja djeteta smanjuje rizik od nastanka kardiovaskularnih bolesti.

Već su i prethodna istraživanja upućivala na to da određeni rizični faktori kod žena mogu povećati rizik od nastanka kardiovaskularnih bolesti i moždanog udara. Problem je nedostatak dokaza koji bi pokrijepili takve sugestije kao i primjena takvih saznanja u javnom zdravstvu.

Zbog svega navedenog, tim britanskih znanstvenika je pretražio relevantne baze podataka radi objavljivanja uputa za sistematske preglede. Cilj je bio i objava metaanaliza koje su pokazivale povezanost između reproduktivnih čimbenika i naknadnog rizika od kardiovaskularnih bolesti.

Na što ukazuju rezultati?

Metaanaliza je uključivala 32 recenzije, procjenjujući čimbenike rizika tijekom razdoblja od 7-10 godina.

Rezultati ukazuju da čimbenici, poput rane menarhe, uporaba kombinirane kontracepcije, sindrom policistični jajnika, pobačaj, preeklampsija, dijabetes, prijevremeni porođaj te niska porođajna masa povećavaju rizik za razvoj kardiovaskularnih bolesti čak i do 50%. Osim toga, preeklampsija povezana sa četverostrukim rizikom od zatajenja srca.

Nije pronađen povećan rizik za razvoj kardiovaskularnih bolesti kod žena koje su koristile kontracepciju koja je sadržavala samo progesteron.

Znanstvenici koji su proveli istraživanje navode da podatke treba uzeti s oprezom jer se radi o isključivo promatračkim čimbenicima. Kod pacijentica nije bilo moguće ustanoviti obiteljsku anamnezu, genetiku, razine kolesterola i sličnih parametara.

Ipak, zaključak istraživanja je da bi se reproduktivna dob, zajedno sa ostalim navedenim faktorima trebala uzeti u svrhu izrađivanja smjernica za pravovremeno otkrivanje kardiovaskularnih bolesti te procjene njihova rizika.

Možda će vas zanimati

Znanost

Otkrivena neugodna povezanost

Wellness i prehrana

Znanstvenici s britanskog Sveučilišta u Warwicku proučavali su blagotvorne učinke jagoda na kardiovaskularno zdravlje ljudi, osobito na to kako jagode mogu spriječiti razvoj bolesti...

Wellness i prehrana

Izgleda da unošenje 250 kalorija manje dnevno uz umjerenu tjelovježbu donosi veće benefite od same tjelovježbe za starije, pretile osobe. Utvrđeno je da se...

Zdravlje i Medicina

Medicinski fakultet u Coloradu je nastojao provjeriti postoji li povezanost genetike i debljanja kod korištenja kontracepcije. Iako je problem dobivanja mase pri korištenju kontracepcije...