Connect with us

Znanost

Društvene znanosti

Muškarci i žene ipak ne mogu biti „samo prijatelji“

Vjerojatno ne postoji pitanje za koje ste apsolutno sigurni kako će prouzrokovati žestoku debatu poput onog mogu li heteroseksualni muškarci i žene biti samo prijatelji. No, koliko god debata da je prouzrokovalo, ovo pitanje još nije dobilo jasan i nedvosmislen odgovor. U tu svrhu njime se pozabavio američki psiholog Adrian F. Ward u svojoj kolumni za časopis Scientific American.

Naša svakodnevna iskustva sugeriraju kako su ne-romantična prijateljstva između muškaraca i žena čak i prilično učestala. Muškarci i žene žive, rade i druže se i, jasno, velika većina njih nikada ne završi u romantičnoj vezi ili barem u istom krevetu. Ipak, usprkos ovoj očiglednosti, Ward smatra kako postoji realna mogućnost da je ovo izvanjsko platonsko supostojanje muškaraca i žena bez ikakvih seksualnih nagona jednih prema drugima zapravo samo fasada. U praksi, u dubini svakog muško-ženskog odnosa postoji seksualna tenzija koja samo čeka da ispliva na površinu.

Najnovija istraživanja na područjima sociologije i psihologije idu u prilog ovoj ideji. Iako možemo živjeti u uvjerenju kako smo s određenom osobom suprotnog spola „samo prijatelji“, prilika za romansom zapravo uvijek stoji negdje u blizini i čeka da se ukaže u najnezgodnijem mogućem trenutku.

Kako bi ispitali jesu li potpuno platonske muško-ženske veze uopće moguće, znanstvenici su su osmislili istraživanje u kojem je sudjelovalo 88 parova koji su svoj odnos etiketirali kao strogo prijateljski. Ward posebno pozdravlja pokušaj znanstvenika da konačno razriješe ovu vječnu dilemu i duhovito primjećuje kako su se ovim pitanjem u mnogo više navrata bavili holivudski režiseri nego humanistički znanstvenici. Naravno, među najvažnijim postavkama ovog istraživanja bila je privatnost. Zamislite samo situacije u kojima bi jedan od „prijatelja“ priznao da ima romantične osjećaje prema drugom, dok taj drugi vezu uistinu doživljava potpuno platonskom. Ovakve neugodne situacije znanstvenici su pod svaku cijenu htjeli izbjeći. Također, kako bi osigurali da će ispitanici ponuditi iskrene odgovore na njihove upite, znanstvenici su (osim standardnih protokola vezanih za anonimnost i tajnost podataka) od ispitanika tražili i da se obvežu kako međusobno neće raspravljati ni o jednom dijelu eksperimenta u kojem su sudjelovali. Za vrijeme eksperimenta, a pogotovo nakon što on završi. Nakon što su verbalnim putem „potpisali“ ugovor o tajnosti, parovi prijatelja su razdvojeni i svakom od njih su postavljana pitanja vezana za romantične osjećaje (ili nedostatak istih) prema osobi s kojom su sudjelovali u eksperimentu.

Na temelju provedenog eksperimenta znanstvenici su zaključili kako postoje izražene razlike u tome kako muškarci i žene doživljavaju prijateljstvo osoba suprotnog spola. Sasvim očekivano, muškarci su bili mnogo spremniji na romantične akcije sa svojom „prijateljicom“ nego obrnuto. Zapravo, procjena muških sudionika u eksperimentu koliko su privlačni osobi suprotnog spola nije imala apsolutno nikakve veze s tim kakve su osjećaje njihove ženske prijateljice prema njima imale. Dapače, procjena privlačnosti ovisila je gotovo isključivo o tome kakve su osjećaji ti muškarci imali prema svojim prijateljicama i to na način da su, ukoliko su imali određene romantične osjećaje, pretpostavljali da su oni obostrani. Znanstvenici naglašavaju kako su muškarci u ovom slučaju bili gotovo „slijepi“ i nisu mogli ni približno objektivno procijeniti stvarno stanje stvari. S druge strane, ni žene nisu pretjerano uspješno procjenjivale stupanj privlačnosti sa svojim prijateljem, i to ponajviše zbog toga što općenito nisu imale nikakve osjećaje prema njima i smatrale su da je takav osjećaj obostran. U konačnici, dakle, muškarci su imali tendenciju da preuveličaju stvarnu privlačnost koju prema njima osjeća njihova partnerica u eksperimentu, a žene su,sasvim suprotno, snažno umanjivale stvarni stupanj privlačnosti koju prema njima osjeća njihov muški partner.

Također, muškarci su bili mnogo spremniji na konkretna djelovanja temeljena na njihovoj (najčešće pogrešnoj) procjeni. Znanstvenici napominju i kako su i muškarci i žene iskazivali približno jednake stupnjeve privlačnosti prema drugim prijateljima koji su bili u romantičnoj vezi i onima koji su slobodni. Pomalo iznenađujuće, ali ljubavni status drugih strana nije imao nikakve veze s činjenicom koliko su bili privlačni sudionicima eksperimenta te su u jednakoj mjeri visoko vrednovali i slobodne i zauzete prijatelje.

Ipak, muškarci i žene razlikovali su se prema stupnju u kojem su slobodne i zauzete prijatelje i poznanike vidjeli kao potencijalne ljubavne partnere. Iako su i muškarci i žene izjavljivali kako ih podjednako privlače i slobodni i zauzeti prijatelji, žene su u ovom slučaju bile mnogo obazrivije i rjeđe su izjašnjavale kako bi poduzele konkretne korake da bi ostvarile romantičnu vezu s osobom koja nije slobodna.

Ovi rezultati pokazuju da muškarci, za razliku od žena, imaju priličnih problema sa shvaćanjem i održavanjem potpuno platonskih veza. Također, ono što je posebno zanimljivo u ovoj studiji jest da je ona provedena u parovima, odnosno da su svakom sudioniku u eksperimentu postavljana pitanja o jednom konkretnom prijatelju ili prijateljici. Ovo stoga nije puko potvrđivanje stereotipa o muškarcima kao seksualnim predatorima i naivnim ženama, već i direktan dokaz kako dvoje ljudi može jedan odnos tumačiti na dijametralno suprotne načine. Muškarci, tvrde znanstvenici, u većini slučajeva dozvoljavaju mogućnost da njihovo prijateljstvo preraste u nešto više, dok žene imaju sasvim suprotan pogled na stvari i prijateljske veze doživljavaju u potpunosti platonskima.

Za neutralnog promatrača već na prvi pogled je jasno da ovoliko različiti pogledi na potencijalnu romansu u muško-ženskim prijateljstvima mogu prouzrokovati neke prilično ozbiljne komplikacije, a to, čini se, priznaju i osobe koje njeguju takva prijateljstva. U istraživanju koje je uslijedilo nakon ovog opisanog ranije, znanstvenici su od 249 odraslih osoba (od kojih je znatan postotak bio u braku) tražili da odrede pozitivne i negativne aspekte prijateljstva s nekom konkretnom osobom suprotnog spola. Varijable povezane s romantičnom privlačnosti (primjerice, naš odnos mogao bi dovesti do razvitka romantičnih osjećaja) su pet puta češće navođene kao primjeri negativnih aspekata nego pozitivnih. Zanimljivo je kako je i u ovom slučaju zabilježena razlika između muškaraca i žena. Muškarci su potencijalnu romantičnu vezu mnogo češće navodili kao pozitivan aspekt muško-ženskog prijateljstva, a pogotovo je to bio slučaj sa starijim muškarcima. Najmlađi muški ispitanci su četiri puta češće od žena potencijalnu romansu označavali pozitivnim aspektom potpuno platonskih veza, dok su stariji muškarci to činili čak deset puta češće od žena.

U konačnici, na temelju oba spomenuta istraživanja, Ward zaključuje kako muškarci i žene imaju radikalno različito razumijevanje termina „samo prijatelji“ i ova činjenica neizbježno vodi problemima u „miješanim“ prijateljstvima. Dok su žene, barem ako je suditi po ovim istraživanjima, prilično iskrene kada prijateljstvo s muškim prijateljem etiketiraju isključivo platonskim, muškarci, čini se, teško mogu tek tako „isključiti“ želju da prijateljstvo preraste u nešto više. Također, iako oba spola smatraju kako je privlačnost između platonskih prijatelja više negativna nego pozitivna stavka, manja je šansa da će ovako razmišljati prosječan muškarac nego prosječna žena.

Dakle, mogu li muškarci i žene biti isključivo prijatelji? Kad bi svi razmišljali poput žena, odgovor bio bio jasan – naravno da mogu. No, s druge strane, kad bi svi razmišljali poput muškaraca, već u nekoliko godina svijet bi se suočio s ozbiljnim nedostatkom resursa zbog prenapučenosti.

Nastavi čitati

Područje interesa nedefinirano. Geek u procesu izrade.

153 komentara

153 Comments

 1. Darijo Knežević

  28 studenoga, 2012 kod 10:24 pm

  MOGUUU!!!

 2. Belma Ela Besic

  28 studenoga, 2012 kod 10:25 pm

  nemoguuu, mogu ali da mu das haaa

  • NiRo

   3 prosinca, 2012 kod 10:48 pm

   Točno.

 3. Saša Đurić

  28 studenoga, 2012 kod 10:25 pm

  Nema šanse, kakvi prijatelji…ž

 4. Matej Subarashii Subasic

  28 studenoga, 2012 kod 10:27 pm

  mogu ako je jedno od njih gay

 5. Iva Topić

  28 studenoga, 2012 kod 10:27 pm

  Nije istina da ne mogu!

 6. Doroteja Prpić

  28 studenoga, 2012 kod 10:27 pm

  mogu 🙂

 7. Mitte Oz

  28 studenoga, 2012 kod 10:28 pm

  Laž…

 8. Daisy Dandelion

  28 studenoga, 2012 kod 10:28 pm

  mogu, ali pod uvjetom da to prijateljstvo nije baš preblisko i da kontakti nisu prečesti…… jer u tom slučaju-sve su samo ne prijatelji 🙂 hihi

 9. Masha Popovic

  28 studenoga, 2012 kod 10:28 pm

  Prijatelji nisu “samo”. 🙂

 10. Belma Ela Besic

  28 studenoga, 2012 kod 10:29 pm

  ja nevjerujem da mogu zene imat prijatelja ….ma nema sanse..

 11. Petar Pan Petrovich

  28 studenoga, 2012 kod 10:29 pm

  naravno da ne mogu…..uvijek tu netko hoće sa nekim hopa-cupa 😀

 12. Goran Lovrić

  28 studenoga, 2012 kod 10:29 pm

  to ovisi o ženi 🙂

 13. Irena Nikolaus-Jug

  28 studenoga, 2012 kod 10:29 pm

  ne mogu…pre tanka je granica između prijateljstva i “onog nečeg malo višeg” ;-).

 14. Aida Tarakčija

  28 studenoga, 2012 kod 10:30 pm

  Žene i muškarci mogu! 😀 A muškarci i žene, jok! 😀

 15. Safet Ibrahimi

  28 studenoga, 2012 kod 10:30 pm

  CUJ

 16. Luka Šiško

  28 studenoga, 2012 kod 10:32 pm

  osim tada kada mogu

 17. Julija Sara

  28 studenoga, 2012 kod 10:32 pm

  ponekad mogu ali ponekad ne! ovisi koj je razlog prijatelstvo…

 18. Nikša Mišković

  28 studenoga, 2012 kod 10:32 pm

  mogu, naravno.

 19. Vesna Zejak

  28 studenoga, 2012 kod 10:33 pm

  E gluposti. 🙂 Svako ce dati odgovor na osnovu svog iskustva i smatrace da je upravu.

 20. Kristina Keča

  28 studenoga, 2012 kod 10:33 pm

  Aaaaaa svašta svašta. Prije svega, u svakoj komunikaciji se radi o različitim osobama i različitim stupnjevima svijesti.

 21. Ana Marković

  28 studenoga, 2012 kod 10:33 pm

  Mogu ak je jedno od njih dvoje ruzno ko´ lopov:)

 22. Ljuba Coric Leko

  28 studenoga, 2012 kod 10:33 pm

  Mogu!

 23. Krajačić Goran

  28 studenoga, 2012 kod 10:34 pm

  na kraju,za nesto vise,bitno je i prijateljstvo,tako da,mogu,dapace,a ako krene u nesto vise,barem ima dobar temelj…bem ti,zvucim kao oprah…

 24. Đivo Ban

  28 studenoga, 2012 kod 10:35 pm

  najbolji ženini prijatelji jedino mogu bit pederi 😀

 25. Ljubica Hošnjak

  28 studenoga, 2012 kod 10:35 pm

  Znanstveno dokazano da je nemoguce. Koliko god to bilo “neopisivo prijateljstvo” jedna osoba od te dvije ipak ima neku pozudu,zelju,mastanja o drugoj,a nemora to pokazati,drzi to za sebe, i to moze trajati neko vrijeme,cak i duze,al jednom ce puknut i doci do istine. Iskusila sam to vise puta,uglavnom sa muske. Ipak,mozda je to samo bilo tako kod mene,mozda neko nema takvih iskustava,al opet nisam sigurna u to.

 26. Anđelo Mikulandra

  28 studenoga, 2012 kod 10:35 pm

  mogu, jedino ako je zenska lipa hahaha sa tom bi svatko tija bit “prijatelj” pojam gluposti je reci da moze biti prijateljstva između muskarca i zene ako su oboje straight, svako ko god ima “prijateljicu” bi je tija pritisnit, dok su zene koje vele da takih prijateljstva ima su mahom slipe kada ne vide da je njen dragi priajtelj nebi nategnija, u ovo se ne racunaju ona nazovimo ih priajteljstva kada se dvoje “prijatelja” vidi jednom u misec dana jer to je onda poznanstvo a ne pijateljstvo

 27. Josef Horvat

  28 studenoga, 2012 kod 10:36 pm

  dobro jutro

 28. Larisa Brkić

  28 studenoga, 2012 kod 10:39 pm

  Mogu !

 29. Nara Agich

  28 studenoga, 2012 kod 10:40 pm

  Ma to su gluposti. Ako nekog smatras prijateljem i to najboljim nema tu strasti ni pozude. Prihvacas tu osobu kao svog brata /sestru. Cim postoji pozuda i strast onda to od samog pocetka nije ni bilo prijateljstvo.

 30. Adnan Mesić

  28 studenoga, 2012 kod 10:40 pm

  hmm …

 31. Sven Slikar

  28 studenoga, 2012 kod 10:41 pm

  Mogu ako je jedan od njih fizicki neprivlacan

 32. Tihomir Varjačić

  28 studenoga, 2012 kod 10:41 pm

  To je stvar individualnog iskustva, kako je gore rekla kolegica Vesna, a ne nečeg univerzalnog i znanstveno objektivnog.

 33. Josef Horvat

  28 studenoga, 2012 kod 10:43 pm

  mogu al je nesmeš imati doma

 34. Drita Paj

  28 studenoga, 2012 kod 10:43 pm

  Mogu.Najbolji prijatelji su mi muškarci 🙂 (Nismo ružni 🙂 Što se mene tiče- oni su mi bolji i iskreniji prijatelji od žena.

 35. Tom O´Connor II

  28 studenoga, 2012 kod 10:44 pm

  Mogu

 36. Đivo Ban

  28 studenoga, 2012 kod 10:45 pm

  u biti peder je idealan za svaku ženu ko prijatelj, ne privlači ga seksualno, saslušat će je u svako doba dana i bit joj rame za plakanje, a Bože moj…muško reagira ko muško 🙂

 37. Fly Away

  28 studenoga, 2012 kod 10:50 pm

  I na prijateljskim utakmicama se golovi zabijaju… Tako da, ne mogu biti prijatelji, svi koji kazu obratno ili se jako suzdrzavaju osjecaja da netko ne ostane povriđen i ostaje “frend”

 38. Željko Jović

  28 studenoga, 2012 kod 10:51 pm

  najbolji muško-ženski prijatelji trebali bi biti životni partneri, a znamo da oni dijele sve pa i postelju…ipak svijet je postao preuvrnut i teško je naći partnera(srodnu dušu) za cijeli život

 39. Никола Косорић

  28 studenoga, 2012 kod 10:53 pm

  Gomila gluposti…

 40. Meri Popovic

  28 studenoga, 2012 kod 10:56 pm

  lazu

 41. Kunta Kinte

  28 studenoga, 2012 kod 11:00 pm

  Ako jednoga dana dodje do toga da mi hanuma bude samo prijatelj vrijeme je da sebi trazim sanduk…

 42. emil

  29 studenoga, 2012 kod 12:06 am

  hahaha samo Ž spol tvrdi na mogu…….ma nema toga cure

 43. Nikola Klobučar

  28 studenoga, 2012 kod 11:06 pm

  Moguće je ako i samo ako se fizički jedno drugo ne privlače. Fenotip igra veliku ulogu o tome.

 44. Jelena Periša

  28 studenoga, 2012 kod 11:07 pm

  Ako nema sexualnog naboja zašto ne bi moglo. Il ga ima odma il ga nema. Ima i izuzetaka i drugačjih situacija, ali iznimka potvrđuje pravilo. Naravno da postoji. Imala sam par frendova. Neke još uvijek imam. Svi manji od mene. Naboj nula bodova, a prijateljstvo samo takvo. Svi hetero. Zamisli 🙂

 45. Lee Sindy

  28 studenoga, 2012 kod 11:10 pm

  Ja mislim da muskarac i zena mogu da budu priateli.

 46. Darko Kučan

  28 studenoga, 2012 kod 11:15 pm

  tzv. “najbolje” prijateljstvo između muškarca i žene je naprosto nemoguće… Ne možete provoditi svo vrijeme zajedno a da nema neke kemije… Također, niste brat i sestra pa da sad s te strane nešto bude… Isto tako, odrasli ljudi nisu djeca u vrtiću pa da se mogu igrati najboljih prijatelja… Gluposti… Čisto prijateljstvo bez nekih drugih emocija između muškarca i žene je moguće jedino na velikoj distanci…

 47. Tomi Palčić

  28 studenoga, 2012 kod 11:16 pm

  e žene jeste naivne…ne treba nužno biti nešto između vas ,ali kada bi bilo prilike muškarac se sigurno nebi žalio 😉

 48. Sanja Mslm

  28 studenoga, 2012 kod 11:22 pm

  Sve su žene napisale da mogu, a svi muški da nema šanse-eto cure, sada znate šta potajno misli vaš najbolji prijatelj. 😉

 49. Jelena Periša

  28 studenoga, 2012 kod 11:23 pm

  Koliko ja vidim piše “prijatelji”. Najbolji, najgori, o čemu vi? A incest? To pak nikako ne bi trebalo biti moguće, al ježi ga prcaju se i u takvim kombinacijama. I ne bi svi potošili i mačku u letu. Samo oni koji misle da im je k.rac ratni zločinac. Pardone moi i laku noć. 😀

 50. Jelena Kutleša

  28 studenoga, 2012 kod 11:34 pm

  krivo!muskarci ne mogu biti prijatelji sa zenama…!!

 51. Neven Mijac

  28 studenoga, 2012 kod 11:51 pm

  e baš mogu 😉

 52. Vlatka Bogović-Radić

  28 studenoga, 2012 kod 11:58 pm

  Muskarci i zene mogu biti prijatelji, prijatelj o kojemu sve znas, i on sve o tebi, i ako ste bliski, ne moze biti nista osim prijateljstva.

 53. Marija Lav

  29 studenoga, 2012 kod 12:11 am

  hahahaa …….

 54. Tomislav Tomic

  29 studenoga, 2012 kod 12:15 am

  dakle seks je odlućujući ćimbenik………….

  • Venesa

   8 prosinca, 2012 kod 3:30 pm

   Zavisi,ja licno nikad ne bi u krevet sa pravi prijatelj (drug).
   Meni su muskarci bolji prijatelji nego zene.

 55. Catherine Earnshaw

  29 studenoga, 2012 kod 2:10 am

  Mogu. Ne može ti se sviđat svaka osoba suprotnog spola, to nije normalno.

 56. Karmela Smoljo

  29 studenoga, 2012 kod 2:53 am

  Granice su jako vazne !! Dovoljno je da jedno od dvoje bliskih prijatelja, u ovom slucaju, muskarac i zena..predje granicu dozvoljenog, moze rezultirati, ljubavlju ili mrznjom 😉 ..kao i u svakom, drugom, odnosu, zar ne? 😀

 57. Biba Pazur

  29 studenoga, 2012 kod 3:49 am

  Mogu biti jako dobri prijatelji, čak bolji od prijateljica…

 58. Antun Lukšić

  29 studenoga, 2012 kod 5:36 am

  idealna kombinacija: Lezba/homič 🙂

 59. Zac Amer

  29 studenoga, 2012 kod 6:40 am

  Dakle, pod predpostavkom NORMALNOSTI humanih bića, svako ISKRENO PRIJATELjSTVO bi trebalo rezultirati SEXOM i KRUNOM BRAKA! Sve ostalo je, RELATIVNO GOVOREĆI, “FILOZOFIRANjE” KURCU! : ))

 60. Vjeran Dasovic

  29 studenoga, 2012 kod 6:48 am

  Ne mogu,nije moguće i ostale slične stavke ne postoje u mom rječniku.Ja imam najbolju frendicu i najboljeg frenda.Nekako mi je to savršena ravnoteža.I što je najbolje oboje blizanci po horoskopu.Prema njoj osjećam samo prijateljstvo i to ono pravo dok su mi sve ostale žene potencijalne cure,ljubavnice a koja od njih i žena jednog dana. 🙂 Tako da ja mislim da je moguće. 🙂

 61. Tino Gjeri

  29 studenoga, 2012 kod 8:03 am

  Ak je nekaj bilo onda mogu, ako nije , jedna strana če htjet kad tad makar neče priznat .

 62. Mila Firić Skejić

  29 studenoga, 2012 kod 9:06 am

  nema prijateljstva!samo u gay kombinacijama…:)

 63. Daniela Bez J

  29 studenoga, 2012 kod 9:21 am

  slažem se!

 64. Luka Rodić

  29 studenoga, 2012 kod 10:30 am

  Zašto ne? Uvijek ću bit tu za nju 🙂

 65. jenny

  2 prosinca, 2012 kod 3:32 pm

  Bili smo prijatelji od osnovne skole, slusali jedno drugo, bili jedno drugom rame za plakanje, kroz sve prolazili skupa, imali duge veze koje su pukle i zavrsismo skupa kao prijatelji sa povlasticama. Tako da musko-zenska prijateljstva ne postoje a ja sam 10 godina bila ubjedjena da postoje, ono gledamo se kao brat-sestra,djavola, 😀 sve do jednom

 66. Ivan Lukuc

  2 prosinca, 2012 kod 3:34 pm

  jedino ako se ne dopadaju jedno drugome, u tom slucaju mogu. Ali kada se muskarac napije a ona bude tu, sansi nema da prijateljstvo potraje 😀

 67. kundak22cm

  2 prosinca, 2012 kod 4:26 pm

  ne poznajem žensku osobu a da nisam pomislio kako bi joj utrp’o
  kave, ovo, ono….daj me nemojte *ebat

 68. paja

  2 prosinca, 2012 kod 4:40 pm

  😀

 69. nermina

  2 prosinca, 2012 kod 5:51 pm

  Gdje ghod postoji uzajamna privlacnost a ljudi se privlace ili ne privlace u startu..postoji mogucnost uvijek da se desi spoj,naravno stvar otezavaju okolnosti,moral i samodisciplina….

 70. Sloba

  2 prosinca, 2012 kod 6:11 pm

  Muskarac ne moze da bude prijatelj zenskoj osobi,ali zenske drugacije gledaju i ako nemaju odmah sexualni nagon i zelju ka nekom muskarcu,moze da bude bez sexa i kasnije.Zato zenske,ne zanosite se kad pomislite da imate najboljeg druga.TO ne postoji.Ako se vise druzi sa vama znaci da mu se svidjas,a ne ono sto mislis….da si mu najfrendica ;))

 71. Uspahije

  7 prosinca, 2012 kod 11:18 am

  Naravno , da je moguce … ako je cura gmaz ,avet ili joj smrde noge.

 72. Ilija Č.

  19 prosinca, 2012 kod 4:04 pm

  Dakle, rezultati istraživanja nam potpuno očekivano govore da žene lažu puno više od muškaraca.

 73. Luka

  27 prosinca, 2012 kod 12:29 am

  Može 😀 Moja frendica i ja smo si najbolji već 10 godina, naravno, ona je lezba a ja gay ;))

 74. Boris

  25 veljače, 2013 kod 7:20 pm

  Hahaha, pa upravo ste im vi sad tim svojim komentarima i potpuno potvrdili teoriju… 😀

 75. vmiljenko

  13 travnja, 2013 kod 10:32 pm

  Naravno da mogu. Koja ogromna količina primitivnih balkanoida muških ovdje – pretužno da je to užassss. To odgovorno tvrdim kao muškarac nakon dosta veza i kao otac i kao sve prije nego ono što ovi orangutani i primitivci misle da je takva osoba koja MOŽE biti ženski prijatelj. To NE znači da nema ponekad situacije da bi nešto moglo proisteći iz prijateljstva nego da ne treba generalizirati, pogotovo ne ovako zatucano, rezolutno u neporecivo.

 76. luka

  31 srpnja, 2013 kod 12:49 pm

  Muškarci uvijek imaju opciju prijatelj sa benificijama, a pristanu biti platonski prijatelji jedino ako smatraju da nemaju prolaz kod dotične. a prijatelj sa benificijama se može biti, i to pravi prijatelj.To znam iz iskustva, stvarno sam imao takvo prijateljstvo i bilo je pravo dobro. Dakle i ona i ja smo znali da kao ljubavni par ne bi uspjeli 100%, ali extra dobro smo funkcionirali na spomenuti način.i Danas smo prijatelji, bez benificija naravno jer to je prestalo kada je jedno od nas dvoje ušlo u ozbiljnu vezu, a onda i drugo.I vjerujte nije bilo ljubomore, ali ni malo.

 77. Karlo

  16 kolovoza, 2013 kod 10:22 pm

  Cisto jos jedna “cinjenica” koju glupi ljudi iznose … Znaci da vi smatrate da djecak i djevojcica od 6 godina nemogu bit prijatelji ?

 78. Bonnie

  4 rujna, 2013 kod 1:10 pm

  Od kad znam za sebe imam drustvo od nas pet u kojem sam ja jedina cura….I to se nikad nije prominilo…i dan danas smo the best frendovi, neki su se vjencali i imaju obitelji…..nikad nisam imala puno zenskih prija ali su mi zene od prijatelja sad prijateljice….ni s jednim od njih se nisam nikad ni poljubila a kamoli nesto vise….dozivljavam ih kao bracu i oni mene kao sestru….Po ovom ispada da su
  oni svi vec dvadeset i nesto godina nadaju biti sa mnom….GLUPOSTI!!!!

 79. Dina Dodig

  17 listopada, 2013 kod 10:49 pm

  dakle naravno da mogu biti prijatelji ! Ja sam osobno imala više muških prijatelja nego ženskih Mislim svako je osoba za sebe … između ostalog i veza se zasniva prvo na prijateljstvu ,a onda dolazi sve ostalo… po mnei se ovo istraživanje nebi trebalo niti vodit jer nema uopće smisla…neki ljudi se jednostavno privlače neki ne i točka!

 80. Ivan Odak

  11 srpnja, 2014 kod 6:06 pm

  Mogu uz povremeni sex

  • Ivana Prsa Ex Padjen

   11 srpnja, 2014 kod 6:17 pm

   koji mrtvi seks ako te netko ne privlaci….ne lupetaj

  • Joza Jozica

   11 srpnja, 2014 kod 6:30 pm

   Ne mora te privlacit da bi bilo sexa

  • Jacimovic LJiljana

   11 srpnja, 2014 kod 7:50 pm

   kad ti tako kazes, a volite vi muskarci to izjavljivati…djeluje kao da imas 7 prijateljica, za svaki dan po jednu 😛 ili si pak nasuvo i sa curom 😉

  • Barba Stogaj

   11 srpnja, 2014 kod 8:02 pm

   Mogu. Makar, uvijek su prisutne “griješne misli”… Na kraju krajeva, kako bi se ONA osjećala kad bi znala da svog “prijatelja” ne privlači i kao ŽENA ( isto važi i za NJEGA )…???

  • Marija Papic

   11 srpnja, 2014 kod 8:48 pm

   Osjećala bi se savršeno u redu kad bi znala da prijatelja ne privlači kao žena, that’s not the point

  • Naam Van

   12 srpnja, 2014 kod 2:33 pm

   pa pff samo ću ti to reć

 81. Armin Ahmetovic

  11 srpnja, 2014 kod 6:11 pm

  To je samo “mazanje” ociju 😉

 82. An Pi Lu

  11 srpnja, 2014 kod 6:14 pm

  naravno da mogu…

 83. Martina Galić

  11 srpnja, 2014 kod 6:15 pm

  ne.

 84. Valeri Vukićević

  11 srpnja, 2014 kod 6:16 pm

  ne

 85. Marko Petrunić

  11 srpnja, 2014 kod 6:16 pm

  ne

 86. Andrija Ratkovic

  11 srpnja, 2014 kod 6:17 pm

  Na milion,jedan slucaj…..

 87. Josip Denac

  11 srpnja, 2014 kod 6:17 pm

  mogu pederima

 88. Filip Jurić

  11 srpnja, 2014 kod 6:17 pm

  Mogu ali kao šta je i sami eksperiment potvrdija privlačnost makar samo seksualna uvik će postojati. Žene su svjesne toga samo eto prave se naivne kao da to one ne kuže. Mislim da je normalno ako se intenzivno družiš s nekim da te ta osoba s vremenom počne privlačiti još i više naročito ako ti je i fizički privlačna.

 89. Liljana Đurđenić

  11 srpnja, 2014 kod 6:18 pm

  DA.Ali tanka je granica

 90. Ivan Odak

  11 srpnja, 2014 kod 6:18 pm

  Ivana ne kenjaj

 91. Daniell Šestak

  11 srpnja, 2014 kod 6:19 pm

  Naravno da mogu 😉

 92. Ivana Prsa Ex Padjen

  11 srpnja, 2014 kod 6:19 pm

  tvrdim da mogu milijun posto

 93. Danijela Cvitković

  11 srpnja, 2014 kod 6:22 pm

  mogu 😉

 94. Capi O'pas

  11 srpnja, 2014 kod 6:23 pm

  A kakva je to frendica,ak ti nece dati barem jednom! 😉

 95. Zlatko Milas

  11 srpnja, 2014 kod 6:23 pm

  Uz dobar sex mogu

 96. Silvia Angel

  11 srpnja, 2014 kod 6:23 pm

  Logicno 🙂

 97. Spirit Lemuria

  11 srpnja, 2014 kod 6:26 pm

  Jos jedan dokaz koliko su muskarci labilni! 😛

 98. Gogoly Goranna

  11 srpnja, 2014 kod 6:29 pm

  Noup!

 99. Tihomir Varjačić

  11 srpnja, 2014 kod 6:30 pm

  Normalno da da.

 100. Miodrag Stamenković

  11 srpnja, 2014 kod 6:31 pm

  Većina žena kaže da, a većina muškaraca ne. Matematika je jasna 😉

 101. Frankovic Melika Jaqna

  11 srpnja, 2014 kod 6:33 pm

  Ljubav je jedno divno prijateljstvo.

 102. Monika Tuksar

  11 srpnja, 2014 kod 6:44 pm

  Da

 103. Mario Kralj

  11 srpnja, 2014 kod 6:46 pm

  Da al uvijek osjecam da bi me iskoristile prvom prilikom.pogotovo kad se napijem 🙂

 104. Drago Jurić

  11 srpnja, 2014 kod 6:47 pm

  nikad dosta glupih pitanja…….

 105. Zdenko Hašek

  11 srpnja, 2014 kod 6:51 pm

  Muskarac i žena nikada ne mogu biti prijatelji- čak ni u stotoj.

 106. Slavka Vujasin

  11 srpnja, 2014 kod 6:57 pm

  Vrlo seksi prijatelj ili vrlo prijateljski seks?

 107. Filip Škojo

  11 srpnja, 2014 kod 7:03 pm

  Istina!!!

 108. Tajana B. Lotus

  11 srpnja, 2014 kod 7:18 pm

  hahahahhhahah!
  “Dakle, mogu li muškarci i žene biti isključivo prijatelji? Kad bi svi razmišljali poput žena, odgovor bio bio jasan – naravno da mogu. No, s druge strane, kad bi svi razmišljali poput muškaraca, već u nekoliko godina svijet bi se suočio s ozbiljnim nedostatkom resursa zbog prenapučenosti.”

 109. Ivna Matija Repinc

  11 srpnja, 2014 kod 7:19 pm

  mogu,mogu….

 110. Ivan Odak

  11 srpnja, 2014 kod 7:20 pm

 111. Mladen Bonomi

  11 srpnja, 2014 kod 7:21 pm

  Zašto ne?????????????????????

 112. AdrAgsas RHnegativan

  11 srpnja, 2014 kod 7:23 pm

  Za biti prijatelj čovjeku nije bitan spol , rasa , nacionalnost, socijalni status, krvno srodstvo itd…

 113. Antonija Knezevic Blazevic

  11 srpnja, 2014 kod 7:48 pm

  Mogu ako su normalni

 114. Jacimovic LJiljana

  11 srpnja, 2014 kod 7:49 pm

  naravno da mogu, ja sam imala uvijek muskarce za prijetelje i odaniji su od zena, da se tu umijesalo nesto drugo, ne bi mi vise bio tako odan

 115. Maj Hart Tandrče

  11 srpnja, 2014 kod 7:52 pm

  Hahah cini mi se pogođeno u potpunosti…

 116. Igor Vojvodic

  11 srpnja, 2014 kod 7:59 pm

  NE!

 117. Nina CR

  11 srpnja, 2014 kod 8:04 pm

  mogu, hahaha, ja sam se eto udala za prijatelja, ili sam samo to mislila 😉

 118. Zeljko Lipovac

  11 srpnja, 2014 kod 8:14 pm

  Uz povremeni sex mogu,ili ako je muškarac gay

 119. Mario Mijatovic

  11 srpnja, 2014 kod 8:15 pm

  Mogu Frendzonadojajamegaultra level 99

 120. Zeljko Lipovac

  11 srpnja, 2014 kod 8:25 pm

  Prijatelj je tu da prijateljici pomogne u svemu,i obrnuto,zato takva prijateljstva i služe 😉 Najbolje je kad se iz takvog prijateljstva rodi prava ljubav.

 121. Starcevic Danijela

  11 srpnja, 2014 kod 8:42 pm

  da

 122. Zac Amer

  11 srpnja, 2014 kod 8:49 pm

  @ STUND-UP COMEDY by ŽAC, Na gostovanju u Zagrebu, ova skeč sam prvi put izveo u Noćnom Clubu Ilica 45. @ -I onda je Crvenkapica načula da je to sad moderno da se žene druže s muškarcima ali bez sexanja; kak’ je ona to sad načula..? Šta ona u onoj svojoj šumici ima mobitel, internet, koji fuckin kurac..? Da, ali Crvenkapic je imala samo jedan mali problem; u onoj svojoj šumici nije bilo muškaraca, osim starog napušenog lovca Luke! I onda kad je lovac Luka naišao prvi put pokraj njene kuće, ona će njemu, kao; HEJ, LOVĆE LUKA, LOVĆE LUKA, DAJ STANI MALO, DA TI NEŠO KAŽEM..? Stane lovac Luka, pa će Crvenkapica njemu, kao; LOVĆE LUKA, DA LI BI HTJEO BITI MOJ FREND, DA SE SVAKI DAN DRUŽIMO, ALI DA SE NE SEKSAMO..? Pogleda ti lovac Luka, malo čudno Crvenkapicu, ali naravno, nije se stari napušeni mrdonja dao zbuniti, na što će on Crvenkapici; MA HOĆU CRVENKAPICE, KAKO TI NEBI HTJEO BITI FREND, BITI ĆU TI FREND DO JAAJAA! Na što će Crvenkapica opet naivno, kao; MA TO LOVĆE LUKA, TO SAM UPRAVO OD TEBE I OĆEKIVALG, AL’ Ć’MO SE DRUŽITI SVAKI DAN DO JAAJAA! I tako, nastavili se oni družiti svaki dan do jaja! I jednog lijepog dana dok je lovac Luka bio na Crvenkapici, ma mislim hoću reći; dok su se družili do jaka, lovac Luka od silne strasti, doživi srčani udar i ‘vrisne u fenjer’! Koji je on fuckin’ jebeni srećković; meni ga uopče nije žao; pa on je u isto vrijeme svšavao i odlazio u Kraljestvo nebesko; koji fuckin’ jebeni srećković…! Da, mlada piletina, staro srčeko; loša kombinacija! Lovac Luka je jako razalostio Crvenkapicu; jadna Crvenkapica! Od toga dana nitko se više nije htjeo družiti s Crvenkapicom; jadna Crvenjapica, al’ je negdje zagorila k’o stari lonac za palente! E, onda sam opet načuo, da se Crvenkapica sada druži s nekim Lovačkim Društvom, i kao već dugo nitko nije dobio srčani udar! Vidite vi nju, koja je ona mudrijašica! Lovačko Društvo ha..? Koliko članova broji društvo..? 100, 200, 300 članova..? Jebote, dok dođeš na fuckin’ jebeni red, zagoriš k’o stari lonac od palente…, svršiš taj čas…, pa za taj čas ne možeš dobiti srčani udar da se postaviš na trepavice…, fuckin’ jebena mudrijašica !!!! ; ))

 123. Tena Sačer

  11 srpnja, 2014 kod 8:49 pm

  ne

 124. Franka Veža

  11 srpnja, 2014 kod 9:06 pm

  ne.9

 125. Matija Stojanović

  11 srpnja, 2014 kod 9:12 pm

  Ne.

 126. Slavko Filipovic

  11 srpnja, 2014 kod 9:43 pm

  Kako ne, za sve treba prijateljstvo.

 127. Amir Herac

  11 srpnja, 2014 kod 10:20 pm

  da pod uslovom da su ob oje bolesni.

 128. Kemo Pasic

  11 srpnja, 2014 kod 10:40 pm

  Mogu kad napune po sedamdeset godina.

 129. Jadranka Koretić

  11 srpnja, 2014 kod 10:45 pm

  mogu,ja imam

 130. Daniel Šarac

  11 srpnja, 2014 kod 10:57 pm

  mogu ja imam prijateljica jako puno

 131. Ma Jel

  11 srpnja, 2014 kod 11:18 pm

  DA

 132. Dean O'Saurus

  11 srpnja, 2014 kod 11:41 pm

  Tesko…al mogu…

 133. Pjer Barok

  12 srpnja, 2014 kod 12:41 am

  žena i muškarac mogu biti prijatelji bez zajedničkog sexa pod uslovom da je ona lezbica , a on peder

 134. Ante Latinac

  12 srpnja, 2014 kod 12:44 am

  Možda

 135. Branko Sajevac

  12 srpnja, 2014 kod 4:41 am

  normalno…

 136. Gogoly Goranna

  12 srpnja, 2014 kod 6:43 am

  😉 ame meni…si mi se to prehladio :-p

 137. Zdenka Brajkovic

  12 srpnja, 2014 kod 12:19 pm

  n e m o g u

 138. Ljubica Kiko Benković

  12 srpnja, 2014 kod 2:27 pm

  Da svakako! Imam prijatelja 37 godina! Zavisi ako ste opterećeni što okruženje misli o takvim prijateljstvima…. ja nisam!

 139. Naam Van

  12 srpnja, 2014 kod 2:32 pm

  oni ko kaže da nemogz nemaju pojma… 🙂

 140. Lidija Kovač

  12 srpnja, 2014 kod 3:06 pm

  naravno

 141. Andrea Grzunov Ex Blažević

  12 srpnja, 2014 kod 5:42 pm

  nema muško -ženskog prijateljstva…muškarcima je to nemoguća misija

 142. Larisa Cacic Saulig

  12 srpnja, 2014 kod 10:19 pm

  mogu. ja imam prijatelja koji mi je čak bio i krsni kum, volim ga kao da mi je brat.

 143. Nicole Von Levatić

  28 kolovoza, 2014 kod 12:45 pm

  NE. Dečki se uvijek začljube u curu.

 144. eci es

  2 ožujka, 2015 kod 8:34 pm

  Zavisi kako kad i u kojoj situaciji

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Više u Društvene znanosti

Popularno

Pratite nas na Fejsu

Na Vrh