Pratite nas

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Ekologija i okoliš

Možemo li otpad odlagati u vulkane i tako se jeftino riješiti smeća?

Svaki stanovnik Hrvatske na godišnjoj razini u prosjeku proizvede 376 kilograma otpada, odnosno 1,01 kilogram dnevno. Ovo je osjetno manje od europskog prosjeka – 502 kg po stanovniku godišnje – no to ne mijenja činjenicu da ćemo uskoro biti zatrpani otpadom.

Jasno, postoje načini zbrinjavanja otpada – reciklaža, spaljivanje, piroliza, biološka obrada i tako dalje – no to je dugotrajan i skup proces. No što kad bismo otpad, recimo, bacili u vulkansko grotlo? Užarena lava bi u tren oka rastopila sve što ubacimo u krater.

Ova ideja podrazumijeva vulkan koji konstantno i vrlo sporo eruptira, postepeno izbacujući umjerene količine lave. Nažalost, vulkani nisu pretjerano kooperativni: većina jednostavno eksplodira pod silnim pritiskom koji se vremenom akumulira u njegovoj unutrašnjosti, uništavajući sve u svojoj blizini.

Ukoliko se prilika ipak pokaže idealnom i imate mogućnost odbaciti smeće u krater ispunjen lavom, imajte na umu kako ubacivanje relativno hladnih predmeta u veliku količinu užarene lave izaziva spektakularnu eksploziju. Riječ je o empirijskom istraživanju kojeg su proveli znanstvenici u Etiopiji: u krater ispunjen lavom ubacili su vreću s 30 kilograma otpada (rezultat pogledajte u priloženom videu na kraju teksta).

Dodatni problem predstavlja zagađenje atmosfere, koje bi uslijedilo spaljivanjem velikih količina smeća. Moderne spalionice u tom su slučaju daleko bolji izbor, jer su opremljene odgovarajućim filtrima koji sprječavaju najveće zagađivače da dospiju u atmosferu.

Budući da je spaljivanje klasičnog otpada u vulkanu nepraktično i, zapravo, vrlo opasno, je li moguće u njega bacati specijaliziran otpad, kao što je to medicinski ili nuklearni? Time bi se brzo riješili iznimno opasnih ostataka iz Černobila ili Fukušime, koji će još stoljećima predstavljati prijetnju ljudima i okolišu.

Nažalost, i ovaj naum osuđen je na neuspjeh: lava nije dovoljno vrela da otopi nuklearni otpad ili sterilizira onaj medicinski. Dakako, tu su i problemi koje nismo naveli, a tiču se dobavljivosti takvog načina zbrinjavanja otpada: vulkani – osobito oni koji su prigodni da se u njih odlaže otpad – nisu dovoljno rašireni u prirodi, što transport materijala do njih čini vrlo složenim i skupim.

Izvor: Popular Science/recikliraj.hr

Možda će vas zanimati

Arheologija i paleontologija

Iako je čovječanstvo kroz cijelu povijest, počevši od erupcije vulkana Toba prije 70.000 godina, pa sve do današnjih prirodnih katastrofa, bilo izloženo nemilosrdnim udarima...

Znanost

Znanstvenici Instituta Ruđer Bošković (IRB), u suradnji s kolegama sa Sveučilišta u Hamburgu i Instituta za oceanografiju i ribarstvo u Splitu, izradili su globalnu...

Ekologija i okoliš

Dvadeset tvrtki proizvodi više od polovice cjelokupnog svjetskog plastičnog otpada od proizvoda za jednokratnu uporabu, a odgovorno je za poticanje klimatske krize i stvaranje...

Svemir

Tim Peake, astronaut Europske svemirske agencije, 2016. godine podijelio je fotografiju na kojoj se moglo vidjeti oštećenje staklenog prozora na Međunarodnog svemirskoj stanici uzrokovano...