Connect with us

Znanost

Energija i gorivo

Mogu li protočne baterije zamijeniti dizelske generatore?


U zabačenim dijelovim Kanade, točnije Ontariju, trenutno se traži tehnologija koja bi zamijenila dizelske generatore.

5639254684_f031d72b7e_b

(Credit: 807th Medical Command/Flickr)

Trenutačno raste potražnja za tehnologijom koja bi zamjenila dizelske generatore čija upotreba ne zadovoljava potrebe stanovnika u zabačenim predjelima Ontarija. Naime, dizelski generatori oduvijek imaju problema poput prekida u radu samog generatora i naravno cijene pogonskog goriva. Budući da je uza sve mane dizelski generator ipak jedini izvor električne energije, stanovnici Ontarija nemaju izbora nego koristiti ovu tehnologiju.

Današnje korištenje obnovljivih izvora energije nije opcija i budući da obnovljivi izvori energije poput vjetrenjača i solarnih panela ovise o vremenskim prilikama, kao takvi nisu pogodni za uporabu bez pouzdanih sistema za skladištenje energije. Zbog tog problema tehnologija skladištenja energije danas se naziva “svetim gralom” obnovljivih izvora energije.

No, rješenje je ipak na pomolu. Rudarska tvrtka American Vanadium tvrdi da je rješenje pronašla u protočnim baterijama napravljenim od malo poznatog metala vanadija. Iako se trenutno eksperimentira sa nekoliko materijala poput kadmija i litija, stručnjaci iz American Vanadiuma misle kako su baterije od vanadija bolje rješenje zbog trajnosti i pozdanosti, kao i mogućnosti jeftine proizvodnje pošto svjetski resursi vanadija prelaze 63 milijuna tona.

Protočna baterija neobična je zbog toga što je glavnina elektrolitske mješavine, u ovom slučaju vanadija i sumporne kiseline, smještena u različitim spremnicima. Kada se baterija puni odnosno prazni, elektroliti se pumpaju kroz reaktor koji sadrži elektrode koje se ne troše. Baterija nije napravljena od toksičnih materijala, pa ne predstavlja problem pri zbrinjavanju nakon upotrebe, što je još jedna njena velika prednost.

American Vanadium je također nedavno kupio zemljište u Nevadi na kojem planiraju kroz sljedećih 18 mjeseci napraviti otvoreni rudnik za iskopavanje vanadija. Do tada će ga uvoziti, te se nadaju da će ubrzo izaći na tržište s ovom tehnologijom. Baterije potencijalno imaju veliku budućnost uzimajući u obzir da je ova tvrtka ukjučena u razvoj “off-grid” sustava u New Yorku, vrlo traženog nakon uragana Sandy koji je bez električne energije ostavio 8.2 milijuna ljudi i tako napravio 10-20 milijardi dolara štete u poslovanju.

Izvor: ScientificAmerican

14 komentara

14 Comments

 1. Amir Alibabic

  rujan 26, 2013 kod 12:38 pm

  Ne mogu.

 2. Stipo Kasalo

  rujan 26, 2013 kod 12:45 pm

  Mogu

 3. Marko Bursik

  rujan 26, 2013 kod 12:47 pm

  ne

 4. Petar Radic

  rujan 26, 2013 kod 12:57 pm

  Mogu, ne sad jer je tehnologija ograničena..

 5. Almir Bajrovic

  rujan 26, 2013 kod 1:03 pm

  Ma mogu 100%. Samo jos uvijek nije Eliti u interesu

 6. Jasmin Hibić

  rujan 26, 2013 kod 1:32 pm

  Prema datom opisu ovo nije “baterija” nego doslovce reaktor, a najbolje riješenje za Kanadu su kogeneracijski generatori odnosno uređaji koji uz njima toliko potrebnu električnu energiju proizvode jednako potrebnu toplotnu. Razmišljao sam dosta dugo i o paraleli npr. pretvaranja električne energije u mehaničku gdje je moguć i reverzibilan proces, i tu reverzibilnost sam teoretski pokušao primjeniti na klima uređaju (princip – dajem energiju dobijam hlađenje, obrnut princip – dajem hladan okolni zrak dobijam energiju) ali nažalost po meni je to za sada nemoguće napraviti mada ne sumnjam da će se možda jednoga dana i na taj način proizvoditi električna energija.

  • Amir Alibabic

   rujan 26, 2013 kod 5:50 pm

   To o cemu si ti razmisljao su vjetrenjace.

  • Jasmin Hibić

   rujan 26, 2013 kod 5:52 pm

   Mislite na Don Kihotove vjetrenjače, ili na prave gdje se snaga vjetra kroz mehanički rad putem generatora pretvara u električnu? 🙂

 7. Slavko Jakubec

  rujan 26, 2013 kod 3:19 pm

  to je gotova stvar

 8. Mirad Hadžiahmetović

  rujan 26, 2013 kod 3:58 pm

  Vrijeme je da se proizvedu jeftine baterije. Litijum je preskup.

 9. Branko Jermanis

  rujan 26, 2013 kod 4:41 pm

  Ima jedno prastaro rješenje… Aktivno vapno CaO i voda stvaraju gašeno vapno Ca(OH)2 . Proces oslobađa oko 1 kWh energije na 4 kg tvari. Proces je reverzibilan (uz 600 °C). Jedini je problem velika lužnatost, koja je opasna uz vodenu paru, ali se to da tehnički rješiti. I solarna energija i energija vjetra se neograničeno mogu tako spremiti.

 10. Goran Arežina

  rujan 26, 2013 kod 5:51 pm

  ma, seru….

 11. Branko Jermanis

  rujan 27, 2013 kod 12:34 am

  Ima još jedno rješenje (posebno za hladnu Kanadu), koje je Nikola Tesla predlagao 1931. godine. Svaka rupa u dubini od oko 1 km, se može pretvoriti u izvor energije. Njegova je ideja da se spusti jedna šira cijev i jedna uža cijev. Užom se spušta voda, a u široj se stvori vakuum sa pumpama na površini i vraća vodena para. Na vanjskom dijelu treba biti izmjenjivač topline (hladni dio). Kako voda ovisno o stupnju vakuuma isparava na nižoj točki od standardnih 100 °C, može se postići dovoljna razlika u tlakovima. Turbine (Tesline, sa okruglim pločama) naprave ostalo i lako se povežu sa njegovim trofaznim generatorima. Postoji i crtež sa detaljima u tom članku iz 1931. godine. Mislim da bi se svaka stara naftna bušotina mogla preurediti u izvor energije… Rusi su bušili i do 4 km dubine… A kako je to istovremeno i fantastično uzemljenje, moguće je jednostavno slati energiju bez žica. Za manje sustave je dovoljna Teslina spiralna zavojnica i prijenos preko jedne žice (metalne jezgre koje se uštede na transformatorima, bolje je upotrijebiti za izradu postrojenja)…

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Više u Energija i gorivo

Popularno

Advertisement

Pratite nas na Fejsu

Na Vrh