Connect with us

Znanost

Izvor: New Scientist

Neuroznanost

Može li hibernacija spasiti oboljele od raka?

Induciranje stanja sličnog hibernaciji kod osoba oboljelih od raka moglo bi dati više vremena liječnicima da pronađu adekvatnu terapiju.

Rast tumora značajno bi se usporio, a možda čak i potpuno zaustavio, dok bi zdrave stanice postale otpornije na radijaciju. Tijekom hibernacije, osnovne tjelesne funkcije poput otkucaja srca, disanja i metabolizma se usporavaju, a ista je stvar i na molekularnoj razini – aktivnost gena i sinteza proteina također se odvijaju mnogo sporije.

Ako ova ideja zaživi, mogla bi spasiti i pacijente s rakom u terminalnoj fazi. Polovica oboljelih od raka je u poodmakloj fazi bolesti koju karakteriziraju metastaze po cijelom tijelu i za takve se bolesnike malo toga može učiniti. „Nemoguće je liječiti sve metastaze kirurškim putem ili radijacijom. Vjerojatnije je da ćete na taj način ubiti pacijenta, a ne rak“, rekao je fizičar Marco Durante s Instituta Trento u Italiji. „No ako induciramo stanje slično hibernaciji, možemo zaustaviti rast stanica raka.“

Trenutno je nemoguće staviti osobu u hibernaciju pod sigurnim i kontroliranim uvjetima, no Durante vjeruje da će to biti moguće kroz 10 godina. Zasad su znanstvenici uspjeli inducirati hibernaciju kod štakora manipulacijom određenog dijela mozga, a sada kad je poznato kako hibernacija funkcionira, znanstvenici vjeruju da mogu razviti lijek koji može inducirati hibernaciju kojom bi temperatura tijela bila spuštena na 13˚C-15˚C.

„Zasad ciljamo na hibernaciju koja bi potrajala najmanje tjedan dana jer bi nam to omogućilo bolju pripremu daljnje terapije.“

Normalna tjelesna temperatura je 37˚C, no postoje brojni zapisi o ljudima koji su preživjeli i mnogo niže temperature bez ikakvih posljedica. Jedan od njih je slučaj jedne radiologinje koja je pala u rupu u ledu gdje je bila zarobljena preko sat vremena. Temperatura joj je pala na 13.7˚C i osim privremenog slabijeg oštećenja živaca, nije imala nikakvih posljedica.

Drugi slučaj uključuje 15-mjesečnu bebu koja je u pelenama prenoćila na temperaturi od -24˚C. Kad je pronađena, bila je klinički mrtva jer nije imala otkucaja srca, no nakon što su je ugrijali, beba se vratila u prijašnje stanje, ne pokazujući nikakve posljedice. Njezin je doktor rekao da je bila u stanju sličnom hibernaciji.

„Učinak ove metode liječenja teško je predvidjeti. Moguće je da bi doista pomogla pacijentima, a možda bi i ometala terapiju. Potrebno je provesti još eksperimenata kako bismo bili sigurni da je hibernacija sigurna i učinkovita za osobe oboljele od raka“, rekao je onkolog iz Centra za istraživanje raka u Velikoj Britaniji, Peter Johnson.

Babuške su zle.

4 komentara

4 Comments

 1. MerchantShares Balkan

  veljača 20, 2017 kod 10:25 pm

  Nije potrebno jer i tako već ima puno lijekova protiv raka, samo je potrebno malo se educirati i djelovati.

  • Roman Kadarjan

   veljača 21, 2017 kod 8:54 am

   “ko nema u vugla, ima na googla”… A ovi sa diplomama će ti dati hemoterapiju….

  • Goran Lešić

   veljača 21, 2017 kod 9:31 am

   Onkologija ima najneučinkovitiju metodu rješavanja problema za sada na planeti ako niste znali. Jeste čuli kad za npr. Rick Simpsona ili Tullio Simoncini ?? MSM i Vitamin D?? Graviola ili Johanna Budwig ?? Malo se samo informirajte jer previše vjerujete doktorima.

  • Miroslav Matijasevic

   veljača 23, 2017 kod 12:21 am

   Joooojjjjjj,da je rak izljeciv izljecio bi se Steve Jobs i drugi bogatasi.Sve zavisi na kojem je mjestu i koji stadij te koliko imas srece od svog organizma.Ovakve gluposti soda bikarbona,thc,prehrana objesite macku o rep.

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Više u Neuroznanost

Popularno

Advertisement

Pratite nas na Fejsu

Na Vrh