Pratite nas

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Društvene znanosti

Mona Lisa

Portret Mona Lise, također poznat kao La Gioconda, prikazuje suprugu Francesca del Giocondo; Ova slika je u vlasništvu je Francuske vlade te se nalazi se na zidu Louvrea u Parizu. Figura žene, odjevene u fiorentinskom stilu toga doba sjedi u planinskom krajoliku, te predstavlja izvanredan primjer Leonardove sfumato tehnike.

Enigmatski izraz Mona Lise daje portretu sveopću slavu. To je vizualni prikaz ideje o sreći i taj je pojam sreće bio središnji motiv portreta: to je ideja koja čini djelo takvim idealom. Priroda krajolika također igra ulogu. U ovom prostoru živi čovjek: postoji cesta i most.

Slika je bila jedan od prvih portreta koji je prikazivao osobu pred imaginarnim krajolikom, a Leonardo je bio jedan od prvih slikara koji je koristio zračnu perspektivu. Misteriozna žena je prikazana kako sjedi u otvorenoj lođi, iza nje se prostire krajolik do ledenih planina. Senzualne krivulje ženske kose i odjeće, stvorene kroz sfumato, odzvanjale su u valovitim zamišljenim dolinama i rijekama iza nje. Nejasni obrisi, graciozan lik, dramatični kontrast svjetla i mraka i opći osjećaj smirenosti karakteristični su za Da Vincijev stil. Osjećaj cjelokupnog sklada postignutog na slici, naročito očitovan u slabašnom osmijehu žene, odražava ideju veze između čovječanstva i prirode.

U Mona Lisi, pojedinac, istodobno predstavlja vrstu: portret nadilazi društvena ograničenja i stječe univerzalno značenje. Leonardo je stvorio novu formulu, istodobno monumentalniju i živopisniju od njegovih prethodnika. Prije njega portreti nisu imali nikakve tajne; umjetnici su samo predstavljali vanjski nastup bez ikakve duše, ili, ako su pokazali dušu, pokušali su ju izraziti gestama, simboličkim objektima ili natpisima. Mona Lisa  je živa enigma: duša je tu, ali nedostupna.

Zanimljive činjenica o ovome Mona Lisi

Živjela je s Francoisom I., Louisom XIV i Napoleonom 

Iako je da Vinci počeo raditi na svom remek-djelu još dok je živio u svojoj rodnoj Italiji, nije ga završio sve dok se nije preselio u Francusku na zahtjev kralja Francoisa I. Francuski kralj izložio je sliku u palači Fontainebleau gdje je ostala stoljećima. Louis XIV izložio ju je u palači Versailles, a na početku 19. stoljeća, Napoleon Bonaparte je zadržao sliku u svom boudoiru.    

Ona ima svoju sobu u muzeju Louvre u Parizu 

Nakon što je Louvre pokrenuo četverogodišnju obnovu od 6,3 milijuna dolara u 2003., slika sada ima svoju sobu. Stakleni stropovi omogućuju prirodno osvjetljenje, dok je kućište zaštićeno od nehrđajućeg čelika te održava kontroliranu temperaturu od 43 stupnja F.   

Jackie Kennedy ju je pozvala u goste

Tijekom stoljeća, francuski dužnosnici rijetko su dopustili da slika napusti muzej. Međutim, kad je prva dama Jackie Kennedy pitala može li slika posjetiti SAD, složio se francuski predsjednik de Gaulle. “Mona Lisa” nastupila je u Nacionalnoj galeriji umjetnosti u Washingtonu D.C., a zatim u Metropolitan Museum of Arts u New Yorku. 

Postala je poznata zbog krađe 

Iako je u umjetničkom svijetu slika uvijek bila priznato remek-djelo, sve dok nije  ukradena u ljeto 1911., nije privukla pažnju javnosti. Novine su širile priču o zločinu diljem svijeta.

Picasso je bio pod sumnjom za krađu 

Tijekom istrage, policijske vlasti su otišle toliko daleko da dovode u pitanje poznate umjetnike kao što Pablo Picasso. Oni su nakratko uhitili pjesnika Guillaumea Apollinairea, koji je jednom rekao da se slika treba spaliti. Njihove sumnje pokazale su se neutemeljenima. 

Ona prima poštu 

Budući da je slika prvi put stigla u Louvre 1815. godine, “Mona Lisa” je dobila mnogo ljubavnih pisama i cvijeća od štovatelja. Čak ima i vlastiti poštanski sandučić. 

Nisu svi fanovi 

Razni vandali pokušali su naštetiti da Vincijevu famoznom remek-djelu, a 1956. godine bila je posebno loša godina. U dva odvojena napada, jedna osoba je bacila kiselinu na sliku, a druga je na nju bacila kamen. Šteta je slaba ali ipak vidljiva. 

Ne može se kupiti ili prodati

Slika se ne može kupiti ili prodavati u skladu s francuskim zakonom o nasljeđivanju. Kao dio zbirke Louvre, “Mona Lisa” pripada javnosti, a njihova srca pripadaju njoj.

Možda će vas zanimati

Biljke i životinje

Zašto pčele proizvode med? Možda mislite da znate odgovor, ali istina je daleko zanimljivija nego što biste mogli zamisliti. Pčele medarice, te neumorne radilice...

Planete i mjeseci

Teraformiranje Marsa već dugo intrigira znanstvenike i entuzijaste, a ideja da Crveni planet postane naš drugi dom postaje sve realnija. Zamislite život na Marsu,...

Planete i mjeseci

Jupiter je najstariji i najveći planet u našem Sunčevom sustavu, često najsjajniji na noćnom nebu poslije Venere. Znanstvenici ga prate još od prvih teleskopa....

Arheologija i paleontologija

Kako nastaju fosili? Ovo je pitanje koje budi znatiželju mnogih ljubitelja prirode i povijesti. Fosili su čudesni prozori u prošlost, pružajući nam uvid u...