Pratite nas

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Elektronika

Munja zarobljena u staklu

Ovaj fenomen poznat je pod nazivom Lichtenbergova figura, a nastaje kada električni naboj, poput munje, udari u neki materijal i postane zarobljen u njemu.

Taj materijal može biti napravljen od bilo kojeg izolirajućeg materijala – staklo, akril ili pak ljudsko meso. Izolatori su slabi vodiči električne energije pa kako natjerati munju da udari u takav materijal? Odgovor je vrlo jednostavan – pretvoriti ga u dobar električni vodič.

Kako bi shvatili kako ovo funkcionira, razmislimo kako se na nebu stvaraju munje. Za to su potrebna dva različito nabijena kraja – poput negativno nabijenog oblaka i pozitivno nabijenog tla. Kada naboj postane dovoljno jak, oslobađa se u obliku bijelog, zagrijanog zraka kojeg prepoznajemo kao munju.

U prikazanom videu postavljen je neki izolirajući materijal (staklo ili akril) ispod katodne cijevi koja stvara snažne zrake negativno nabijenih elektrona koji putuju brzinom svjetlosti.

Kako bi se elektroni oslobodili u staklu ili akrilu, taj materijal prvo moramo ispuniti nabijenim česticama kroz proces iradijacije.

Tako su stvoreni uvjeti identični onima potrebnima za munju – kada elektroni iz katodne cijevi dođu u kontakt s nabijenim dijelovima izolatora, ti dijelovi postaju vodiči električne energije, a rezultat je munja zarobljena u staklu.

Izvor: Business Insider

5 komentara

5 Comments

 1. Petra Mazur

  16 svibnja, 2015 u 4:12 pm

  Vadlja Donna

 2. Damir Dado Paviša

  16 svibnja, 2015 u 5:33 pm

  flaširani Zeus

 3. Horvat Tea

  17 svibnja, 2015 u 7:24 am

  Viliam vidi!

 4. ADLA

  17 lipnja, 2015 u 3:01 pm

  zelim to pokusati ma sta god bilo cini se prilicno kuuuuuuuuuuul.:)

 5. Nemam ime :P

  19 lipnja, 2015 u 12:26 pm

  Izgleda predivno,ko to smije dotaknuti,ono…razbije se staklo.R.I.P!!

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Oglašavanje

Možda će vas zanimati

Oglašavanje