Nedavno provedena studija tvrdi kako običan jogurt pomaže onima koji se žele riješiti prehlade.
“Kada je riječ o jogurtu, rekao bih da nema dosta studija na koje se možemo osloniti i koje govore da jogurt ublažava simptome prehlade,” pojasnio je Mickey Rubin, potpredsjednik za istraživanja prehrane u Nacionalnom vijeću za mljekarstvo.
“Postoje neke stvari u jogurtu na koje možemo ukazati i one, u teoriji, mogu biti korisne,” dodao je Rubin. Jogurt je, naime, pun probiotika koji mogu pomoći u jačanju imuniteta.
Studije koje su istraživale probiotike pronašle su obećavajuće rezultate kad je u pitanju smanjenje trajanja i intenziteta prehlade. Međutim, specifična korist može se pripisati samo onim ispitivanim sojevima koji ne moraju nužno biti prisutni u standardnom jogurtu bez suplemenata.
Standardni jogurt sadrži bakterije Lactobacillus bulgaricus i Streptococcus thermopilus, dvije kulture koje su dio procesa pravljenja jogurta i kao takve su poznate pod nazivom “početne kulture”. Iako su u pitanju korisne bakterije, to nisu nužno isti probiotici koji su proučavani u kliničkim ispitivanjima.
“Znamo da je jogurt hranjiv i znamo da su probiotici korisni za zdravlje, tako da njihovo uključivanje u ukupni plan zdrave prehrane ima smisla, ali preporučivati ih posebno za prehladu bilo bi prerano,” zaključio je Rubin.
Jogurt sadrži još jedan pojačivač za imunitet: cink. Istraživanja su pokazala da cink može skratiti trajanje simptoma prehlade, ali količina cinka da bi se to postiglo iznosi najmanje 75 miligrama, što je daleko veće od 2 miligrama koji se nalazi u čaši jogurta od 2 dl.