Pratite nas

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Zdravlje i Medicina

Može li planiranje obitelji biti jednostavnije nego što mislimo?

Foto: Pixabay

Planiranje obitelji jednog dana bi moglo biti u sklopu nošenja nakita i sličnih dodataka, navodi istraživanje objavljeno u „Journal of Controlled Release“. Tehnika podrazumijeva davanje hormonske kontracepcije putem posebnih podloga na nakitu poput naušnica, ručnih satova, prstenja ili ogrlica. Kontracepcijski hormoni se nalaze u flasterima koji se stavljaju na dijelove nakite te omogućuju apsorpciju lijeka u tijelo u dodiru nakida s kožom.

Iako istraživanje još nije provedeno na ljudima, prvi rezultati upućuju na to da bi se i kontracepcija, kao i brojni drugi lijekovi mogli primjenjivati spontanom apsorpcijom nošenjem nakita te bi se na taj način omogućila stabilnija isporuka lijeka u organizam te uvelike smanjile nuspojave.

Iako kontracepcijski flasteri već postoje, ova metoda bi podrazumijevala ugradnju istih u nakit, kako bi postao privlačniji široj populaciji za uporabu. S obzirom da već postoji puno iskustva u izradi transdermalnih flastera, koji se koriste i u nikotinskih ovisnika, smatra se da neće biti velikih prepreka za njihovu primjenu u sklopu nakita.

Znanstvenici su testirali koncept na životinjskim modelima, prvo na ušima svinje. Flaster su montirali na pozadini naušnica te su iste nošene tijekom 16 sati, i uklonjene tijekom osam sati, kako bi se imitirao ciklus spavanja. Iako je razina hormona pala tijekom perioda gdje su uklonjene naušnice, smatra se da flaster može i dalje proizvesti dovoljne količine hormona kako ne bi došlo do ovulacije.

Ovakva metoda je inicijalno zamišljena za zemlje u razvoju koje nemaju lako dostupnu terapiju u obliku injekcija, implantata i spirala, ali se smatra da bi se primjena mogla pronaći i u bogatim zemljama.

Svrha istraživanja je otkriti novi način primjene kontracepcije kako bi žene širom svijeta imale što veće mogućnosti primjene kontracepcije pri čemu se nastoji smanjiti broj neželjenih trudnoća i samim time broj pobačaja koji je u porastu i predstavlja sve veći zdravstveni problem.

Možda će vas zanimati

Genetika

Imali su čast i da se neobični sindrom nazove po njima. Za obitelj Marsili može se reći da svakodnevno žive poput superheroja. Šest članova...

Ovisnost i liječenje

Odrastanje uz alkoholičara u obitelji ima još nekih mana za koje nismo znali.

Zdravlje i Medicina

Medicinski fakultet u Coloradu je nastojao provjeriti postoji li povezanost genetike i debljanja kod korištenja kontracepcije. Iako je problem dobivanja mase pri korištenju kontracepcije...

Zdravlje i Medicina

Iako je oralna kontracepcija bila prekretnica u sprječavanju neželjenih trudnoća, ona se oslanja na uzimanje terapije redovno. Multinacionalno istraživanje je pokazalo da 50% žena...