Connect with us

Znanost

Mikrobiologija

Muške brade imju više patogenih bakterija nego pseća krzna

Znanstvenici su namjeravali utvrditi koliki je rizik od zaraze za čovjeka nekom psećom bolešću ako su psi i ljudi testirani istim aparatom za magnetsku rezonanciju. Poznato je da su MR aparati skupi pa je i svrha istraživanja razumljiva – saznati treba li dopustiti psima testiranje na bolničkim uređajima. Ipak, saznali su puno toga čemu se nisu nadali.

Baš u svakoj ispitanoj ljudskoj bradi kao uzorku su otkrivene bakterije, a gotovo polovica ih je imala bakterije iznimno opasne po ljudsko zdravlje. Istovremeno, kod testiranih pasa pronađen je znatno niži broj mikroba.

U nekoliko europskih bolnica su analizirani uzorci kože i sline 18 bradatih muškaraca u dobi od 18 do 76 godina te uzorke krzna i sline 30 pasa – od šnaucera do njemačkog ovčara.

“Otkrili su puno veće količine bakterija u uzorcima iz muških brada u usporedbi s krznom pasa”, poručio je profesor Andreas Gutzeit iz švicarske klinike Hirsladen.

Kod čak sedam muškaraca pronađeni su mikrobi koji su predstavljali prijetnju ljudskom zdravlju.

Radilo se o Enterococcus faecalisu, crijevnoj bakteriji koja često uzrokuje infekcije mokraćnog sustava. Bilo je i nekoliko slučajeva Staphylococcus aureusa, bakterije koja se najčešće nalazi na koži ili sluznici oko 50% ljudi, no može prouzrokovati ozbiljne infekcije ako uđe u krvotok.

Znanstvenici su istaknuli da studijom ne žele poručiti njihovim vlasnicima da se odmah obriju, nego im je namjera upozoriti bolnice na potencijalno zarazne bakterije te da uobičajena sterilizacija i dezinfekcija nisu (očito) dovoljne.

Autori studije podsećaju i na podatak da broj pacijenata koji se u američkim bolnicama godišnje zarazi opasnim bakterijama iznosi oko 1,7 milijuna. Oko 100 tisuća ih svake godine umre od posljedica infekcija.

Studija je objavljena u časopisu European Radiology.

Negdje, nešto nevjerojatno čeka da bude otkriveno.

Ostavi komentar

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Više u Mikrobiologija

Popularno

Pratite nas na Fejsu

Na Vrh