Connect with us

Hi, what are you looking for?

Elektronika

Munja zarobljena u staklu

Ovaj fenomen poznat je pod nazivom Lichtenbergova figura, a nastaje kada električni naboj, poput munje, udari u neki materijal i postane zarobljen u njemu.

Taj materijal može biti napravljen od bilo kojeg izolirajućeg materijala – staklo, akril ili pak ljudsko meso. Izolatori su slabi vodiči električne energije pa kako natjerati munju da udari u takav materijal? Odgovor je vrlo jednostavan – pretvoriti ga u dobar električni vodič.

Kako bi shvatili kako ovo funkcionira, razmislimo kako se na nebu stvaraju munje. Za to su potrebna dva različito nabijena kraja – poput negativno nabijenog oblaka i pozitivno nabijenog tla. Kada naboj postane dovoljno jak, oslobađa se u obliku bijelog, zagrijanog zraka kojeg prepoznajemo kao munju.

U prikazanom videu postavljen je neki izolirajući materijal (staklo ili akril) ispod katodne cijevi koja stvara snažne zrake negativno nabijenih elektrona koji putuju brzinom svjetlosti.

Kako bi se elektroni oslobodili u staklu ili akrilu, taj materijal prvo moramo ispuniti nabijenim česticama kroz proces iradijacije.

Tako su stvoreni uvjeti identični onima potrebnima za munju – kada elektroni iz katodne cijevi dođu u kontakt s nabijenim dijelovima izolatora, ti dijelovi postaju vodiči električne energije, a rezultat je munja zarobljena u staklu.

Izvor: Business Insider

Možda će vas zanimati

Advertisement