Pratite nas

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Inženjerstvo

Motorola i General Motors stvaraju policijski automobil budućnosti

Motorola Solutions, jedna od vodećih svjetskih tvrtki koja se bavi razvitkom tehnologije za sigurnu komunikaciju, nedavno je predstavila novi ušminkani policijski automobil iz znanstveno-fantastičnih filmova. Radi se o PPV and Detective Caprice Chevroletu iz 2012. godine koji je prekrcan najrazličitijom dodatnom opremom. Osnovni model ovog automobila košta 30 tisuća dolara, no u cijenu ovog super-vozila treba uračunati određene popuste na skupnu kupovinu s jedne strane, ali i nevjerojatno skupu dodatnu opremu s druge. Ovo Motorolino čudo sadrži čitav niz kamera i napredan računalni sustav koji ga pretvara, prema riječima Motorolinog direktora zaduženog za razvoj novih tehnologija Paula Steinberga, u „virtualnog partnera“. Treba napomenuti i kako ovo vozilo nećete moći vidjeti u „civilnom“ izdanju (barem ne u SAD-u), budući da ga je General Motors s generalnog tržišta povukao još 1996. godine.

Na Capriceu su Motorola i General Motors veoma blisko surađivali. Automobil je tako, javlja Fastcompany, pretrpan Motorolinim izumima od kojih valja istaknuti sirenu i računalne aplikacije koje se aktiviraju glasom te su u potpunosti integrirane s računalnim sustavom smještenim unutar automobila. Video sustav u automobilu može snimati, odašiljati i primati video od izvanjskih kamera, primjerice od kamera za kontrolu prometa, sigurnosnih kamera i slično. Kako bi se uštedjelo na prostoru, glavnina hardvera računalnog sustava smještena je u prtljažniku automobila. Pritisni-za-razgovor dugme (PPT –Press-to-talk je uređaj nalik voki-tokiju pomoću kojeg mobilni policajci komuniciraju s dispečerom) nalazi se na upravljaču automobila radi što jednostavnije komunikacije, a sve funkcije automobila moguće je pokrenuti glasovnim naredbama. Višestruke kamere (maksimalno osam) neprestano promatraju sve što se događa izvan, ali i unutar vozila.


Da bi osjećaj kako Velikom bratu više ništa ne može pobjeći bio potpun, brine se i poseban softver za automatsko prepoznavanje registarskih pločica koji registrira sve pločice u vidokrugu instaliranih kamera te ih uspoređuje s podatcima u policijskoj bazi podataka. Ukoliko se registarska pločica poveže s nekim zločinom, prekršajem, nalogom, pa čak i neplaćenom kaznom za nepropisno parkiranje, automobil će automatski upozoriti policijskog službenika koji njime upravlja. Policijske uprave će imati i mogućnost trajnog čuvanja zapisa o automobilima te praćenje njihove trenutne lokacije, što će zasigurno alarmirati mnoge aktiviste koji se bave problemom kršenja građanskih sloboda. Sam sustav je sposoban registrirati između 8 i 10 tisuća registarskih pločica tijekom jedne smjene, što otprilike odgovara broju automobila s kojima se u prosjeku susretne prometni policajac na prometnijim autocestama.

Proizvodnja opreme za čuvare zakona, uključujući automobile, veoma je unosan posao. Multimilijarderska industrija subvencionirana je iz državne blagajne i iz navedenog razloga mnoge policijske postaje u SAD-u mogu relativno često obnavljati svoj vozni park. Fastcompany je tako već izvještavao o hibridnim automobilima koje koristi Policijska uprava u New Yorku te o Carbon Motorsu, tvrtki iz Indiane koja razvija futuristički automobil sličan Motorolinom Chevroletu. Ipak, u Carbon Motorsu naišli su na neočekivane probleme kada im je Ministarstvo energetike odbilo zajam za financiranje projekta.

No, vratimo se sada na Motorolin automobil. Osam kamera koje snimaju praktički sve što se događa u njihovoj blizini mogu pohranjivati, ali i odašiljati video u policijsku stanicu. Na ovaj način stacionarnoj je ekipi omogućeno da iz više kutova i u stvarnom vremenu promatra što se događa s mobilnom jedinicom. Kako bi osigurali neometan prijenos ovolike količine podataka, automobil je u potpunosti integriran s Motorolinom Public Safety LTE mrežom koja policijskim upravama omogućava pristup modernim 4G mrežama s iznimnim brzinama prijenosa podataka. Motorola vladinim agencijama pokušava prodati i uređaj nazvan LEX 700. Radi se o uređaju nalik pametnom telefonu koji policijskim službenicima omogućava automatiziranu naplatu kazni za nepropisno parkiranje, legitimaciju, upravljanje dokazima i identificiranje sumnjivaca.

Motorolin automobil zapravo je svojevrsna adaptacija još jednog automobila General Motorsa – Holden Capricea – namijenjenog prvenstveno australskom tržištu. Chevrolet trenutno proizvodi i neoznačene modele namijenjene detektivima i policijskim službenicima na tajnim misijama. Možda smo ovo trebali naglasiti i ranije, ali neka bar na kraju članka ne bude nikakvih nedoumica – Motorola Solutions i odnedavno Googleova Motorola Mobility nisu ista tvrtka. One su se odvojenim putovima krenule 2011. godine.

Možda će vas zanimati