Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Geografija i geologija

Na listi 10 najopasnijih vulkana na svijetu jedan je pred vratima Hrvatske

Zemlja je posuta vulkanima koji, srećom, uglavnom ne predstavljaju prijetnju. Među njima, dakako, ima i onih koji svojim erupcijama izazivaju goleme štete i smrt, kao što je to primjerice Vezuv koji je uništio Pompeje, ili pak Santorini, čija je erupcija imala globalne posljedice.

Želeći istaknuti globalnu opasnost koju vulkani predstavljaju, sveučilište iz Manchestera izradilo je listu deset najopasnijih vulkana na svijetu, na kojoj se nalaze vulkani koji će najvjerojatnije eruptirati u sljedećih stotinu godina i pritom izazvati smrt milijuna ljudi.

Ova se lista značajno razlikuje od one koju je sastavila Međunarodno udruženje za vulkanologiju i kemiju unutrašnjosti Zemlje (IAVCEI – International Association of Volcanology and the Chemistry of the Earth’s Interior). Upitani zašto postoji tolika razlika, sa sveučilišta u Manchesteru odgovorili su kako su oni sastavili listu vulkana čiji razorni potencijal nije pravilno, ili nije uopće percipiran. Primjera radi, vulkan Iwo Jima se nalazi na području koje koristi vojska i pristup mu je zabranjen. Mt. Kamerun prati samo jedan čovjek, kojem svako malo netko ukrade opremu.

U usporedbi s razornom moći Campi Flegrei, obližnji Vezuv je običan ćorak (Credit: science20.com)

U usporedbi s razornom moći Campi Flegrei, obližnji Vezuv je običan ćorak (Credit: science20.com)

Među vulkanima na listi nalazi se i Campi Flegrei, široki pojas od 24 kratera nedaleko od Napulja. Pretpostavlja se kako je erupcija ovog vulkana desetkovala Neandertalce i otvorila put modernom čovjeku da naseli Europu i Aziju. U slučaju nove erupcije, ista bi bila 200 puta jača od one vulkana Eyjafjallajökull na Islandu. Hrvatska bi pritom doslovno izumrla, zatrpana pepelom i u trajnom mraku, a ista bi sudbina zadesila najveći dio Europe. Opasnosti unatoč – u potresima tijekom 2012. i 2013. tlo se ondje podiglo za 11 cm – talijanske vlasti nisu pretjerano zainteresirane pratiti što im se događa u vlastitom dvorištu.

Slična je situacija i s ostalim vulkanima na listi, a ona je sljedeća:

1. Iwo Jima, Japan
2. Apoyeque – Nikaragva
3. Campi Flegrei – Italija
4. Mt Aso – Japan
5. Meksički vulkanski pojas – Meksiko
6. Gunung Agung – Indonezija
7. Mt. Kamerun – Kamerun
8. Taal – Filipini
9. Mayon – Filipini
10. Gunung Kelud – Indonezija

3 komentara

3 Comments

 1. Igor Marijan Reberski

  18 studenoga, 2015 u 6:09 pm

  WE LIKE IT HOT

 2. Viktor

  20 studenoga, 2016 u 9:23 pm

  Uopće se nisu potrudili pogledati podmorje, a tamo se krije ono što je interesantno.
  Jugozapadno od tog supervulkana u moru se nalazi čudovište prema kojem je ovo pravi patuljak. Vulkan je veoma star i jasno se vidi polovina kratera i kupa kojoj je na sredini otočić Ventone, otoci Isola d ichia i na zapadu otok Ponza su na ostacima kratera. Druga strana kratera se pomicanjem tla koje je na samoj rasjelini potonula u dubinu ali se na Google Earth jasno vidi da je to bio vulkan.

 3. Vlado Šoja Šoić

  2 siječnja, 2017 u 8:05 pm

  Pali zmajo

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Oglašavanje

Možda će vas zanimati

Geografija i geologija

Područje veličine Chicaga u Nacionalnom parku Yellowstone, već desetljećima “diše” i udara zbog ulijevanja magme. Tim znanstvenika iz američkog Geološkog zavoda godinama pokušava razriješiti...

Zemlja

Ekstremna vrućina od erupcije Vezuva u Italiji bila je toliko intenzivna da je pretvorila mozak jedne žrtve u staklo, pokazala je studija. Vulkan je...

Arheologija i paleontologija

Ovi grafiti, nedavno otkriveni na zidu kuće u Pompejima, upućuju na to da je planina Vezuv eruptirala u jesen 79. godine, a ne u...

Arheologija i paleontologija

Pompeji i nove metode istraživanja

Oglašavanje