Pratite nas

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Biljke i životinje

Morski psi usred jakog stresa – povraćaju

Svatko se nosi sa stresom na svoj način

Svima najdraži mesožderi iz morskih dubina imaju jako neobičnu tjelesnu reakciju na stres.

Austin Gallagher, pomorski biolog, bio je na brodu u Florida Keysu kad je zajedno sa svojim timom ulovio tigrastog morskog psa. Životinju duljine 8 metara su ulovili kako bi ju označili satelitskim tragačem.

Povraćanje različitih sadržaja

Gallagher je obilazeći oko psa za uzimanje potrebnih mjera doživio nešto jako neobično. Odjednom je došlo do snažne eksplozije iz usta životinje i izbacivanja perja. Morski pas je upravo pred njim ispovraćao oko dvadeset centimetara dugo perje.

Gallagher je rekao medijima da nije mogao vjerovati svojoj sreći. Čuo je i prije da morski psi povraćaju kad su u visokostresnim situacijama, ali nije nikada imao priliku to vidjeti.

Morski psi ne povraćaju samo hranu – oni katkad povrate čitav svoj želudac. To je prije nekoliko godina zabilježeno  da se dogodilo plavom morskom psu na obali Provincetowna u Massachusettsu.

Zašto se morskim psima to događa? Neki morski psi su proždrljivi pa gutaju sve na što naiđu. Na popisu se nađu i stvari koje nisu probavljive. Zna tu biti perja ptica, školjki, jastogovih kliješta, kornjačinog oklopa, itd.

Ako se ta životinja nađe u situaciji velikog stresa, bilo da je nasukana na plaži ili uhvaćena u ribarsku mrežu, instinktivna reakcija je izbaciti hranu koju je teško probaviti.

Objašnjenja

“Možda im je onda lakše pobjeći s praznim želucem”, rekao je za medije Neil Hammerschlag sa sveučilišta u Miamiju.

Zmije, koje su također napadači, poznate su isto po tome da povraćaju velike obroke ako dožive stres odmah nakon jela.

“To je samo normalna reakcija na stres”, tvrdi Gregory Skomal, znanstvenik iz Massachusetts Marine Fisheries. “Baš kao što gravidna ženka morskog psa, ako se zapetlja u ribarske mreže, abortira fetus”.

Zašto im, pak, zna ispasti cijeli želudac? To je, naime, način na koji čiste želudac od neprobavljivih čestica, parazita te sluzi. Slično se ponaša i raža. Morski psi i raže takvo što lako prežive i uspješno vrate želudac na mjesto za manje od jedne sekunde.

Možda će vas zanimati

Biljke i životinje

Istraživači su kao glavni razlog pada populacije naveli pretjerani izlov.

Psihologija

Povećani stres kod muškaraca i njihova sklonost prema punijim ženama međusobno su povezani, navodi se u jednom članku objavljenom u časopisu PLoS ONE. Viren...

Psihijatrija

Istraživanja povezuju usamljenost s brojnim disfunkcionalnim imunološkim reakcijama, što nas navodi na zaključak da je usamljenost potencijalno opasna za zdravlje. Istraživači su otkrili da...

Bakterije i virusi

Prema istraživanju objavljenom u časopisu Brain, Behavior and Immunity, stres može promijeniti ravnotežu bakterija koje prirodno žive u crijevima. “Ove bakterije utječu na imunološku...