Pratite nas

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Kemija

Možda smo na tragu stvaranja „metalnog” vodika

vodikov stiskavacIako je prošlo osamdeset godina otkad su znanstvenici predvidjeli kako bi se vodik mogao ponašati kao metal ukoliko ga se podvrgne iznimno velikom pritisku, svi pokušaji njegova stvaranja u laboratoriju pokazali su se neuspješnima. No, ako je vjerovati znanstvenicima sa Sveučilišta u Edinburghu, konačno je stvoreno novo stanje vodika, gdje donekle nalikuje metalu.

Budući da je vodik osnovni građevni element većine zvijezda, za njega se može reći da je najrašireniji kemijski element u svemiru. Pritom se obično može pronaći u obliku molekule sastavljene od dva atoma koji međusobno dijele dva elektrona. No, ukoliko se navedena molekula izloži dovoljnom pritisku, kakav je, primjerice, onaj u središtu plinovitih divova kakvi su Jupiter i Saturn, vodik bi trebao poprimiti svojstva metala.

Da bi stvorili novo stanje vodika, znanstvenici su iskoristili preše napravljene od dijamanta kako bi pritisnuli molekule spomenutoga tlakom od impresivnih 3,25 milijuna atmosfera. Baš kao što je predviđeno modelom osmišljenim još 1935. godine, koji kaže kako je uz dovoljnu razinu kompersije dolazi do pucanja molekularnih veza i organiziranja atoma u rešetku istovjetnu onoj kod metala, tako je i ovaj pokus doveo do stvaranja čvrstog stanja vodika. Iako navedeno stanje, nazvano Faza V, još uvijek nema isključive karakteristike metala, ipak se može reći kako pokazuje određene metalne osobine.

Mikro-fokusirana spektroskopija vodika pomoću dijamantne prese snage 3,25 milijuna atmosfera (FOTO: Philip Dalladay-Simpson i Eugene Gregoryanz

Mikrofokusirana spektroskopija vodika pomoću dijamantne prese snage 3,25 milijuna atmosfera (FOTO: Philip Dalladay-Simpson i Eugene Gregoryanz)

„U posljednjih 30 godina istraživanja na polju visokog pritiska imali smo cijeli niz objava kako je u laboratoriju stvoren metalni vodik, no sve navedene kasnije su opovrgnute. Naše istraživanje pruža prvi eksperimentalni dokaz da se vodik ponaša u skladu s predviđanjima, iako pod puno većim tlakovima nego što se prethodno smatralo”, izjavio je voditelj istraživanja prof. Eugene Gregoryanz.

Dakle, Faza V nije čisto metalno stanje, nego svojevrsna međufaza, gdje su molekularne veze pokidane, no svojstva metala nisu u potpunosti došla do izražaja. Znanstvenici smatraju kako bi za stvaranje čistog metalnog stanja vodik trebalo izložiti još većim pritiscima. Međutim, sad je gotovo evidentno kako dijamantne preše jednostavno nisu dovoljno jake za postizanje takvog pritiska pa će u međuvremenu biti neophodno osmisliti nove mehanizme postizanja nezamislivo visokog tlaka u laboratorijskim uvjetima.

No, prije novih uspjeha, pred timom iz Edinburgha nalazi se složen zadatak potvrđivanja trenutno postignutih otkrića.

Izvor: Nature

Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Možda će vas zanimati

Znanost

Nakon što su znanstvenici u laboratorijskim uvjetima uspjeli proizvesti tzv. tamni vodik, odnosno stanje navedenog negdje na prijelazu između plina i metala, čini se...

Oglašavanje