Pratite nas

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Robotika

Mogu li se seks roboti hakirati da vas ubiju?

Novo doba hakerskih meta.

Ako ste sretni što vrijeme u kojem živite nudi tehnološki napredak u vidu seks robota, možda biste trebali načas razmisliti o tome. Svi znamo da sve što je online – teoretski je prikladno za hakiranje. No, je li u pitanju samo paranoja ili ozbiljan problem vremena koje dolazi? Pogledajmo što kažu stručnjaci.

Predavač cyber sigurnosti dr. Nick Patterson sa Sveučilišta Deakin izjavio je kako “hakeri mogu hakirati robota ili robotski uređaj te preuzeti na sebe punu kontrolu nad vezama, rukama, nogama i drugim pričvršćenim alatima, koji u nekim slučajevima mogu biti noževi ili uređaji za zavarivanje.”

Često možemo čuti o mogućnostima hakiranja telefona i računala, ali preuzimanje kontrole nad seks lutkom nam je još novost. Možda zvuči bizarno ili nerealno, ali čim se neki oblik tehnologije spaja na internet, hakiranje postaje realna opcija. Patterson je nastavio pojašnjavanje: “Jednom kad je robot hakiran, haker ima punu kontrolu i može izdavati upute. Roboti bi se apsolutno mogli koristiti za obavljanje fizičkih akcija, bilo za povoljan scenarij ili za nanošenje štete”.

Ipak, postoji i pogled s druge strane koje je pojasnio stručnjak za cyber sigurnost Jason McNew. On uvjerava da, iako je tehnički moguće hakirati takvog robota, trenutačna ograničenja tehnologije jedne seks lutke znače da za sada to još uvijek ne bi predstavljalo pretjeranu opasnost. “Robot od 52 kilograma prekriven silikonom ne može fizički biti u stanju nanijeti preveliku štetu”, kaže McNew. “Posjetite YouTube i potražite robote koji hodaju na dvije noge. Pogledajte kako su samo teški, nezgrapni, ružni i skupi s današnjom tehnologijom.”

“Činjenica je da je sve što vam treba jest robot koji ima interakciju s ljudima na njihovom radnom mjestu ili u njihovom domu. Ne mora se raditi nužno o seks robotu”, tvrdi računalni analitičar Graham Cluey.

Prošlog je mjeseca tvrtka za cyber sigurnost IOActive objavila svoj izvještaj o sigurnosnim nedostacima kućnih robota i vjerojatnosti da budu hakirani. Otkrili su, između ostaloga, i to kako bi hakirani roboti mogli čak snimati audio i video snimke te ih slati na vanjski server.

Za kraj je i tehnološki magnat Elon Musk dolio malo ulja na vatru kad je nedavno naveo kako umjetna inteligencija predstavlja veliku prijetnju čovječanstvu: “Cijelo vrijeme zvonim za uzbunu, no sve dok ljudi ne vide robote kako idu ulicom ubijajući druge ljude neće znati kako da reagiraju, jer sve to danas djeluje tako nestvarno”.

Izvor: IFL Science

 

 

Možda će vas zanimati