Connect with us

Znanost

Inženjerstvo

Na otoku Svalbard otvorena podzemna knjižnica

Na otoku Svalbard koji pripada Kraljevini Norveškoj, otvorena je “Doomsday Vault” knjižnica u kojoj će se u digitalnom obliku čuvati najvažnije knjige na svijetu. Na takav način knjige će biti zaštićene od ekstremnih klimatskih uvjeta pa čak i od nuklearnih ratova.

Osim Norvežana, predstavnici iz Meksika i Brazila će prvi u njoj pohraniti kopije svojih knjiga. Ova riznica se još naziva World Arctic Arhive te se nalazi u Svalbardu u kojem je već otvoren Global Seed Vault – u njemu se nalazi kolekcija sjemenki koje bi mogle pomoći čovječanstvu da preživi u slučaju nestanka rezervi hrane.

Knjige će se čuvati uz pomoć napredne tehnologije koju je osmislila tvrtka Piql. Podaci će se čuvati u obliku filma, a ne na tvrdim diskovima. Ova tvrtka je uz pomoć EU fondova i norveškog Research Councila napravila veliko istraživanje kako bi se utvrdilo je li film dobar medij za pohranu podataka. Kartrine Loen Thomson iz Piqla smatra da će se uz pomoć takve tehnologije podaci moći čuvati 1000 godina.

Film će se nalaziti u dubokom rovu pod nazivom Mine 3 koji je zaleđen u permafrostu jer se tako postiže jednaka temperatura.

Područje Svalbarda je također sigurno za pohranjivanje dragocjenih knjiga jer je taj arhipelag u sporazumu kojeg su 1920. potpisale 42 zemlje došao pod vlast Norveške koja ga je demilitarizirala.

Nastavi čitati
4 komentara

4 Comments

 1. Višnja Periša

  ožujak 29, 2017 kod 11:40 am

 2. Rikard Mrmić

  ožujak 29, 2017 kod 11:54 am

  A sto ce ako zatopli i bude + 10 par godina zaredom?

  • Ante Isha Vardo

   ožujak 29, 2017 kod 3:35 pm

   buć buć….2015 je 24.07 u Trondheimu ….ajmo rec sredina Norveške bilo +32 C i tako danima, na taj isti dan je u Splitu,dakle sredina ljeta i sredina Jadranske obale bilo 24 stupnja u 13 sati…to nitko nikad nije upamtio a ni zabilježio…

 3. Eman Kurtalić

  travanj 1, 2017 kod 12:54 pm

  odoh malo da se opusti uz knjige u zemlji

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Više u Inženjerstvo

Popularno

Pratite nas na Fejsu

Na Vrh