Connect with us

Znanost

Inženjerstvo

Na otoku Svalbard otvorena podzemna knjižnica


Na otoku Svalbard koji pripada Kraljevini Norveškoj, otvorena je “Doomsday Vault” knjižnica u kojoj će se u digitalnom obliku čuvati najvažnije knjige na svijetu. Na takav način knjige će biti zaštićene od ekstremnih klimatskih uvjeta pa čak i od nuklearnih ratova.

Osim Norvežana, predstavnici iz Meksika i Brazila će prvi u njoj pohraniti kopije svojih knjiga. Ova riznica se još naziva World Arctic Arhive te se nalazi u Svalbardu u kojem je već otvoren Global Seed Vault – u njemu se nalazi kolekcija sjemenki koje bi mogle pomoći čovječanstvu da preživi u slučaju nestanka rezervi hrane.

Knjige će se čuvati uz pomoć napredne tehnologije koju je osmislila tvrtka Piql. Podaci će se čuvati u obliku filma, a ne na tvrdim diskovima. Ova tvrtka je uz pomoć EU fondova i norveškog Research Councila napravila veliko istraživanje kako bi se utvrdilo je li film dobar medij za pohranu podataka. Kartrine Loen Thomson iz Piqla smatra da će se uz pomoć takve tehnologije podaci moći čuvati 1000 godina.

Film će se nalaziti u dubokom rovu pod nazivom Mine 3 koji je zaleđen u permafrostu jer se tako postiže jednaka temperatura.

Područje Svalbarda je također sigurno za pohranjivanje dragocjenih knjiga jer je taj arhipelag u sporazumu kojeg su 1920. potpisale 42 zemlje došao pod vlast Norveške koja ga je demilitarizirala.