Pratite nas

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Bakterije i virusi

Možemo li jogurtom pobijediti prehladu?

Nedavno provedena studija tvrdi kako običan jogurt pomaže onima koji se žele riješiti prehlade.

“Kada je riječ o jogurtu, rekao bih da nema dosta studija na koje se možemo osloniti i koje govore da jogurt ublažava simptome prehlade,” pojasnio je Mickey Rubin, potpredsjednik za istraživanja prehrane u Nacionalnom vijeću za mljekarstvo.

“Postoje neke stvari u jogurtu na koje možemo ukazati i one, u teoriji, mogu biti korisne,” dodao je Rubin. Jogurt je, naime, pun probiotika koji mogu pomoći u jačanju imuniteta.

Studije koje su istraživale probiotike pronašle su obećavajuće rezultate kad je u pitanju smanjenje trajanja i intenziteta prehlade. Međutim, specifična korist može se pripisati samo onim ispitivanim sojevima koji ne moraju nužno biti prisutni u standardnom jogurtu bez suplemenata.

Foto: Pixabay

Standardni jogurt sadrži bakterije Lactobacillus bulgaricus i Streptococcus thermopilus, dvije kulture koje su dio procesa pravljenja jogurta i kao takve su poznate pod nazivom “početne kulture”. Iako su u pitanju korisne bakterije, to nisu nužno isti probiotici koji su proučavani u kliničkim ispitivanjima.

“Znamo da je jogurt hranjiv i znamo da su probiotici korisni za zdravlje, tako da njihovo uključivanje u ukupni plan zdrave prehrane ima smisla, ali preporučivati ih posebno za prehladu bilo bi prerano,” zaključio je Rubin.

Jogurt sadrži još jedan pojačivač za imunitet: cink. Istraživanja su pokazala da cink može skratiti trajanje simptoma prehlade, ali količina cinka da bi se to postiglo iznosi najmanje 75 miligrama, što je daleko veće od 2 miligrama koji se nalazi u čaši jogurta od 2 dl.

Možda će vas zanimati

Biljke i životinje

Zanimljivosti o mačkama mogu nas ne samo zabaviti, nego i proširiti naše znanje o ovim misterioznim i neodoljivim životinjama. Mačke su odavno zauzele posebno...

Klima

U svijetu gdje je svaka sekunda važna, zanimljiva je činjenica da nas upravo promjena oblika našeg planeta Zemlje može dovesti do prave male revolucije...

Društvene znanosti

Uskrs je, bez sumnje, jedan od najvažnijih kršćanskih blagdana, obilježavajući uskrsnuće Isusa Krista iz mrtvih. Ova temeljna vjerska priča nije samo srž kršćanstva, već...

Planete i mjeseci

Pozdrav, svemirski entuzijasti! Jeste li čuli za najnovije vijesti iz svemira? Znanstvenici su otkrili da Mars nije sam na svojem putovanju oko Sunca. Da,...