Connect with us

Znanost

Foto: Morski pas Port Jackson/Wikimedia Commons/ Izvor: IFL Science

Biljke i životinje

Morski psi imaju najbolje prijatelje


Predatori iz morskih dubina su katkad druželjubiva bića.

Morski psi najčešće nemaju reputaciju slatkih, umiljatih i prijateljski nastrojenih životinja. Nova studija nam je otkrila da neki morski psi pokazuju sklonost za druženjem s drugim morskim psima, a ti odnosi mogu trajati godinama.

Znanstvenici koji su proučavali društvene interakcije Port Jackson vrste morskih pasa, jedne od najčešćih viđenih vrsta Južne Australije, koristili su analizu društvenih mreža kako bi bolje razumjeli njihov društveni život. Otkrića su bila zanimljiva.

“Jedna od uzbudljivih stvari o ovom istraživanju jest to da smo saznali kako velike združene jedinice koje morski psi formiraju u sezoni parenja nisu slučajni skupovi”, napisao je autor studije Culum Brown u priopćenju. “Ovi morski psi se vole družiti s drugim jedinkama koje su slične njima.”

Proučavanje ponašanja velikih morskih bića ne može biti pretjerano lagano jer je potrebno približiti se, a ponekad to nije idealno kad subjekt promatranja ima više zubi od vas. Port Jackson morski psi, međutim, su manji morski psi koji migriraju svake godine od zaljeva Jervis u New South Walesu do Tasmanije. Vraćaju se u zaljev Jervis svake godine za sezonu parenja pa su znanstvenici označavali morske pse i koristili analizu socijalnih mreža, kao i akustične prijemnike zasađene u morskom dnu, kako bi ih pratili u navedenim razdobljima.

Koristeći ta pomagala, znanstvenici su mogli vidjeti koji su se morski psi zajedno družili i koliko dugo. Njihovi rezultati, objavljeni u časopisu Royal Society Open Science, pokazali su da kad se morski psi ponovno vrate na mjesta parenja, to čine s impresivnom točnošću. Također se pokazalo da su odlučivali provoditi vrijeme s jednim te istim jedinkama – obično iste veličine i spola kao što su oni – iz godine u godinu.

“Mužjaci i ženke se vraćaju na isti kameni greben svake godine, što je neuobičajeno za te životinje, ali to znači da ovi morski psi uspostavljaju dugoročne odnose tijekom mnogih godina”, rekao je koautor studije Jo Day iz zoološkog vrta Taronga.

“Ovo istraživanje baca drukčije svjetlo na društveno ponašanje i obrasce kretanja morskih pasa općenito i pomoći će izbaciti stigmu ‘bezumnih ubojica’ koja često prati ta fascinantna stvorenja“, rekao je Brown.

Znanstvenici se nadaju da će to, kao i druge nedavne studije, poput one prošlogodišnje (koja je otkrila da morski psi imaju svoje osobnosti), dovesti do promijenjene percepcije prema tim životinjama. Uostalom, kako bi oni mogli biti najopasnija stvorenja kad se sjetimo ljudi?

Negdje, nešto nevjerojatno čeka da bude otkriveno.

2 komentara

2 Comments

  1. Tomislav Tomic

    rujan 14, 2017 kod 7:05 pm

    after the announcement of this post my first intent was to “stop following this page” but I will follow you only to fuck you

  2. Deni Pejaković

    rujan 15, 2017 kod 1:16 am

    Blago njima…

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Više u Biljke i životinje

Popularno

Advertisement
Advertisement

Pratite nas na Fejsu

Na Vrh