Pratite nas

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Oboljenja i poremećaji

Na pragu smo pronalaska lijeka koji ubija sve tumore

Jedna injekcija za sve tumore

Znanstvenici Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Stanfordu tvrde kako se nalaze na pragu pronalaska lijeka koji ubija sve tumore u tijelu.

Voditelj ove studije, koja je 31. siječnja objavljena u časopisu Science Translational Medicine, je profesor onkologije Ronald Levy. Pionir je u području imunoterapije raka, a njegov je laboratorij razvio uobičajenu kemoterapiju rituximab.

Lijek koji su na Stanfordu razvili je kombinacija dva već postojeća lijeka. Predstavlja jedinstveni tip imunoterapije, jer reaktivira specifične T stanice putem injektiranja mikrogramskih količina dva agensa direktno u tumor.

“Napredak imunoterapije mijenja medicinsku praksu. Ovaj lijek je na miševima pokazao nevjerojatne učinke i uklonio sve tumore koje su imali”, potvrdio je Levy. Kombinacija aktivnih sastojaka u samo jednoj injekciji aktivira imunološki sustav za borbu protiv tumorom zaraženih stanica u tijelu.

Čak 90 posto svih testiranih miševa je izliječeno nakon jedne injekcije, dok je preostalih 10 posto također izliječeno, ali nakon drugog primanja injekcije. Levyjev znanstveni tim kaže da je injekcija djelovala i kod miševa kod kojih je tumor čak i metastazirao po cijelom tijelu.

Dodao je svemu i to da novi lijek ne uzrokuje razne nuspojave kod pacijenata koje se često pojavljuju kad su u pitanju druge vrste imunoloških simulacija te da će ovaj lijek biti financijski isplativiji nego razni dosadašnji tretmani koji su mogući. Oni smatraju kako je problem s prijašnjim tipovima liječenja bilo to što treba dosta vremena da se pripreme, dugotrajno se daju oboljelima i imaju strašne nuspojave.

U kliničko ispitivanje namjeravaju uključiti ukupno 15 pacijenata oboljelih od limfoma, dok je u pitanju početni stadij. Ako ispitivanje bude uspješno kako se nadaju, Levy kaže kako će se isto to moći koristiti kod više vrsta tumora i kako će s vremenom onkolozi davati injekcije oboljelima i prije operativnih zahvata kako bi spriječili ponovno pojavljivanje tumora.

“Smatram da ćemo ovim lijekom u budućnosti moći liječiti baš sve vrste tumora”, zaključio je Levy.

2 komentara

2 Comments

 1. čitalac

  6 veljače, 2018 u 9:21 am

  Otkupiti će ga jedna od velikih farmaceutskih tvrtki i arhivirati u sef.
  Jer im “uništava” zaradu od prodaje kvazi ljekova.

 2. renavoid

  6 veljače, 2018 u 1:01 pm

  ljudi to je nemoguce ….. vrlo vjerojatno nikad jedna supstanca nece biti lijek za sve tipove tumora ….. ovo je cista navlakusa zbog klikova

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Oglašavanje

Možda će vas zanimati

Biologija

Ibuprofen može ukloniti glavobolju i smiriti otečene zglobove, no ovaj lijek mogao bi imati i druge pozitivne efekte. Jedno istraživanje pokazuje da produžuje život...

Oboljenja i poremećaji

Znanstvenici upozoravaju

Oboljenja i poremećaji

Pitanje koje muči brojne znanstvenike koji se bave proučavanjem tumorske terapije je kako imunološki otporan rak „natjerati“ da reagira na imunoterapiju? Istraživači sa Sveučilišta...

Bakterije i virusi

Britanski znanstvenici počeli su na pacijentima testirati novi lijek koji su razvili za liječenje bolesti COVID-19, koju izaziva koronavirus. Novi lijek razvila je tvrtka...

Oglašavanje