Connect with us

Hi, what are you looking for?

Muškarci su skloniji poduzimanju „idiotskih rizika”

Foto: Pixabay

Muškarci su skloniji riskiranju od žena, a također su i ispred žena kada je u pitanju poduzimanje rizičnog ponašanja koje je iznimno „idiotski”. Slijedom toga, većina dobitnika nagrade Darwin (Darwin Award) su muškarci, navodi se u studiji objavljenoj u posebnom broju časopisa British Medical Journal.

Kako bi postala dobitnik nagrade Darwin, te smiješne časti koja se dodjeljuje već više od 20 godina, osoba mora umrijeti na „izuzetno idiotski način”. Primjerice, jedna od osoba koje se navode u studiji je „terorist koji je poslao pismo bombu s nedovoljnim iznosom poštanskih maraka, a kada mu se pismo zbog toga vratilo, ne razmišljajući ga je otvorio”, napisali su znanstvenici.

U studiji objavljenoj u ponešto neformalnijem izdanju medicinskog časopisa koji inače objavljuje ozbiljna istraživanja, znanstvenici iz Velike Britanije koristili su bazu podataka svih dobitnika nagrade Darwin (od 1995. do 2014.) kako bi provjerili teoriju koju su nazvali „teorija idiotskih muškaraca”, te vidjeli jesu li muškarci općenito više skloniji poduzimanju rizika, posebice „idiotskih rizika”. Istraživači su pregledali priče svih nominiranih za tu nagradu, s posebnim naglaskom na spol pobjednika. Za osvajanje te nagrade, činjenice o okolnostima smrti moraju biti provjerljive.

Istraživači su prvotno na uvid dobili 332 slučaja za koje je Odbor nagrade Darwin potvrdio da se radilo o pravim incidentima, no u kasnijoj su analizi isključili 14 slučajeva smrti avanturističkih parova, promatrajući na kraju 318 slučajeva. Među njima je bilo samo 36 žena. Ostala 282 dobitnika ili 88,7%, bili su muškarci. Dobiveni rezultati potvrdili su teoriju da su „muškarci idioti, a idioti rade glupe stvari”, rekli su znanstvenici.

Teorija također može objasniti činjenicu da su neka prethodna istraživanja pokazala prisutnost rodnog jaza kada je u pitanju poduzimanje opasnih ponašanja, posjeta hitnom bolničkom odjelu i smrtnosti. Primjerice, muškarci su češće bili primljeni na hitni odjel nakon slučajnih ozljeda od žena, ili pak sa sportskim ozljedama, a veća je i vjerojatnost da će poginuti u prometnim nesrećama.

Istina je da je veća vjerojatnost da će se muškarci baviti rizičnijim sportovima ili opasnim zanimanjima, ali jednako je tako istina i da su skloniji činjenju više glupih stvari, navodi se u studiji. Ipak, postoji i mogućnost pristranosti, jer moguće je da slučajevi gdje su žene poduzimale takve „idiotske rizike” jednostavno nisu bili tako često prijavljeni. Osim toga, konzumacija alkohola i njegove posljedice mogu se različito očitovati kod muškaraca i žena, a mogu potencijalno utjecati i na činjenicu koliko će muškaraca i žena na kraju biti sudionikom slučaja koji će ih dovesti do osvajanja nagrade Darwin, zaključili su znanstvenici.

Izvor: LiveScience

Možda će vas zanimati

Seksualno zlostavljanje vrlo je stresno i razorno iskustvo za žrtve, no jedno istraživanje pokazalo je da može imati još podmuklije i gore posljedice. Kad...

Prestanak pušenja? Ako ne ide milom… Želite li prestati pušiti? Podizanje cijene cigareta može biti rješenje, ako je suditi prema nekim opsežnim istraživanjima; pa...

Proveden je zanimljiv eksperiment

Ovih dana prilično je teško pronaći istraživanje koje ne potvrđuje onu poznatu frazu „muškarci su s Marsa, a žene su s Venere“. Nakon što...

Advertisement