Connect with us

Znanost

Na početku trudnoće nije toliko pametno “jesti za dvoje”

Foto: Pixabay

Wellness i prehrana

Na početku trudnoće nije toliko pametno “jesti za dvoje”

Teške bebe i rizik od zdravstvenih problema

Žene koje na samom početku trudnoće dobiju više na težini imaju i veće izglede roditi neuobičajeno velike bebe koje kasnije onda mogu biti sklone nizu zdravstvenih problema, pokazuje nova studija.

“Porast težine nakon 18. tjedna trudnoće nije bio u povezan s veličinom bebe pri rođenju”, tvrdi dr. Ravi Retnakaran iz bolnice Mount Sinai u Torontu, Ontario, koji je i vodio studiju.

“U trudnoći smo vrlo usredotočeni na dobivanje na težini i trudnicama težinu mjerimo na svakom pregledu kako smo vidjeli koliko su kilograma dobile”, objašnjava Retnakaran. Prije nije bilo toliko jasno je li trenutak u kojemu se dobiva na težini važan. “Teško je to za proučavati”, dodaje, “zbog toga što se znanstvenici obično oslanjaju na težinu koju je trudnica navela kao onu koju je imala prije trudnoće, a koja opet možda nije točna”.

U novoj studiji objavljenoj u časopisu JAMA Pediatrics Retnakaran je uključio 1164 nedavno vjenčanih žena u regiji Liuyang u Kini mjereći njihovu težinu prije nego što su zatrudnjele te poslije u intervalima tijekom trudnoće.

Prosječno je težina žena mjerena otprilike 20 tjedana prije nego što su zatrudnjele. Dobitak majke na težini do 14. tjedna trudnoće i od 14. do 18. tjedna je bio povezan s porođajnom težinom bebe.

U prosjeku za svaki kilogram koji je žena u ranoj trudnoći dobila je porođajna težina bebe rasla za 13,6 grama. Za svaki kilogram koji bi dobila od 14. do 18. tjedna trudnoće porođajna težina bebe je rasla 26,1 grama.

Dobivanje na težini poslije 18 tjedna nije bilo povezano s porođajnom težinom novorođenčeta. U ranijim fazama trudnoće fetus raste sporije pa se dobivanje na težini obično odnosi na majčino tijelo. Preveliki, pak, porast kilograma može izložiti fetus višku majčina goriva, poput glukoze i aminokiselina, utječući tako na razvoj i povećavajući rizik metaboličkih promjena.

Pokušaji da se smanji ženin rizik rađanja velike bebe utjecanjem na tjelesnu aktivnost i prehranu nisu bili uspješni, prema Retnakaranu i to zato što se počinje prekasno da bi donijelo nekakve rezultate. To predstavlja i dodatne dokaze tome da je možda važno imati dobru težinu prije same trudnoće.

Negdje, nešto nevjerojatno čeka da bude otkriveno.

Ostavi komentar

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Više u Wellness i prehrana

Popularno

Pratite nas na Fejsu

Na Vrh