Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Oboljenja i poremećaji

Mutacija PAX5 gena i leukemija

PAX5 gen. (Credit: Wikimedia)

Rijetka, nasljedna mutacija PAX5 gena uzrok je osjetljivosti djece na akutnu limfoblastičnu leukemiju.

PAX5 gen. (Credit: Wikimedia)

PAX5 gen. (Credit: Wikimedia)

ŠTO JE LEUKEMIJA

Postoje dvije vrste leukemije, akutna i kronična. “Akutna” znači “iznenadni napad”, dok “kronična” označava “dugoročno”. Kod akutne leukemije bolest napreduje brzo i dolazi do akumulacije nezrelih stanica u krvi i koštanoj srži, dok se prilikom sporog razvoja kronične leukemije mogu razviti odrasle i korisne stanice. Akutna limfoblastična leukemija često se označava akronimom ALL. ALL se najčešće javlja u djetinjstvu, osobito među malom djecom u dobi od 2 do 3 godine.

SIMPTOMI I LIJEČENJE

Znakovi i simptomi mogu uključivati: umor, često neobjašnjivo krvarenje kao što su krvarenje iz nosa ili krvarenje desni, visoka temperatura, pretjerano znojenje, bolni zglobovi i/ ili kosti, zadihanost, veći broj infekcija u kratkom razdoblju, oticanje žlijezda (limfnih čvorova), otečena jetra, otečena slezena, neobjašnjiv gubitak težine, koža je svjetlija nego što bi trebala biti i lako zadobiva modrice. Ako se pogođene stanice šire u CNS (središnji živčani sustav), pacijent može imati neurološke simptome kao što su vrtoglavica, povraćanje, zamagljen vid, napadaji i glavobolje. S pravim tretmanom gotovo sva djeca mogu se osloboditi simptoma, a njih 85% će biti potpuno izliječeno. Nažalost, samo oko 40% odraslih pacijenata bude potpuno izliječeno. Liječenje uključuje kombinaciju kemoterapije i radioterapije, a ponekad se koristi i transplantacija koštane srži. U slučaju nedostatka liječenja, imunološki sustav zbog nedostatka bijelih krvnih stanica ne može u potpunosti obraniti organizam. Kao posljedica javljaju se česte infekcije od kojih neke mogu ugroziti život. Uz to javlja se rizik od krvarenja zbog nedostatka trombocita.

ŠTO JE UZROK LEUKEMIJE?

Stručnjaci smatraju da leukemija može biti izazvana benzenom, bojama za kosu, umjetnim ionizirajućim zračenjem, HIV-om (virus humane imunodeficijencije) i virusom HTLV-1 (humani T-limfotropni virus tipa I). Također postoji povezanost Downovog sindroma i leukemije. Osobe oboljele od tog sindroma češće obolijevaju od leukemije. Znanstvenici su pretpostavljali da postoji genetski uzrok, a pronašli su ga pod vodstvom američke Dječje istraživačke bolnice “St. Jude”. Mutirani gen PAX5, koji je izravno vezan za ALL, pronađen je u dvije nepovezane obitelji koje u više generacija imaju dijagnosticiranu ALL. Mutacija uključuje jednu promjenu u sekvenci DNA. Takav promijenjeni, mutirani ili izbrisani PAX5 gen javlja se kod tumorskih B stanica kao i u ALL.

“Pionirski rad na St. Jude-u je identificirao nasljednie varijacije u drugim genima koji skromno povećavaju rizik od razvoja ALL, ali malo tko je bio identificiran obiteljskom leukemijom”, rekao je suautor Charles Mullighan, izvanredni član St. Jude Odjela za patologiju. “Prethodne studije su identificirale naslijeđene mutacije u obitelji s više vrsta raka, uključujući leukemiju, ali ne u obiteljima samo s ALL.”

“Obiteljima s nekoliko generacija oboljelih od raka mnogo znači da znanstvenici i liječnici rade zajedno kako bi bolje razumjeli genetske čimbenike koji objašnjavaju povećan rizik od ALL u obitelji”, rekao je suautor John T. Sandlund, član Odjela za onkologiju u bolnici St. Jude. “Oni su nada da druge obitelji, kao i njihove, mogu imati koristi od ovog istraživanja.”

Promjena se dogodila na 183. aminokiselini proteina PAX5. Aminokiselina glicin zamijenjena je za aminokiselinu serin. Istraživači su izvijestili da stanice leukemije nose kopiju gena PAX5 koja je uključivala mutaciju. Pacijenti nemaju normalnu verziju gena zbog djelomičnog gubitka na kromosomu 9, gdje se nalazi gen PAX5. Gubitak je uzrokovao smanjenje aktivnosti od normalne PAX5 djelatnosti na stanice leukemije.

“Istraživanje jasno pokazuje da je nasljedna PAX5 mutacija važan događaj u razvoju leukemije. Potrebno je više rada da bi se odredio cijeli niz nasljednih mutacija u ALL”, rekao je Esme Waanders, dr.sc., koji je povezan s Radboud University Medical Center Nijmegen u Nizozemskoj.

Izvor: MedicalNews

Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Oglašavanje

Možda će vas zanimati

Oboljenja i poremećaji

Čistoća je pola zdravlja? Ne uvijek.

Oboljenja i poremećaji

Poznato je kako se rak krvi i koštane srži, leukemija, poprilično teško liječi. Liječnički tretmani često ne pomažu, a može se i vratiti kod...

Genetika

Liječnici iz Dječje bolnice u Philadelphiji objavili su kako su uz pomoć modificiranog virusa HIV-a genetski modificirali imunološki sustav djevojčice oboljele od leukemije. Nakon...

Oboljenja i poremećaji

Znanstvenici javljaju da su prvi put ostvarili velik uspjeh u liječenju leukemije tako što su krvne stanice pacijenata pretvorili u ubojice koji love i...

Oglašavanje