Pratite nas

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Monstruozni izvor topline odgovoran za aktivnost antarktičkih vulkana konačno otkriven

Jeste li znali da je zapadna Antarktika najveće vulkansko mjesto na Zemlji? Nakon nedavnog i izvanrednog otkrića, znanstvenici su shvatili da postoji više vulkana koji spavaju pod kolosalnom ledenom pločom nego igdje drugdje – pa odakle dolazi sva ta toplina?

Postoji više načina generiranja magme, vulkanskog goriva, ali znanstvenici se nisu mogli složiti oko toga što točno uzrokuje topljenje svih tih stijena. Sada, prema istraživanju u časopisu Journal of Geophysical Research: Solid Earth, gotovo je sigurno da se radi o vrućoj točki, čudovišnim uzlaznim oblacima materijala Zemljinog plašta koji peku koru i rađaju vulkane.

Teorija oblaka od materijala plašta (eng. mantle plume) vodeća je ideja posljednjih 30 godina, ali sve dosad sam „oblak“ nije bio identificiran, samo teoretiziran na temelju aktivnosti na površini. Mnogi ljudi jednostavno nisu mogli vjerovati da, ako postoji gigantski oblak ili izvor – poput onih koji su viđeni ispod Yellowstonea, Islanda ili Havaja – onda najveća ledena ploča na svijetu ne bi nikad narasla do takve izvanredne veličine.

Sada, koristeći se kombinacijom tehnika, tim iz NASA-inog Laboratorija za mlazni pogon (JPL) oslikao je detaljnu sliku vatrene fontane po prvi put.

Za ovaj tip znanstvenog detektiranja, normalno se koriste seizmički valovi. Oni putuju različitim brzinama i pod različitim kutovima kroz različite materijale i na osnovi samo ove informacije, geoznanstvenici mogu prilično precizno odrediti što se događa pod njihovim nogama.

No, debljina Antarktičke ledene ploče i mnogo statističke buke značili su da tehnika nije bila pouzdana koliko je mogla biti. Umjesto toga, tim je odlučio pogledati samu ledenu ploču.

Zahvaljujući pozornosti koju je zapadna Antarktika zaslužila preko klimatskih znanosti, poznato je s visokim stupnjem preciznosti koliko se brzo njeni različiti dijelovi tope. Koristeći se kompleksnim numeričkim modelom, JPL-ov tim je otkrio da se topi dovoljno konzistentno da se ispod nje skriva užareni materijal iz unutrašnjosti.

Lokacija toplinskog izvora. Foto: NSF

U Sjedinjenim Državama tok toplinske energije prema gornjoj kori je oko 50 milivata po kvadratnom metru u područjima gdje nema vulkanske aktivnosti. Ispod Yellowstona, radi se o razumno većoj brojci, u prosjeku oko 200 milivata po kvadratnom metru. Ispod područja Marie Byrd Land na zapadnoj Antarktici, koje ima sumnjivo kupolasti oblik, tok je oko 150-180 milivata po kvadratnom metru.

Doista, ovaj dio južnog kontinenta pokazuje brzinu taljenja koja je viša od uobičajene, a seizmičko snimanje sugerira da pukotina, ili procijep u kori – poput one u afričkoj Velikoj rasjednoj dolini – omogućava prolaz viška topline iz plašta. Samo bijesni oblaci iz dubine Zemlje mogu pružiti adekvatno objašnjenje.
Oni su nastali prije 50 do 110 milijuna godina, i vjerojatno su tijekom vremena pogonili brojne vulkane na ledu. Drevna peć je konačno otkrivena.

31 komentar

1 komentar

 1. Čemu Oklagija

  9 studenoga, 2017 u 4:11 pm

  Da znam… Brdo eurodizela xD

 2. Čolić Senad

  9 studenoga, 2017 u 4:13 pm

  Opet se Bake skriva??? Pa do kad brate Bake???!!!

 3. Dominik Tucić

  9 studenoga, 2017 u 4:19 pm

  Nacistička vojna baza ☺

 4. Dinko Olujić

  9 studenoga, 2017 u 4:51 pm

  Ja pomislio grof Drakula…s obzirom na naslov.

 5. Sandra Prenc

  9 studenoga, 2017 u 4:53 pm

  Hladan oklop, vruće srce

 6. Mladen Hopi

  9 studenoga, 2017 u 5:12 pm

  Nema ništa bez Boga.

 7. Ognjen Žegarac

  9 studenoga, 2017 u 5:13 pm

  Dakle, “globalno zatopljenje koje uzrokuje topljenje leda” je obični mit?

 8. Samir Dzaferovic

  9 studenoga, 2017 u 6:48 pm

  Vreba vase izmisljanje i budalastina sto stavljate gluposti

 9. Adnan Atko Palic

  9 studenoga, 2017 u 6:54 pm

  Da nije bosanski bolji život

 10. Saša Reljić

  9 studenoga, 2017 u 6:59 pm

 11. Julija Bašić

  9 studenoga, 2017 u 9:03 pm

  Kriju se baze

  • Dino Alberini

   11 studenoga, 2017 u 6:28 am

   Ne kriju se. Samo moraš kampirati vani jer znanstvenici unutra imaju posla

 12. Julija Bašić

  9 studenoga, 2017 u 9:04 pm

  Tamo je zabranjena zona

 13. Edi Vaki

  9 studenoga, 2017 u 10:23 pm

  Čudovište koje pajki 2. miljuna godina.

 14. Jadranka Maric

  10 studenoga, 2017 u 9:25 am

  …..ali …. sta to vreba…… ???? … 🙂

 15. Antonio Dombi Zin

  10 studenoga, 2017 u 10:12 am

  Todorić… Ups našli su ga

 16. Mario Juras

  10 studenoga, 2017 u 12:32 pm

  Arktički supak

 17. Josip Jurjević

  10 studenoga, 2017 u 12:47 pm

  Krije se klickbait.

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Možda će vas zanimati

Svemir

NASA je konačno uspješno lansirala megaraketu s Cape Canaverala na Floridi. Riječ je o Artemis 1 misiji koja je odgađana nekoliko puta zbog problema...

Svemir

Bivši NASA-in astronaut James McDivitt, koji je vodio Gemini IV i Apollo 9 misije, preminuo je 13. listopada. McDivitt imao je 93 godine, a...

Svemir

Međunarodna svemirska postaja (ISS) postoji više od dva desetljeća, a od svog lansiranja 1998. godine, ugostila je više od 200 astronauta i pomogla nebrojenim...

Svemir

Inženjeri američke svemirske agencije NASA dovršili su otvaranje ogromnog, glavnog zrcala svemirskog teleskopa James Webb. Taj manevar posljednji je korak dvotjedne faze postavljanja opservatorija...

Oglašavanje