Connect with us

Hi, what are you looking for?

Može li hibernacija spasiti oboljele od raka?

Foto: Shutterstock

Induciranje stanja sličnog hibernaciji kod osoba oboljelih od raka moglo bi dati više vremena liječnicima da pronađu adekvatnu terapiju.

Rast tumora značajno bi se usporio, a možda čak i potpuno zaustavio, dok bi zdrave stanice postale otpornije na radijaciju. Tijekom hibernacije, osnovne tjelesne funkcije poput otkucaja srca, disanja i metabolizma se usporavaju, a ista je stvar i na molekularnoj razini – aktivnost gena i sinteza proteina također se odvijaju mnogo sporije.

Ako ova ideja zaživi, mogla bi spasiti i pacijente s rakom u terminalnoj fazi. Polovica oboljelih od raka je u poodmakloj fazi bolesti koju karakteriziraju metastaze po cijelom tijelu i za takve se bolesnike malo toga može učiniti. „Nemoguće je liječiti sve metastaze kirurškim putem ili radijacijom. Vjerojatnije je da ćete na taj način ubiti pacijenta, a ne rak“, rekao je fizičar Marco Durante s Instituta Trento u Italiji. „No ako induciramo stanje slično hibernaciji, možemo zaustaviti rast stanica raka.“

Trenutno je nemoguće staviti osobu u hibernaciju pod sigurnim i kontroliranim uvjetima, no Durante vjeruje da će to biti moguće kroz 10 godina. Zasad su znanstvenici uspjeli inducirati hibernaciju kod štakora manipulacijom određenog dijela mozga, a sada kad je poznato kako hibernacija funkcionira, znanstvenici vjeruju da mogu razviti lijek koji može inducirati hibernaciju kojom bi temperatura tijela bila spuštena na 13˚C-15˚C.

„Zasad ciljamo na hibernaciju koja bi potrajala najmanje tjedan dana jer bi nam to omogućilo bolju pripremu daljnje terapije.“

Normalna tjelesna temperatura je 37˚C, no postoje brojni zapisi o ljudima koji su preživjeli i mnogo niže temperature bez ikakvih posljedica. Jedan od njih je slučaj jedne radiologinje koja je pala u rupu u ledu gdje je bila zarobljena preko sat vremena. Temperatura joj je pala na 13.7˚C i osim privremenog slabijeg oštećenja živaca, nije imala nikakvih posljedica.

Drugi slučaj uključuje 15-mjesečnu bebu koja je u pelenama prenoćila na temperaturi od -24˚C. Kad je pronađena, bila je klinički mrtva jer nije imala otkucaja srca, no nakon što su je ugrijali, beba se vratila u prijašnje stanje, ne pokazujući nikakve posljedice. Njezin je doktor rekao da je bila u stanju sličnom hibernaciji.

„Učinak ove metode liječenja teško je predvidjeti. Moguće je da bi doista pomogla pacijentima, a možda bi i ometala terapiju. Potrebno je provesti još eksperimenata kako bismo bili sigurni da je hibernacija sigurna i učinkovita za osobe oboljele od raka“, rekao je onkolog iz Centra za istraživanje raka u Velikoj Britaniji, Peter Johnson.

4 Comments

4 Comments

 1. MerchantShares Balkan

  February 20, 2017 at 10:25 pm

  Nije potrebno jer i tako već ima puno lijekova protiv raka, samo je potrebno malo se educirati i djelovati.

  • Roman Kadarjan

   February 21, 2017 at 8:54 am

   “ko nema u vugla, ima na googla”… A ovi sa diplomama će ti dati hemoterapiju….

  • Goran Lešić

   February 21, 2017 at 9:31 am

   Onkologija ima najneučinkovitiju metodu rješavanja problema za sada na planeti ako niste znali. Jeste čuli kad za npr. Rick Simpsona ili Tullio Simoncini ?? MSM i Vitamin D?? Graviola ili Johanna Budwig ?? Malo se samo informirajte jer previše vjerujete doktorima.

  • Miroslav Matijasevic

   February 23, 2017 at 12:21 am

   Joooojjjjjj,da je rak izljeciv izljecio bi se Steve Jobs i drugi bogatasi.Sve zavisi na kojem je mjestu i koji stadij te koliko imas srece od svog organizma.Ovakve gluposti soda bikarbona,thc,prehrana objesite macku o rep.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Možda će vas zanimati

Znanost

Otkako se pojavila na tržištu 2010. godine, gel manikura postala je najtraženija stvar u salonima za njegu noktiju diljem svijeta, a nije teško zaključiti...

Zdravlje i Medicina

Da unos masti pospješuje nastanak mestastaza i širenje raka zaključak je tima s dva instituta iz Barcelone koji je objavljen u studiji u znanstvenom časopisu...

Stigli rezultati jedne velike studije

Znanost

Prema navodima španjolskog Nacionalnog centra za istraživanje raka (CNIO), 36-godišnjakinji je prvi tumor dijagnosticiran dok je bila beba, a drugi tumori uslijedili su u...

Advertisement